Anaalirauhaset ovat pienet, pussimaiset hajurauhaset, jotka sijaitsevat koiran ja kissan peräaukon molemmin puolin noin kello 5 ja 7 kohdalla. Ne erittävät voimakkaan hajuista nestettä, jota eläimet käyttävät mm. reviirin merkkauksessa. Anaalirauhaset tyhjenevät yleensä normaalisti eläimen ulostaessa. Kiinteä uloste auttaa painamaan nestettä ulos rauhasista. Jos lemmikin uloste on liian löysää, anaalirauhaset saattavat tukkeutua.
Anaalirauhasten tukkeutuminen voi aiheuttaa useita erilaisia ongelmia. Tyypillisiä anaalirauhasvaivoja ovat mm. kutina ja nuoleminen (eläin saattaa nuolla ja raapia peräaukon aluetta jatkuvasti), kipu (eläin voi olla arka peräaukon alueelta ja äännellä ulostettaessaan). Anaalirauhanen voi myös tulehtua ja puhjeta ihon läpi (anaalirauhasfisteli).
Anaalirauhasten tukkeutumisen riskiä voi pienentää seuraavilla keinoilla:
- Varmista, että eläimellä on kiinteä uloste. Tarvittaessa voit lisätä lemmikin ruokaan kuitua.
- Huolehdi riittävästä liikunnasta. Liikunta auttaa stimuloimaan anaalirauhasten tyhjenemistä.
- Tarkkaile lemmikin peräaukon aluetta. Jos huomaat kutinaa, nuolemista tai muita oireita, vie lemmikki pikaisesti eläinlääkäriin.
Eläinlääkäri voi hoitaa tukkeutuneet tai tulehtuneet anaalirauhaset tyhjentämällä anaalirauhaset manuaalisesti puristamalla tai huuhtelemalla anaalirauhaset rauhoituksessa ja paikallispuudutuksessa. Usein tarvitaan tyhjennyksen lisäksi myös vähintään kipulääkitys. Anaalirauhasvaivojen uusiutumista voidaan usein ennaltaehkäistä ruokavalion kuitulisällä ja/tai ruokavalion muutoksella. Joskus anaalirauhasvaivojen taustalla on rakenteellinen ongelma (esim. ahtautunut anaalirauhastiehyt), jolloin kuitulisällä ja ruokavaliolla ei välttämättä saada apua anaalivaivoihin. Toisilla koiraroduilla esiintyy varsin paljon anaalivaivoja ja toisilla roduilla taas hyvin harvoin. Pääsääntöisesti anaalirauhasvaivoja esiintyy enemmän pienillä koiraroduilla.
Mikäli lemmikki kärsii toistuvista anaalirauhasvaivoista, voidaan anaalirauhaset poistaa leikkauksella. Usein riittää vain toisen anaalirauhasen poisto, mutta tarvittaessa poistetaan molemmat anaalirauhaset. Anaalirauhasten poistoleikkaukseen päädytään yleensä vain, jos anaalirauhasissa on toistuvia ongelmia, kuten toistuvia tulehduksia tai paiseita, tai jos anaalirauhasiin on muodostunut kasvaimia.
Anaalirauhasten poistoleikkaus tehdään yleisanestesiassa paikallispuudutteiden avulla. Leikkauksen jälkeen lemmikki heräilee eläinlääkäriasemalla ennen kotiutusta. Leikkauksen jälkeiseen kotihoitoon kuuluu kivunlievitys sekä haavahoito. Leikkauksen toipumisaika on yleensä noin 1-2 viikkoa. Tänä aikana lemmikki on pidettävä levossa ja vältettävä rasitusta.
Anaalirauhasleikkauksen tyypillisin riski on haavatulehdus, leikkausalueen sijainnista johtuen. Muita riskejä leikkauksessa ovat mm. verenvuoto sekä kipu. Harvinaisena haittavaikutuksena voi esiintyä osittaista pidätyskyvyttömyyttä.
Leikkauksen hyötyjä ovat toistuvien anaalirauhasvaivojen ehkäisy sekä mahdollisten paiseiden ja kasvainten poisto. Leikkaus voi parantaa lemmikkin elämänlaatua huomattavasti, jos sillä on ollut toistuvia ongelmia anaalirauhasten kanssa.
Päätös anaalirauhasten poistoleikkauksesta on aina yksilöllinen. Eläinlääkäri auttaa sinua punnitsemaan leikkauksen riskejä ja hyötyjä ja tekemään parhaan päätöksen lemmikkisi yksilöllisten tarpeiden mukaan. Jos sinulla on kysyttävää tai olet huolissasi koirasi/kissasi anaalirauhasten poistoleikkauksesta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
Eläinklinikka Tsempissä onnistuvat anaalirauhasten poistoleikkaukset.
Leikkauspotilaiden ajanvaraus aina soittamalla ajanvarausnumeroomme ( 010 348 3000 ).
⭐
Kuukauden leikkauspotilas
Maaliskuun kuukauden leikkauspotilaana on Lulu. Lululla on ollut toistuvia anaalirauhasvaivoja, jotka vaivaavat kovasti Lulua. Anaalirauhasvaivat aiheuttivat Lululle epämukavuutta sekä kipua, jonka vuoksi päädyttiin leikkaukselliseen anaalirauhasten poistoon.
Leikkauksessa Lulun molemmat anaalirauhaset poistettiin. Leikkaushaavojen parantumisen jälkeen Lulun pylly ei ole enää vaivannut Lulua ja Lulu on voinut nauttia elämästä ilman pyllyvaivoja. Toivotamme Lululle ihanaa kevättä. ❤️
💛⭐
kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2024