Säännöllinen, mielellään vuosittainen terveystarkastus on tärkeä osa lemmikistä huolehtimisesta. Koska lemmikkimme eivät osaa kertoa meille voinnistaan, niin eläinlääkärin apu on usein tarpeen lemmikin kunnon arvioinnissa. Lemmikin vanhetessa voidaan ajoissa huomata alkavat sairaudet tai huomioida mahdolliset muutokset liikuntatottumuksissa tai lihaskunnossa. Terveystarkastus tehdään myös jokaisen rokotuskäynnin yhteydessä.
Teemme Eläinklinikka Tsempissä terveystarkastuksia myös yleisimmille eksoottisille eläimille kuten kaneille ja marsuille. Ota yhteyttä ajanvaraukseen varataksesi ajan eksoottisen lemmikin terveystarkastukseen
Pennun terveystarkastuksesta voit lukea lisää kasvattajaosiosta.

Mitä lemmikin terveystarkastuksessa tehdään?
Terveystarkastus alkaa aina omistajan haastattelulla eli esitietojen kyselyllä. Kysymysten avulla pyritään selvittämään lemmikin elämäntapoja sekä mahdollisia omistajan havaitsemia ongelmia. Tärkeitä asioita kertoa on mm. rokotus- ja loishäätöhistoria, ruokavalio sekä liikuntatottumukset.
Esitietojen selvittämisen jälkeen lemmikille tehdään yleistutkimus, jossa
- tutkitaan verenkierto- ja hengitystie-elimistö
- tarkistetaan pinnallisten imusolmukkeet
- tarkistetaan silmät ja korvat ja niissä olevat mahdolliset eritteet
- tarkistetaan suun ja hampaiden terveys
- tarkistetaan ihon ja karvapeitteen kunto
- arvioidaan lihaskunto ja ihannepaino
Yleistutkimuksen ja esitietojen perusteella tehdään suunnitelma jatkosta, mihin voi kuulua esimerkiksi
- rokotusohjelma
- ulko- ja sisäloishäätöohjelma
- mahdolliset hammaskivenpoisto- tai hampaidenpoistokäynnit
- verikokeiden otto
- sterilointi tai kastrointikäynti
- painonhallinnan suunnittelu
- ontumatutkimuskäynti, johon voi liittyä röntgentutkimukset
- iho-ongelmien selvityskäynti

Koiran senioritarkastus – milloin, mitä ja miksi?
Tsempin senioritarkastus on hyvä vuosittainen rutiini kaikille iäkkäille koirille.
Yleistäen koira on iäkäs 7 vuoden iässä, mutta isommat rodut, kuten tanskandoggi tai broholmer jo 5-vuotiaina.
Terveyttä ja hyvinvointia ennenaikaisesti huonontavia vaivoja voidaan koirilla havaita nivelistä, hampaistosta tai sydämestä, tai niitä voi aiheuttaa erilaiset tulehdukset, kasvaimet tai sisäelinsairaudet. Senioritarkastuksessa teemme yleistutkimuksen ja tutkimme verinäytteistä perusverenkuvan ja elinarvot kattavasti. Muistathan, että ennen verinäytteiden ottoa koiran olisi hyvä olla syömättä 4 tuntia. Tarvittaessa tehdään lisätutkimuksia ja/tai varataan aika jatkohoitokäynnille.
Koiran senioritarkastus sisältää yleistutkimuksen sekä verinäytetutkimuksen. Verinäytetutkimuksessa tarkistetaan perusverenkuva sekä laajat elinarvot.
Me Tsempissä pyrimme tekemään eläinlääkärikäynneistä koirallesi aina mahdollisimman stressittömiä.

