Avoinna ma-la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Hometoksiinimyrkytys koiralla

Seuraava myrkytystietoisku hometoksiineista.

Myrkytysoireiden aiheuttaja on homeinen ruoka tai kompostijäte, jossa on hometoksiineja.

Hometoksiinit voivat aiheuttaa myrkytysoireita niin koirille kuin kissoillekin, mutta kissat ovat yleensä tarkkoja ruokansa suhteen, eivätkä syö homeista ruokaa. Koirille taas pilaantunut ruoka ja kompostijäte maistuvat, joten hometoksiinimyrkytykset ovat koirilla huomattavasti yleisempiä kuin kissoilla.

Hometoksiinimyrkytyksen oireet

Myrkytysoireet alkavat yleensä varsin nopeasti, minuuttien – tuntien kuluttua hometoksiinien syömisestä. Myrkytysoireet kestävät tyypillisesti 24-48 tuntia.

Hometoksiinimyrkytyksessä oireet ovat pääsääntöisesti neurologisia oireita: kiihtyneisyys, lihastärinä, ataksia eli liikkumisvaikeus, kohtaukset sekä lihastärinästä johtuva ruumiinlämmön voimakas kohoaminen. Myös ruoansulatuskanavan oireilua, kuten runsasta kuolaamista ja oksentelua tai harvemmin ripulointia, voi esiintyä. Lisäksi voi ilmetä läähätystä sekä kohonnutta sydämen syketiheyttä. Hometoksiinimyrkytyksen oireet voivat olla hyvin vakavia ja pahimmillaan myrkytys voi johtaa kuolemaan.

Hometoksiinimyrkytyksen hoito

Hometoksiinimyrkytyksen tärkein ensiapu ja hoito on oksetus.

Mikäli ilmenee jo neurologisia oireita, ei potilasta voi oksettaa, jolloin suoritetaan nukutuksessa mahahuuhtelu.

Lääkehiili ja laksatiivi oksetuksen/mahahuuhtelun jälkeen estää suolistoon edenneen myrkyn imeytymistä.

Hometoksiinimyrkytykseen ei ole vastamyrkkyä, mikäli potilaalla ilmenee neurologisia tai muita oireita, hoidetaan niitä oireenmukaisesti (lihastärinän hoito, kohtausten esto, ruumiinlämmön nousun hoito, pahoinvoinninesto ym.).

Mikäli tiedät tai epäilet koirasi herkutelleen kompostijätteellä tai homeisella ruoalla, ota pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin. Kaikissa myrkytystapauksissa hoidon tehokkuutta ja lopputulosta auttaa mahdollisimman aikainen hoitoon pääsy.