Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Kissan sterilisaatio

Kissan sterilisaatio on rutiinitoimenpide, jossa kissan munasarjat poistetaan. Kohtua ei poisteta, ellei se ole muuttunut. Sterilisaation seurauksen kissan kiima-ajat loppuvat, eikä kissa voi enää saada pentuja. Leikkaus suoritetaan anestesiassa. Kissa saa toimenpiteen yhteydessä lisähappea sekä suonensisäisesti nesteytystä, kivunlievitystä ja pahoinvoinninestolääkitystä. Koulutettu hoitaja seuraa kissan anestestesian syvyyttä ja elintoimintoja koko toimenpiteen ajan.

Kissat toipuvat yleensä varsin nopeasti sterilisaatiosta. Leikkauksen jälkeen kissa saa kotiin tulehduskipulääkettä. Tarvittaessa kissa saa myös kaulurin. Kotihoitona on tärkeää estää haavan nuoleminen sekä antaa kipulääkettä muutaman päivän ajan, vaikka kissa ei vaikuttaisikaan kivuliaalta.

Kissan sterilisaation hyödyt

Kissan sterilisaatio on ehdottomasti suositeltava toimenpide ainakin kaikille vapaasti ulkoileville kissoille. Suomessa on valtavasti kodittomia kissoja ja vapaasti ulkoilevat leikkaamattomat kissat lisääntyvät erittäin tehokkaasti. Yleensä kissat steriloidaan nuorina, n. 4-6 kuukauden iässä.

Kissan sterilaation seurauksena kissan kiimat jäävät pois. Nuorena tehty sterilisaatio vähentää myös nisäkasvainten riskiä.

Kissan sterilisaation riskit

Sterilisaation seurauksena kissa voi olla taipuvaisempi ylipainoon. Leikkauksen jälkeen suositellaankin vähäenergisempää ruokavaliota