Miksi iäkkäämpi kissa kannattaa tuoda senioritarkastukseen, vaikka se voi hyvin?
Tsempin kissojen senioritarkastus on hyvä vuosittainen rutiini kaikille keski-ikäisille ja vanhoille, eli 7 vuotta täyttäneille kissoille.
Vanhempien kissojen sairauksien oireita voi olla vaikea nähdä kotona ja monet sairaudet myös kehittyvät hitaasti. Jos kissa esimerkiksi laihtuu ja hyppii vähemmän, voi pelkän vanhenemisen sijaan syy löytyä kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta, kilpirauhasen liikatoiminnasta tai nivelrikosta. Verinäytteet auttavat oireiden syyn selvittämisessä.
Kissat yrittävät peitellä vaivojaan mahdollisimman pitkään ja selkeiden oireiden näkyessä sairaus voi olla jo pitkällä, jolloin sen hoito on haastavampaa. Kun mahdolliset muutokset huomataan ajoissa, voidaan aloittaa sopiva hoito, parantaa kissan oloa ja parantaa heti sen elämänlaatua.
Senioritarkastuksessa teemme yleistutkimuksen ja tutkimme verinäytteistä perusverenkuvan ja elinarvot kattavasti. Muistathan, että ennen verinäytteiden ottoa kissan olisi hyvä olla syömättä 4 tuntia. Tarvittaessa tehdään lisätutkimuksia ja/tai varataan aika jatkohoitokäynnille.
Kissan senioritarkastus sisältää yleistutkimuksen sekä verinäytetutkimuksen. Verinäytetutkimuksessa tarkistetaan perusverenkuva, laajat elinarvot sekä kilpirauhasarvo T4.
Tarvittaessa teemme lisätutkimuksia, ja aina Tsempissä pyrimme tekemään eläinlääkärikäynneistä kissallesi stressittömän.
Tuontikoiran tautitestipaketti
Tuontikoiran tutkimuspaketti on suunniteltu tuontikoirien terveydentilan tarkistamista varten.
Tuontikoirat ovat tärkeä tutkia oleskelumaidensa kotoperäisten tautien varalta sekä ennen tuontia että
Suomeen tulon jälkeen.
Tuontikoirien seulonta tärkeimpien tartuntatautien varalta suoritetaan ennen kaikkea, jotta estetään näiden tautien leviäminen Suomeen, sekä oireilevien koirien hyvinvoinnin parantamiseksi.
Merkittävimpiä tartuntatauteja kantavat ja levittävät monet puutiaislajit sekä lentokyvylliset hyönteiset Keski- ja Etelä-Euroopassa, joista moni Suomeen tullut tuontikoira onkin kotoisin.
Vastuulliset rescueyhdistykset testauttavat koiransa näiden kotimaassa, tiedottavat tulevia omistajia koiran mahdollisista todetuista positiivisista tuloksista sekä näihin liittyvistä jatkohoidoista, ja tarvittavien/suositeltujen testien suorittamisesta Suomessa.
Monen taudin pitkän itämisajan sekä monivaiheisen ja usein jopa oireettoman etenemisen takia tautitestitarkistus suoritetaan yleensä koiran oleskeltua Suomessa kuuden kuukauden ajan.
Tautitestipakettiin kuuluu:
- Amerikkalainen sydänmato (Dirofilaria immitis): tärkeimpiä edustajia ns. ”filarioista/mikrofilarioista”, eli koiran verenkiertoelimissä sekä muissa kudoksissa elävistä loislajeista
- Lymen tauti, tutummin ”borrelioosi” (Borrelia burgdorferi): bakteerilaji, joka lisääntyy ja leviää erityisesti erilaisissa sidekudoksissa
- Rickettsiales-bakteerilahkoon kuuluvan kahden suvun useampia lajeja;
- Ehrlichia (Ehrlichia canis, ewingii & chaffeensis): riketsiabakteerit, jotka lisääntyvät erityisesti valkosoluissa ja voivat ”piiloutua” mm. luuytimeen
- Anaplasma (Anaplasma phagocytophylum & platys): riketsiabakteerit, jotka tartuttavat erilaisia verisoluja (valkosoluja ja verihiutaleita)
- Leishmania (Leishmania infantum): merkittävä parantumaton loistartunta, joka kykenee leviämään useassa immuunipuolustuksen ”syöjäsolussa” monessa eri kudostyypissä
Yllä mainittuun tautitestipakettiin voidaan lisätä tarvittaessa muidenkin taudinaiheuttajien tutkimuksia, kuten esimerkiksi koiran ihomadon (Dirofilaria repens) sekä punataudin (Babesia loislajit).
Toisinaan erilaisissa tartuntatautien tutkimuspaketeissa on päällekkäisyyksiä meidän sekä muiden testipakettien kanssa, johon pyrimme aina löytämään yhdessä omistajan kanssa järkevimmän ratkaisun.
Tuontikoirien testaamisen lisäksi matkustelevia koiria tulee suojata ennaltaehkäisevällä hoidolla näiden oleskellessa maissa, joissa yllä mainittuja sekä muita merkittäviä koirien tartuntatauteja esiintyy.
Ennaltaehkäisyyn kuuluu mm. hyttysiä ja puutiaisia häätävien ja tappavien lääkitysten käyttö (”punkkilääkitykset”), sekä elävien punkkien viipymättä irrottaminen koiran ihosta.
Myös leptospirarokotus kuuluu matkustelevien koirien ennaltaehkäisevään hoitoon.
Voit lukea lisää leptospirasta artikkelistamme.