Avoinna ma-pe 8-20, la 10-17 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Joulun vaarat, osa 2: Joulukukat ja muut joulun vaarat

Joulukukat

⭐ Joulukukat

Erityisesti kissat ovat usein hyvinkin kiinnostuneita sisäkasveista ja kukista. Harmillisesti monet joulukukat ovat kissoille ja koirille myrkyllisiä.

Myrkyllisiä joulukukkia ovat:
– Amaryllis
– Atsalea
– Hyasintti
– Japanin talvimarja
– Jouluruusu
– Kielo
– Misteli
– Orjanlaakeri
– Tasetti
– Tulppaani

Amaryllis – myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa vain harvoin oireita. Saattaa kuitenkin aiheuttaa mahan ärsytysoireita.

Atsalea – myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Hyasintti – myrkyllinen, syöminen saattaa aiheuttaa mahan ärsytysoireita, mutta pienestä määrästä saa harvemmin oireita.

Japanin talvimarja eli Ilex – myrkyllinen, mutta pienestä määrästä harvoin saa oireita.

Jouluruusu – myrkyllinen, voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Jo pienen määrän syöminen voi aiheuttaa oireita. Jouluruusu sisältää protoanemoniinia ja saponiineja, jotka ärsyttävät paikallisesti. Kasvin syöminen voi aiheuttaa polttavaa tunnetta suuhun ja nieluun, lisääntynyttä syljeneritystä, mahakipua, oksentelua ja ripulia.

Jouluruusu maistuu karvaalta, joten isomman määrän syöminen on onneksi epätodennäköistä. Oireileva tai suuren määrän kasvia syönyt lemmikki tulee toimittaa aina pikaisesti eläinlääkäriin.

Kielo – myrkyllinen. Kielo aiheuttaa syötynä lähinnä mahan ärsytysoireita. Jos kieloa on syöty runsaasti vakava myrkytyskin on mahdollinen.
Myös kielojen maljakkovesi on myrkyllistä. Se kannattaa siis kaataa aina pois, jottei lemmikki pääse sitä maistelemaan.

Misteli ja Orjanlaakeri – Alppiruusun sukuun kuuluvat atsaleat, misteli ja orjanlaakerit ovat myrkyllisiä, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Tasetti – myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Tulppaanit – lievästi myrkyllinen, syöminen aiheuttaa mahan ärsytysoireita.

Joulutähti – ei ole myrkyllinen kasvi, ainoastaan paikallisesti ärsyttävä. Joulutähti on suomalaisten suosikkijoulukukista turvallisin vaihtoehto, vaikka monet edelleen pitävät joulutähteä myrkyllisenä.
Joulutähti on paikallisesti ärsyttävä, jonka maistelu saattaa aiheuttaa ärsytystä suussa, mahassa tai iholla. Jos oireita ilmenee, suu ja iho huuhdellaan.

Jos haluaa pelata varman päälle, myrkyttömiä joulukukkavaihtoehtoja ovat harvinaisemmat joulukasvit ardisia, joulukaktus ja tulilatva.

Pieninä määrinä nautittuna harva joulukasvi aiheuttaa vakavia oireita. Jouluruusu on vaarallisin ja voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen jo pienenäkin määränä.

Joulukuusi

⭐ Joulukuusi on monen joulukodin perinteisin koriste. Joulukuusi on syytä laittaa tukevasti pystyyn, ettei se vahingossa kaadu. Kissat ja koirat saattavat intoutua myös syömään kuusenneulasia ja kuusenoksia, jotka voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Mikäli lemmikki on kovin kiinnostunut joulukuusen syömisestä tai joulukuusella leikkimisestä, kannattaa lemmikki pitää omistajien poissaollessa eri huoneessa kuin joulukuusi.

Joulukuusenkoristeet

⭐ Kiiltävät ja roikkuvat hopealankakoristeet houkuttelevat helposti kissoja leikkimään niillä. Jos hopealankaa päätyy kissan suuhun ja kisaan nielaisemaksi, voi kehittyä lineaarinen vierasesine ja pahimmillaan kissan suoli voi tukkeutua, jolloin vaaditaan hätäleikkausta. Kissaperheissä lankamaisia joulukoristeita onkin syytä välttää tai ainakin ne olisi hyvä sijoittaa kissojen ulottumattomiin.

⭐ Lasiset ja alumiiniset kuusenkoristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille lemmikin tavoittamattomiin. Koira tai kissa voi purra koristeet rikki, jolloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa jopa tukehtumisvaaran.

Lahjanarut

⭐ Erityisesti kissat voivat olla kiinnostuneita leikkimään lahjanarulla ja jopa syömään lahjanarua.

Lahjanarut ja -rusetit on hyvä korjata pois heti lahjapakettien avaamisen jälkeen. Muuten innokkaat lemmikit voivat leikin ohessa niellä narua tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Pahimmillaan suolistoon joutunut naru voi aiheuttaa lineaarisen vierasesineen ja suolitukoksen ja vaatia hätäleikkausta.

Kinkkuverkko

⭐ Kinkkuverkko on useimpien koirien mielestä vastustamaton herkku. Kinkkuverkko ei kuitenkaan sula suolistossa ja voi helposti aiheuttaa suolitukoksen. Kinkkuverkko ja kinkkurasva eivät ole sopivia herkkuja lemmikille.

Kynttilät

⭐ Kynttilöitä ei pidä jättää valvomatta huoneeseen ja ne kannattaa sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse. Muutoin utelias lemmikki voi käräyttää liekissä viiksensä, tassunsa ja turkkinsa sekä aiheuttaa jopa tulipalon.

Muista Joulurauha

⭐ Jouluvalmisteluiden ja joulukiireiden keskellä lemmikille pitää muistaa antaa joulurauha ja oma tila, johon se voi halutessaan vetäytyä. Erityisesti arat lemmikit saattavat haluta hakeutua turvaan huonekalujen alle, kuljetuskoppaan tai erilliseen huoneeseen. Kaikki lemmikit eivät nauti jouluvieraista ja jokaiselle pitää muistaa tarjota mahdollisuus myös omaan rauhaan.

Ihanaa ja turvallista joulunaikaa kaikille! ❤️🎄🎅🎁

💛
⭐

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT , eläintenkouluttaja EAT-opiskelija Tiina Seikkula, 2023