Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Koiran sterilisaatio

Koiran sterilisaatiossa narttukoiran munasarjat poistetaan. Mikäli kohtu on muuttumaton voidaan kohtu jättää. Mikäli kohtu on muuttunut (esim. tulehtunut tai kasvainmuutoksia) poistetaan kohtu kokonaisuudessaan. Sterilisaation seurauksena narttujen kiimakierto katkeaa, eikä nartulle enää tule juoksuja, eikä nartun sukupuolihormonien tasot vaihtele kiimakierron mukaisesti. Narttu ei voi enää tulla tiineeksi ja saada pentuja.

Koiran sterilisaatio on kastraatiota vaativampi leikkaus, koska sterilisaatiossa koiran vatsaontelo avataan. Mikäli kohtu poistetaan, on leikkaushaava myös melko iso. Sterilisaatio suoritetaan inhalaatioanestesiassa ja paikallispuudutteiden avulla. Koulutettu hoitaja seuraa koiran anestesian syvyyttä sekä elintoimintoja koko leikkauksen ajan. Koira saa toimenpiteen yhteydessä suonensisäisesti nesteytystä sekä kivunlievitystä ja pahoinvoinninestolääkitystä. Koira saa kotiin kipulääkettä sekä tarvittaessa kaulurin. Nuolemisen esto sekä rajoitettu liikunta 1-2 viikon ajan ovat kipulääkityksen ohella vaadittava kotihoito leikkauksen jälkeen.

Koiran sterilisaation hyödyt

Narttukoiran sterilisaation tärkein terveyshyöty on kohtutulehdusriskin häviäminen. Leikkaamattomista narttukoirista jopa 20-25% sairastuu kohtutulehdukseen. Hoitamattomana kohtutulehdus on kuolemaan johtava vaiva. Nuorena leikattujen koirien nisäkasvainriski myös pienenee. Sukupuolihormonimuutosten jääminen pois helpottaa joidenkin sairauksien (kuten diabetes, epilepsia, tietyt hormonaaliset ihovaivat ja kutinat) oireita. 

Koiran sterilisaation riskit

Sterilisaation haittavaikutuksena on ylipainon riski. Sterilisaation jälkeen koiran energiankulutus vähenee ja ruokahalu lisääntyy, joka johtaa helposti lihoamiseen. Ylipaino lisää monien sairauksien ja terveysvaivojen riskiä ja pahentaa taustallaolevaa sairautta. Osalle leikatuista nartuista kehittyy virtsankarkailua leikkauksen aiheuttamien hormonitoiminnan muutosten myötä. Virtsankarkailuun on lääkitys ja useimmat nartut pystyvät lääkityksellä elämään täysin normaalia elämään, virtsakarkailulääkityksellä oleva koira saa poikkeusluvalla osallistua myös kennelliiton alaisiin tapahtumiin.

Sterilisaation ajankohta

Sterilisaation ajankohta valitaan nartun kiimakierron mukaan. Jos nartulla on juoksut tai valeraskaus, ei sterilisaatioleikkausta suositella. Paras ajankohta leikkaukselle on yleensä n. 2-3 kuukautta juoksujen jälkeen.