Kennelyskää on taas liikkeellä
Tässä artikkelissa käydään läpi kennelyskän oireita, diagnosointia, hoitoa sekä ennaltaehkäisyä.
Kennelyskä
Kennelyskä on koirien herkästi tarttuva hengitystieinfektio, jonka aiheuttavat eri hengitystievirukset (yleisimmin parainfluenssavirus) yhdessä tai ilman Bordetella bronchiseptica -bakteerin kanssa. Myös adenovirukset ja herpesvirukset voivat olla koirien tarttuvan keuhkoputkentulehduksen taustalla.
Suurin osa tartunnoista on taudin lieviä muotoja. Erityisesti pennuilla tai iäkkäillä koirilla tauti voi kuitenkin kehittyä keuhkotulehdukseksi (pneumonia), johon liittyy vakavat yleisoireet sekä korkea kuume.
Kennelyskä leviää helposti koirien tiiviissä kontaktissa. Kennelyskän voi saada etenkin juuri talviaikana paikoista ja tapahtumista, joissa käy paljon koiria. Tartunta tapahtuu helpoiten koirien kuonokontaktista ja yhteisistä juomakupeista tai muista vastaavista.
Kennelyskän itämisaika on n. 4-7 vuorokautta. Hengitysteihin päässeet patogeenit vaurioittavat hengitysteiden epiteelisoluja ja aiheuttavat elimistön vastustuskyvyn laskua. Tulehduksen akuutti vaihe kestää yleensä n. 5 päivää ja sairauteen liittyvä yskä noin kaksi viikkoa.
Vetoisat, kylmät ja kosteat olosuhteet yhdistettynä runsaisiin koirien välisiin kontakteihin lisäävät taudin tartuntapainetta.
Kennelyskän Oireet
Runsas silmä- ja sierainvuoto, sekä kohtaukselliset yskänpuuskat etenkin liikkuessa ja innostuessa, ovat tyypillisiä kennelyskän oireita. Yskäkohtauksen aikana koira voi kakoa limaisia ysköksiä.
Usein kuulostaa, kuin koira yrittäisi oksentaa ja varsin usein omistajat epäilevätkin, että koiralla on jäänyt jotain kurkkuun jumiin.
Vakavammin sairastuneet koirat ovat väsyneitä, vaisuja, ruokahaluttomia ja niillä voi olla kuumetta.
Tällöin kennelyskä on usein edennyt keuhkotulehdukseksi (pneumonia).
Kennelyskän Diagnosointi
Diagnoosi perustuu tyypilliseen oirekuvaan sekä esitietoihin.
Yskä on usein provosoitavissa henkitorvenpäätä tunnustelemalla.
Mikäli koiran oireet ovat voimakkaat, koirasta voidaan ottaa verinäyte ja rintaontelon röntgenkuvat.
Kennelyskän Hoito
Suurin osa koirista paranee kennelyskästä 10-14 päivän kuluessa ilman lääkkeellistä hoitoa.
Tärkeintä kennelyskän hoidossa on lepo ja lämpö. Ulkona käydään vaan tarpeilla ja sisälläkin vältetään riehumista.
Koira tulisi pitää levossa koko oireilun ajan, jonka jälkeen liikuntaa lisätään pikkuhiljaa asteittain normaaliin.
Koiran kylkiä voidaan taputella kädet kuppimaisesti aseteltuna (ns. coupage-tekniikka). Tämän tarkoituksena on saada lima liikkeelle pienemmistä keuhkoputkista. Taputtelu kannattaa tehdä esimerkiksi levosta lähtiessä ennen ulkoilua.
Koiraa voi hoitaa myös höyryhengityksen avulla. Helpoiten tämä onnistuu, jos koiran vie suihkuhuoneeseen höyryyn omistajan kuuman suihkun jälkeen.
Tuo koirasi kennelyskän vuoksi tarvittaessa eläinlääkärille, mikäli koirasi yskii kovasti ja/tai on normaalia vaisumpi. Ilmoita aikaa varatessasi kennelyskäepäilystä, jotta osaamme klinikalla ohjata teidät suoraan huoneeseen odottamaan.
Vakavasti sairastuneet koirat, joilla on epäily bakteeritulehduksesta, hoidetaan yleensä tulehduskipulääkkeellä ja tarvittaessa myös antibiootilla. Antibioottikuurin tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti.
Mikäli koiran oireet jatkuvat hoidosta huolimatta, jatkotutkimukset ovat tarpeen.
Kennelyskän Ennaltaehkäisy
Kennelyskän saa useimmiten tiiviissä koirakontaktissa, kuten koiratapahtumista (esim. koiranäyttelyt) tai koirapuistoista. Jos koira on saanut kennelyskätartunnan, tulee koirakontakteja sekä koiran ulkoiluttamista yleisillä koirien ulkoilutuspaikoilla välttää oireilun ajan sekä vielä noin kaksi viikkoa oireiden loppumisen jälkeen.
Eläinlääkärimme suosittelevat kennelyskärokotteen uusimista vuosittain koiralle nenään/suuhun annettavalla rokotteella taudin ehkäisemiseksi. Erityisesti mikäli koirasi tapaa muita koiria tai käy koulutushallissa. koirapuistossa tai muussa paikassa, jossa käy paljon koiria, kannattaa koira rokottaa vuosittain kennelyskää vastaan. Nenään tai suuhun annettavalla rokotteella saa suojan myös bordetellaa vastaan eli se on suositeltavin kennelyskärokote.
Kennelyskärokote tai sairastettu kennelyskä eivät suojaa koiraa täydellisesti uudelta sairastumiselta. Rokotetut koirat kuitenkin sairastuvat yleensä huomattavasti lievemmin kuin rokottamattomat.
Vältä oireiden ajan ja 2 viikkoa oireiden jälkeen kontaktia muihin koiriin ja anna koirasi levätä.
kirj. eläinlääketieteen kandidatti Peppi Kareljärvi
& eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2024