Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Koiran tai kissan mikrosirutukset

Mikä on mikrosiru?

Mikrosiru on pieni, elektronisia osia sisältävä lasinen tai muovinen kapseli, joka laitetaan eläimen ihon alle yksilöllistä tunnistamista varten. Aiemmin koira tai kissa on tunnistusmerkitty tatuoimalla. Tatuointi tai siru toimii eläimen ”henkilökorttina”.

Sirun sisältämä elektroniikka sisältää numerokoodin, joka on yksilöllinen. Tämä numerokoodi tallennetaan eläimestä riippuen erilaisiin rekistereihin. Rekisterissä olevat tiedot kertovat rekisteristä riippuen yksilöiviä tietoja eläimestä kuten eläimen syntymäajan, nimen, rekisterinumeron sekä omistajatiedot. Eläinlääkäri, viranomainen tai erilaisten tapahtumien pitäjä voi lukea mikrosirun tarkoitukseen suunnitellulla lukulaitteella.

Onko mikrosiru pakollinen koiralla tai kissalla?

Mikrosiru on pakollinen matkustavalla koiralla tai kissalla. Mikrosirunumero kirjoitetaan lemmikkipassiin,
joka toimii koiran tai kissan matkustusasiakirjana Euroopan unionin alueella.

Koirien tunnistusmerkintä on pakollinen ja tunnistusmerkintä pitää ilmoittaa Ruokaviraston koirarekisteriin. Myös Suomen Kennelliittoon rekisteröitävällä koiralla, oli kyseessä sitten rotukoira tai sekarotuinen koiraa, tulee olla tunnistusmerkintä.

Kissan tunnistusmerkintä on pakollinen Suomen Kissaliittoon rekisteröitäville kissoille. Ruokavirastolla ei
vielä ole käytössä kissarekisteriä.

Miten mikrosiru laitetaan koiralle tai kissalle?

Siru laitetaan koiranpennun tai kissanpennun nahan alle lapaluiden kohdalle. Tarvittaessa laittokohdassa olevia karvoja siirretään sivuun paremman näkyvyyden saamiseksi. Lapaluiden kohdalla olevaa nahkaa nostetaan toisella kädellä, jotta ihosta saadaan muodostettua ”teltta”. Tämän jälkeen siru asennetaan tähän tarkoitukseen suunnitellulla, ontolla, terävällä neulalla paikalleen.

Koiran- tai kissanpentu voi olla olla sylissä sirutuksen laiton ajan. Sylissä ollessaan ne pysyvät paremmin paikallaan. Pienet koirat tai kissat sirutetaan pöydällä, isommat koirat lattialla. Avustajana sirutuksessa toimii omistaja tai joku muu sirutettavaa eläintä hyvin käsittelevä henkilö.

Paikalleen asetettu siru ei häiritse koiraa tai kissaa. Sirun lukeminen ei ole myöskään koiralle haitallista tai kivuliasta.

Sirun toimivuus tarkistetaan ennen sirun asettamista sekä sen jälkeen. Kun siru on varmasti paikoillaan, tehdään tarvittavat rekisteröinnit.

Mihin mikrosirutiedot rekisteröidään?

Koiran ja kissan tiedot voidaan rekisteröidä useisiin eri rekistereihin.

Mitä mikrosirutus maksaa?

Mikrosirutusten hinnat löydät hinnastostamme