Avoinna ma-pe 8-20, la 10-17 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Eutanasia eli lopetus

Rakkaasta lemmikistä luopuminen on jokaisen omistajan vaikein ja raskain päätös. Eläinlääketieteellisen hoidon tavoitteena on tarjota lemmikillesi hyvälaatuinen elämä. Siinä vaiheessa, kun hoito ei lisää hyviä elinpäiviä vaan voi pitkittää kärsimystä, niin lopetus eli eutanasia on ainoa vaihtoehto. Me Eläinklinikka Tsempissä autamme sinua päätöksen teossa.

Koiran tai kissan eutanasia

Koiran tai kissan lopettamista koskeva päätös on helpointa silloin, kun kyseessä on tapaturma tai akuutti sairaus, eikä toipumiselle kivuttomaan elämään ole hyvää ennustetta. Kun kyseessä on kroonisesta sairaudesta kärsivä eläin, auttavat eläinlääkärimme mielellään omistajaa arvioimaan sitä, mikä on hyvää lemmikin elämänlaadun kannalta. Joskus eutanasiapäätöksen voi joutua tekemään myös eläimen luonteen, esimerkiksi liiallisen aggressiivisuuden takia.

Jos haluat keskustella eläinlääkärin kanssa ennen lopetuspäätöstä, voit varata siihen erikseen esimerkiksi terveystutkimusajan klinikalta.

Eutanasia kotikäyntinä

Eläinlääkärimme Tsempissä tekevät lopetuksia kotikäynteinä Espoossa ja lähialueilla. Lopetus kotona on monelle lemmikille stressittömämpää kuin klinikalla tehtävä eutanasia.

Kotieutanasiakäynnille tulee eläinlääkärin mukana myös eläintenhoitaja. Eutanasian jälkeen lemmikki voidaan omistajan toiveiden mukaisesti viedä klinikalle, josta tämä toimitetaan edelleen tuhkattavaksi.

Kotieutanasia on klinikalla tehtävää eutanasiaa kalliimpi toimenpide matkakustannusten ja toimenpiteeseen käytetyn ajan takia.

Jos haluat lemmikillesi kotieutanasian, kysy sitä ajanvarauksestamme puhelimitse 010 348 3000 tai sähköpostilla tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi.

Mitä koiran tai kissan eutanasiassa tapahtuu?

Eläinklinikka Tsempissä on eutanasiaa varten varattu erillinen huone, jota pyrimme käyttämään koiran tai kissan lopetuksessa aina kuin mahdollista. Jos tilanne on akuutti, voidaan lopetus tehdä myös muissa tiloissa. Aikaa toimenpiteeseen varataan noin puoli tuntia, mutta koiran tai kissan vieressä voi olla halutessaan pidempäänkin lopetuksen jälkeen.

Omistaja saa olla halutessaan läsnä koko toimenpiteen ajan. Myös lapset voi vanhempien harkinnan mukaan ottaa lopetustilanteeseen mukaan. Lasten kanssa on hyvä kotona keskustella etukäteen, miksi eutanasiaan on päädytty ja mitä eutanasiassa tapahtuu. Toivomme, että koira tai kissa voisi ainakin nukahtamisen ajan olla tuttujen ihmisten seurassa. Tämä helpottaa eläimen oloa ja rauhoittaa tilannetta. Eutanasian jälkeen omistaja voi viettää vielä aikaa lemmikin vierellä hyvästit jättäen.

Eutanasia on yksinkertainen ja kivuton toimenpide. Pyrimme aina käymään läpi toimenpiteen eri vaiheet paikalla olijoiden kanssa. Kysymyksiä saa myös esittää toimenpiteen aikana.

Koira tai kissa saa esirauhoitteen pistoksena lihakseen. Rauhoittumiseen kuluva aika vaihtelee, yleensä nukahtamiseen menee noin 10 minuuttia. Kun lemmikki, on rauhoittunut, laitetaan tälle verisuonikanyyyli etu- tai takajalkaan. Kanyylin kautta annetaan nukutusaineita yliannos, näin lemmikin uni syvenee ja elintoiminnot hidastuvat. Koira tai kissa on tässä vaiheessa tajuton ja kivuton. Viimeisenä annetaan vielä erillinen lopetusaine, jonka tehtävänä pysäyttää elintoiminnot. Eläinlääkäri seuraa koko toimenpiteen ajan koiran tai kissan tilaa kuuntelemalla sydäntä ja tutkimalla eläimen refleksejä. Lemmikki todetaan menehtyneeksi, kun refleksit ovat kadonneet ja sydämen toiminta on lakannut.

Eksoottisen lemmikin eutanasia

Eksoottisen eläimen eutanasia on useimmiten hyvin samanlainen kuin koiran tai kissan eutanasia. Osa eksoottisista eläimistä, kuten gerbiilit, hiiret ja hamsterit ovat hyvin pieniä, jolloin verisuonikanyylia ei pystytä laittamaan. Tällöin nukutus- ja lopetusaineet annostellaan esimerkiksi isoihin verisuoniin tai vatsaonteloon. Jos kyseessä on vaihtolämpöinen eläin, pyritään eläin pitämään mahdollisimman lämpimänä, jotta lääkkeet vaikuttavat toivotulla tavalla. Eläinlääkäri seuraa kuitenkin lemmikistä riippumatta lemmikin tilaa koko toimenpiteen ajan. Lemmikki todetaan menehtyneeksi, kun refleksit ovat kadonneet ja sydämen toiminta on lakannut.

Lemmikin ruumiinavaus lopetuksen jälkeen

Lemmikin menehtymisen tai oireiden syy voidaan selvittää ruumiinavauksella lopetuksen jälkeen ennen tuhkausta. Lemmikki voidaan lähettää Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan patologian laitokselle tai Ruokaviraston patologian osastolle kuolinsyyn selvittämiseksi. Tutkimuksen jälkeen lemmikki voidaan toimittaa tuhkattavaksi.

Lemmikin tuhkaus tai hautaus

Koiran, kissan tai muun lemmikin voi lopetuksen jälkeen haudata omalle maalleen tai sen voi tuhkata. Lemmikin saa haudata omalle maalleen, jos kunnan ohjeistus sen sallii. Jos hautaaminen ei onnistu voi omistaja valita lemmikilleen yksilö- tai yhteistuhkauksen. Lemmikki lähetetään lopetuksen jälkeen eläinkrematorioon. Jos koiralle on valittu yksilötuhkaus, palautuvat lemmikin tuhkat omistajan valitsemassa uurnassa. Yhteistuhkauksessa lemmikki tuhkataan yhdessä muiden lemmikkien kanssa, ja tuhkat haudataan krematorion oman lemmikkilehdon alueelle.

Tuhkausyhteistyökumppanit

Tuhkausyhteistyökumppanimme on Lemmikkilehto. Lemmikkilehdon sivuilta löytyy tuhkauspalveluiden hinnasto sekä erilaisten uurnien valikoima.