Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Kuukauden Leikkauspotilas: Kissan suoliston vierasesine

Kuten koirat, myös kissat voivat syödä monenlaisia vierasesineitä ja saada suolitukoksen.
Osa kissoista on hyvin viehtyneitä naruihin (kuten lahjanaru), jolloin voi muodostua lineaarinen (eli pitkänmallinen) vierasesine, joka voi vetää suoliston myttyyn ja pahimmillaan johtaa suolen puhkeamiseen. Naru voi myös jäädä kiinni kissan kieleen, jolloin joskus narun toinen pää voi olla kissan suussa ja toinen pää pitkällä suolistossa.
Viehtymys syödä naruja ja muita outoja asioita voi olla vain kissan mieltymystä, mutta outojen asioiden syöminen voi myös olla oire sairaudesta.
Kissoille voi kehittyä suolitukoksen aiheuttava vierasesine myös esim. turkin nuolemisen johdosta suolistoon kertyneiden karvojen muodostaessa karvapaakun.

Vierasesineen ja suolitukoksen oireilu voi olla monenlaista, oireilun voimakkuus riippuu yleensä siitä, missä vierasesine on ja onko se jo aiheuttanut suolitukoksen vaiko ei.
Vierasesineeseen viittaavia tyypillisiä oireita ovat ruokahaluttomuus, runsas oksentelu, vatsakipu sekä vaisuus ja vetäytyneisyys.

Mahalaukun ja suoliston vierasesine diagnosoidaan oireiden perusteella sekä sekä yleistutkimuksen ja kuvantamisen (vatsan ultraäänitutkimus ja röntgenkuvaus) avulla.
Hyvin usein kissan syömät vierasesineet eivät ole röntgentiiviitä eli röntgenkuvissa ei useinkaan näy selvää vierasesinettä, mutta laajentunut suolenosa sekä kaasun kertyminen suolistoon voidaan havaita.

Vierasesineen hoito riippuu kyseessä olevasta vierasesineestä sekä vierasesineen sijainnista.
Yleisiä hoitomuotoja ovat:

  • Oksetus: Jos vierasesine on pieni ja sijaitsee mahalaukussa, voi eläinlääkäri yrittää saada kissan lääkkeellisesti oksentamaan sen ulos.
  • Leikkaus: Jos vierasesine on suuri tai sijaitsee syvemmällä ruoansulatuskanavassa, se on poistettava leikkauksella.
  • Tähystys: Mahalaukun vierasesine voidaan joissakin tapauksissa poistaa tähystämällä eli endoskopialla.

Varsin usein kuvantamisellakaan ei pystytä varmuudella toteamaan vierasesinettä, jolloin usein päädytään ns. eksploratiiviseen laparotomiaan eli vatsan tutkimukselliseen avausleikkaukseen, jossa mahalaukku ja suolisto käydään läpi vierasesineen varalta.

Suolitukoksen ja lineaarisen vierasesineen hoitona on aina hätäleikkaus, jossa vierasesine poistetaan leikkauksessa suoleen tehdyn viillon kautta. Samalla tarvittaessa resekoidaan eli poistetaan huonokuntoinen suolenosa.
Mikäli vierasesine on vaurioittanut suolen seinämää, on riskinä suolen seinämän puhkeaminen ja suolensisällön vuotaminen vatsaonteloon, jolloin seurauksena on henkeäuhkaava vatsakalvontulehdus eli peritoniitti. Suoliston seinämä voi vaurioitua ja puhjeta myös vakava-asteisen verenkiertohäiriön vuoksi. Lineaarien vierasesine vetää suoliston helposti myttyyn, jolloin suolenseinämän verenkierto häiriintyy ja pahimmillaan suolenseinämä voi kuolioitua ja puhjeta verenkiertohäiriön seurauksena.

Mikäli suolenseinämä ei ole vaurioitunut ja vierasesine saadaan siististi poistettua, on vierasesineleikkauksen ennuste yleensä hyvä. Vierasesineleikkausten riskinä on suolihaavan dehisenssi eli haavan aukeaminen, jolloin vaaditaan uusi leikkaus.
Suolenseinämän puhkeaminen ja peritoniitti heikentävät ennustetta.

Eläinklinikka Tsempissä onnistuvat sekä mahalaukun että suoliston vierasesineleikkaukset, myös akuuttileikkaukset.
Leikkauspotilaiden ajanvaraus aina soittamalla ajanvarausnumeroomme ( 010 348 3000 ).

Kuukauden Leikkauspotilas

Toukokuun kuukauden leikkauspotilaana on hurmaava Hessu, jolla on paha tapa nauttia narujen, erityisesti lahjanarujen pureskelusta ja syömisestä.

Hessu oli kotona ollut vaisu ja ruokahaluton ja oksennellut runsaasti. Tutkimuksissa ei röntgenkuvassa, eikä ultraäänitutkimuksessa nähty varmuudella vierasesinettä/suolitukosta, mutta palpaatiossa suolessa tuntui kiinteä möykky ja Hessu aristeli hieman vatsan palpaatiota. Koska Hessun viehtymys lahjanaruihin oli tiedossa ja Hessun oksentelu oli hyvin voimakasta, päädyttiin leikkaukseen.

Leikkauksessa todettiin lineaarinen vierasesine eli lahjanaru oli jäänyt toisesta päästää jumiin ohutsuoleen ja kuronut suolta myttyyn. Koska Hessun kanssa päädyttiin nopeasti leikkaukseen, ei suolen seinämä ollut vielä vaurioitunut. Lahjanaru saatiin poistettua ohutsuoleen tehdyn viillon kautta.

Jo samana iltana Hessu maisteli kotona pehmeää tahnamaista ruokaa, eikä enää oksennellut.
Toivotamme Hessulle pikaista paranemista ja suosittelemme Hessua jättämään jatkossa lahjanarut rauhaan. ❤️

Kuukauden leikkauspotilaana hurmaava Hessu

Lue lisää kissojen muista leikkauksista.