Huh hellettä.
Lämmin kesä on yleensä meidän ihmisten mieliin, mutta nelijalkaisten ystäviemme kohdalla on näillä keleillä syytä muistaa lämpöhalvauksen riski.
Lämpöhalvaus on lemmikille henkeäuhkaava tila. Koirilla lämpöhalvauksen riski on suurin kesäkeleillä suljetussa autossa, mutta lämpöhalvaus voi aiheutua myös fyysisessä rasituksessa hellekelillä tai koiran ollessa kytkettynä aurinkoiseen paikkaan ilman mahdollisuutta hakeutua varjoon. Lämpöhalvaukselle altistavat ylipaino sekä rakenteelliset ongelmat (lyhytkuonoisuus, ahtaat hengitystiet).
Koiran lämpöhalvauksen oireet
Koirilla lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, levottomuus, kuolaaminen, tajunnantaso lasku, hoipertelu. Koiran sydämen syke on koholla ja limakalvot ovat punakat.
Koiran lämpöhalvauksen hoito
Ensiapuna tärkeintä on koiran välitön viilentäminen.
Koira tulee viedä pois kuumasta tilasta (autosta tai auringonpaahteesta). Koiran turkki tulee kastella viileällä (ei jääkylmällä) vedellä. Koira viilenee helpoiten alueilta, jossa turkkia on vähiten (mahanalus, kainalot, nivustaipeet).
Mahdollisuuksien mukaan koiraa kannattaa viilentää myös tuulettimen avulla.
Riittävä ilmanvaihto ja hapensaanti on turvattava.
Mittaa koiran ruumiinlämpö, lämpö >41C on jo henkeäuhkaava.
Lopeta viilennys, kun koiran ruumiinlämpö on laskenut alle 39C, koska viileä ja märkä turkki laskevat koiran ruumiinlämpöä viilennyksen jälkeenkin.
Anna koiralle juotavaa, mutta älä pakkojuota.
Vie koira lähinpään eläinlääkäriin ensiavun aloittamisen jälkeen.
Lämpöhalvaus on henkeäuhkaava tila ja koira kannattaa aina tarkastuttaa eläinlääkärillä, vaikka koira vaikuttaisikin tokeentuvan kotihoidolla.
Muiden lemmikkien lämpöhalvaus
Lämpöhalvaus voi koirien lisäksi uhata myös ulkona häkissä olevia pikkulemmikkejä, jos lemmikeillä ei ole mahdollisuutta siirtyä auringonpaahteesta varjoon.
Pidä huoli, että kaikilla lemmikeillä on ulkona mahdollisuus siirtyä varjoon ja että niillä on aina tarjolla raikasta juomavettä.
Nautitaan lämpimistä kesäkeleistä turvallisesti!
