Koirat ovat uteliaita otuksia, jotka saattavat helposti niellä erilaisia syötäväksi sopimattomia esineitä ja asioita leikin ohessa, uteliaisuuttaan tai vahingossa. Kun nielty esine jää jumiin ruoansulatuskanavaan, voi se aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja vaatia pikaista leikkaushoitoa. Vierasesine voi tukkia suolen tai mahanportin ja estää ruokamassan etenemisen ruoansulatuskanavassa. Suolitukos aiheuttaa kipua ja huonoa oloa koiralle. Suolitukos myös vaikeuttaa suolen seinämän verenkiertoa ja voi johtaa suolen seinämän kuolioitumiseen ja puhkeamiseen. Terävät vierasesineet voivat myös aiheuttaa suolen seinämän puhkeamisen mekaanisesti. Suolen puhkeaminen johtaa suolensisällön vuotamiseen vatsaonteloon sekä vatsakalvontulehdukseen (peritoniitti).
Koiran suoliston vierasesineleikkaus on kirurginen toimenpide, jossa eläinlääkäri poistaa vieraan esineen koiran suolistosta.
Vierasesine voi aiheuttaa koiralle monenlaisia oireita, kuten:
- Oksentelu
- Ripuli
- Vatsakipu
- Ruokahaluttomuus
- Ummetus
Vierasesineen diagnosoimisessa käytetään yleensä ultraäänitutkimusta ja/tai röntgenkuvausta. Mikäli todetaan vierasesine ja suolitukos, on akuutti leikkaus tarpeen. Mikäli suolenseinämä on kuolioitunut, vaaditaan suoliresektio eli huonokuntoinen suolenosa poistetaan kokonaisuudessaan. Hoitamattomana suolitukos johtaa suolenseinämän rikkoontumiseen ja peritoniittiin, joka on henkeä uhkaava tila.
Suoliston vierasesineleikkaus tehdään yleensä inhalaatioanestesiassa. Eläinlääkäri avaa vatsaontelon ja tekee viillon suolenseinämään ja poistaa vieraan esineen. Suolihaavan sulkemisen jälkeen leikkausalue yleensä huuhdotaan puhtaaksi ja vatsaontelo suljetaan useammassa kerroksessa.
Ruoansulatuskanavan leikkauksiin liittyy leikkaushaavan dehisenssiriski eli riski leikkaushaavan pettämiselle. Dehisenssiriski on pienin mahalaukun haavoissa ja suurin paksusuolen haavoissa. Dehisenssiriskiä lisää mm. suolenseinämän verenkiertohäiriö sekä tulehdustila. Dehisenssiriski on suurempi myös suoliresektioissa kuin tavallisissa suolihaavoissa.
Vierasesineleikkauksen jälkeen koira tarvitsee erityistä hoitoa kotona. Tärkeää on antaa koiralle kipulääkkeitä eläinlääkärin ohjeiden mukaan sekä sopivaa pehmeää ja helposti sulavaa ruokaa pienissä erissä. Leikkaushaavan pitäminen puhtaana ja nuolemisen esto ovat myös tärkeää kotihoitoa. Mikäli koira pääsee nuolemaan leikkaushaaavaansa, tulehtuu haava. Haavatulehdus voi pahimmillaan johtaa leikkaushaavan aukeamiseen.
Koiran suoliston vierasesineleikkaus on vakava asia, mutta onneksi useimmiten leikkaus onnistuu hyvin ja koira toipuu täysin. Jos epäilet, että koirasi on niellyt vieraan esineen, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Tärkeintä on toimia nopeasti, jos epäilet koiran nielleen vieraan esineen. Älä odota oireiden pahenemista, vaan hakeudu välittömästi eläinlääkäriin.
Eläinklinikka Tsempissä onnistuvat myös akuuttileikkaukset kuten vierasesineleikkaukset. Ajanvaraus leikkauksiin soittamalla klinikalla (010 348 3000).
Kuukauden leikkauspotilas
Marraskuun kuukauden leikkauspotilaana on reipas Noki. Noki tuotiin Tsemppiin jatkohoitoon epäillyn ruoansulatuskanavan vierasesineen leikkaukselliseen poistoon. Noki oli ollut vaisu ja oksennellut, lähettävällä eläinlääkärillä otetuissa vatsaontelon röntgenkuvissa heräsi epäily suoliston vierasesineestä.
Leikkauksessa Nokin ohutsuolesta poistettiin ohutsuolen tukkinut eli suolitukoksen aiheuttanut vierasesine, aprikoosin/nektariinin kivi. Hedelmien kivet eivät sula ruoansulatuskanavassa ja voivat siten helposti aiheuttaa suolitukoksen.
Leikkaus suoritettiin inhalaatioanestesiassa eli Noki sai hengitysputken kautta nukutuskaasuja. Noki sai myös paikallispuudutetta ihoon/ihon alle ihoviillon kohdalle. Suonensisäisesti Noki sai nesteytystä ja kipuinfuusiota sekä pahoinvoinninestolääkitystä. Leikkaus ja anestesia sujuivat hyvin. Leikkauksesta herättyään Noki pääsi kotiin toipumaan.
Toivotamme Nokille pikaista paranemista ja toivomme Nokin jatkossa syövän turvallisempia herkkuja! ❤️
kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT, eläintenkouluttja EAT-opiskelija Tiina Seikkula, 2024