Korvatulehduksia esiintyy kaikilla koiraroduilla ja se on yksi yleisimmistä syistä, jonka takia koira viedään eläinlääkäriin. Koiran korvatulehdus tarkoittaa yleensä ulkokorvantulehdusta (otitis externa), mutta tulehdus voi olla myös väli- tai sisäkorvassa (otitis media, otitis interna).
Ulkokorvantulehdusta esiintyy noin 20 prosentilla koirapotilaista.
Korvatulehduksen taustasyitä
Korvatulehduksia esiintyy kaiken rotuisilla koirilla. Vaikka esimerkiksi luppakorvat tai runsas korvakarvoitus usein altistavat korvatulehdukselle, on korvatulehduksia myös pystykorvaisilla koirilla sekä koirilla, joilla on vähän korvakarvoja. Toistuvien korvatulehdusten taustalla voi olla esimerkiksi allergia, atopia tai joku muu sairaus.
Korvatulehduksen oireita
Kotona koiran korvatulehduksen voi yleensä huomata siitä, että korva vaivaa koiraa jollain tavalla. Korvalehden sisäpinta saattaa punoittaa, korvassa voi olla eritettä ja korva voi kutista. Koira saattaa korvatulehduksen vuoksi raapia korvaansa, ravistella päätään tai kulkea pää vinossa. Korvat on hyvä tulla tutkituttamaan heti, jotta hoito saadaan aloitettua ajoissa.
Korvatutkimus vastaanotolla
Vastaanotolla koiralle tehdään yleistutkimus ja tarkempi korvatutkimus. Jos koiran korvat ovat kovin kipeät, koira voidaan rauhoittaa korvatutkimuksen onnistumiseksi. Rauhoituksessa voidaan tehdä myös korvahuuhtelu ja nyppiä ylimääräisiä korvakarvoja korvakäytävästä, mikäli se nähdään tarpeellisena.
Korvatutkimuksessa molemmat korvat otoskopoidaan. Otoskopoidessa kiinnitetään huomiota eritteen määrään ja väriin korvassa, korvakäytävän sileyteen/röpelöisyyteen ja käytävän punakkuuteen. Otoskopoidessa pyritään myös varmistamaan, että tärykalvo on ehjä. Korvatutkimuksessa korvakäytävistä otetaan korvanäyte vanupuikolla. Korvanäyte värjätään ja mikroskopoidaan. Useimmiten korvanäytteessä havaitaan hiivan liikakasvu. Myös bakteerien liikakasvua havaitaan toisinaan.
Välikorvan tai sisäkorvan tulehduksessa havaitaan usein pullottava tai revennyt tärykalvo. Jos tärykalvo on revennyt, voi korvakäytävässä olla runsaasti pahanhajuista, bakteeripitoista eritettä.
Korvatulehduksen hoito
Kaikkiin korvatulehduksiin ei käy sama lääkitys, vaikka oireet olisivat hyvin samanlaiset. Korvanäytteen sekä korvan/korvien ja koiran voinnin perusteella määrätään sopiva lääke. Jos korvassa on vain lievä hiivan tai bakteerien liikakasvu, käytetään tulehdusoireiden hoitoon kortisonitippakuuria, joka annetaan suoraan tulehtuneeseen korvaan. Jos bakteerikasvu (tai hiivakasvu) on todella runsasta voidaan tarpeen mukaisesti määrätä myös antibioottia tai hiivan kasvua hillitsevää lääkettä sisältävä korvatippa.
Jossain tilanteissa korvan voimakasta tulehdusta hoidetaan alussa suun kautta annettavalla kortisonikuurilla; tällä pyritään vähentämään tulehdusreaktiota, mikä helpottaa jatkossa korvien hoitoa jatkossa. Joissain tilanteissa ensimmäinen hoitotoimenpide on rauhoituksessa tehtävä korvahuuhtelu; korvakäytävästä poistetaan kaikki sinne kertynyt ylimääräinen materiaali, jotta lääke pystyy vaikuttamaan.
Kotihoidosta saadaan yleensä parhaat tulokset, kun korvaa ei puhdisteta lääkekuurin yhteydessä turhan tiuhaan. Korvan puhdistusta tarvitaan silloin, kun korva erittää voimakkaasti. Korvien ylimääräinen huuhtelu puhdistusliuoksilla voi muuttaa korvan mikrobitasapainoa ja näin mahdollistaa hiivan tai bakteerien ylikasvun. Lisäksi korvien voimallinen puhdistus pumpulipuikolla tai vastaavalla voi ärsyttää korvakäytävän ihoa.
Korvatulehdusten ennaltaehkäisy
Jos koiralle tulee useita korvatulehduksia vuoden sisään tai korvatulehdukset tulevat aina samaan aikaan vuodesta, kannattaa aloittaa mahdollisten taustasyiden selvitys. Tärkein osa selvitystyötä on huolellinen ja yksityiskohtainen taustatietojen selvittely. Läpikäytäviin asioihin kuuluu muun muassa ruokinta, lenkkeilytottumukset, petien ja ruokakippojen materiaalit, namit ja herkut, oireiden alkamisajankohdat, muut mahdolliset oireet, mahdolliset sukurasitteet. Korvien tähystys rauhoituksessa antaa lisätietoa korvan rakenteen mahdollisesta muuttumisesta syvemmällä korvakäytävässä. Korvakäytävästä otettavalla biopsioilla voidaan selvittää, mitkä korvakäytävän seinämän osat ovat muuttuneet. Verinäytteillä voidaan löytää allergian aiheuttaja (ei toimi aina) tai todeta joku muu taustasairaus.
Kroonistakin korvatulehdusta voidaan nykyisin hoitaa. Vaikka koiralla olisi taipumus sairastua säännöllisesti korvatulehduksiin, voidaan lääketieteen keinoin lieventää oireita ja helpottaa koiran oloa.
kirj. eläinlääketieteen kandidaatti Peppi Kareljärvi
& eläinlääkäri Melina Bruno-Paasisalo, 2024