Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Kissan kastraatio

Kissan kastraatio on nopea perustoimenpide. Kastraatiossa kissan kivekset poistetaan kivespusseihin tehdyn pienen viillon kautta. Toimenpide suoritetaan lihaksensisäisessä rauhoituksessa/nukutuksessa ja paikallispuudutteiden avulla. Kissa saa toimenpiteen yhteydessä lisähappea sekä pistoksena kivunlievitystä sekä pahoinvoinninestolääkitystä.  Kotiin kissa saa tulehduskipulääkettä.

Kissat toipuvat yleensä hyvin nopeasti kastraatiosta. Leikkaushaavat parantuvat avoimina, tikkejä ei tarvita. Pääsääntöisesti kissat eivät ole kiinnostuneita leikkaushaavoistaan ja haavat parantuvat muutamassa päivässä. Mikäli kissa kuitenkin on kiinnostunut leikkaushaavoistaan, tulee käyttää kauluria, koska nuolemisen seurauksena haavat helposti tulehtuvat.

Kissan kastraation hyödyt

Kissan kastraatio on ehdottomasti suositeltava toimenpide ainakin kaikille vapaasti ulkoileville kissoille. Suomessa on valtavasti kodittomia kissoja ja vapaasti ulkoilevat leikkaamattomat kissat lisääntyvät erittäin tehokkaasti. Yleensä kissat kastroidaan jo nuorina, n. 4-6 kuukauden iässä.

Kissan kastraation seurauksena kissan mouruaminen sekä virtsamerkkailu vähenevät. Leikatut kissat elävät pidempään kuin leikkaamattomat. 

Kissan kastraation riskit

Kissan kastraatio voi lisätä ylipainon sekä virtsavaivojen riskiä. Kastraation jälkeen kannattaa syöttää kissalle vähäenergisempää ruokaa ja huolehtia kissan liikunnasta sekä virikkeistä.