Avoinna ma-pe 8-20, la 10-17 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Koiran kastraatio

Koiran kastraatiossa koiran kivekset poistetaan. Kastraation jälkeen koira ei enää pysty lisääntymään.

Kastraatio suoritetaan nukutuksessa paikallispuudutteiden avulla. Koira saa toimenpiteen yhteydessä lisähappea sekä suonensisäisesti nesteytystä, kivunlievitystä ja pahoinvoinninestolääkitystä. Anestesian aikana koulutettu hoitaja valvoo koiran unen syvyyttä sekä elintoimintoja.

Koirat toipuvat yleensä varsin nopeasti, muutamassa päivässä, kastraatiosta. Kastraation jälkeen tärkein kotihoito on estää leikkaushaavan nuoleminen. Koira saa leikkauksen yhteydessä kotiin kipulääkettä sekä tarvittaessa kaulurin.

Koiran kastraation hyödyt

Kastraation seurauksena uroskoiran testosteronitaso laskee, jonka johdosta koiran sukupuolivietti laskee ja urokset ovat vähemmän kiinnostuneita narttujen hajuista. Kastraatio ei kuitenkaan ole pikaratkaisu ongelmalliseen käytökseen. Useat koirien ongelmalliseksi koetut käytökset ovat opittuja tai seurausta hyvinvoinnin ongelmista (kuten käyttäytymistarpeiden täyttymättömyys tai pitkäaikainen stressi epäsopivan ympäristön vuoksi), näihin kastraatio ei auta.

Ulkomailla varhaiskastraatiot ovat yleisiä, mutta me Tsempissä emme suosittele kastraatiota keskenkasvuiselle pennulle, koska sukupuolihormonit ovat tarpeen koiran fyysisessä ja psyykkisessä kehityksessä. Isoilla koirilla aikainen kastraatio voi myös lisätä mm. nivelvaivojen riskiä. 

Kastraation terveyshyötyjä ovat kiveskasvainten riskin poistuminen sekä eturauhasvaivojen todennäköisyyden pieneneminen. Kastrointi vähentää uroskoiran riskiä sairastua myös peräaukon alueen kasvaimiin sekä perineaalityrään. Kastraatio vähentää myös tietyntyyppisten virtsakivien esiintymistä.

Koiran kastraation riskit

Kastraation haittavaikutuksena on ylipainon riski. Kastraation jälkeen koiran energiankulutus vähenee ja ruokahalu lisääntyy, joka johtaa helposti lihoamiseen. Ylipaino lisää monien sairauksien ja terveysvaivojen riskiä ja pahentaa taustallaolevaa sairautta. 

Hyvin pelokkailla yksilöillä testosteronitason laskeminen voi johtaa pelkoaggressiivisuuden lisääntymiseen.

Piilokiveskastraatio

Mikäli kives ei ole laskeutunut normaalisti kivespussiin, kutsutaan kivestä piilokivekseksi. Piilokives voi sijaita ihon alla nivusessa (inguinaalinen piilokives) tai vatsaontelossa (abdominaalinen piilokives).
Erityisesti vatsaontelon piilokiveksiin liittyy suurentunut riski kiveskasvaimeen sekä kiveksen kiertymään, jonka johdosta vatsaontelon piilokivekset suositellaan poistettaviksi.

Ihonalainen piilokives on helpompi ja nopeampi leikkaus kuin vatsaontelon piilokives. 

Vatsaontelon piilokiveksessä koiran vatsaontelo pitää avata ja etsiä piilokives ja poistaa se. Yleensä ennen vatsaontelon piilokivesleikkausta etsitään piilokives ultraäänitutkimuksella, jotta tiedetään mistä kives löytyy.

Kemiallinen kastraatio

Kirurgisen kastraation vaihtoehtona on nykyään kemiallinen kastraatio eli implantti, joka vapauttaa hormonia ja aiheuttaa saman vaikutuksen kuin leikkaus. Kastraatioimplantteja on kahta eri vahvuutta, toisen implantin vaikutusaika on 6 kk ja toisen 12 kk. 

Kastraatioimplantti on hyvä keino testata kastraation vaikutusta koiran luonteeseen ja käyttäytymiseen. Mikäli muutokset ovat positiivisia, voidaan koira turvallisin mielin leikata. Mikäli implantti aiheuttaa ikäviä muutoksia (kuten lisääntynyt pelkoagressiivisuus), ei kannata koiraa kastroida kirurgisesti ilman pätevää terveydellistä syytä kuten kiveskasvain.