Oli kyseessä sitten hieno rotukissa tai ihana maatiainen, on tulevan kissanpentueen vanhemmat hyvä tutkia ennen astutusta jalostusnäkökulma ja pentujen hyvinvointi huomioon ottaen.
Kissoilla on vähemmän nk. virallisia tutkimuksia. Virallisilla tutkimuksilla tarkoitetaan erilaisten kissaliittojen tietyillä roduilla tärkeinä pitämiä tutkimuksia, joista vaaditaan tutkimustulos ennen pentueen rekisteröintiä.
Eläinklinikka Tsemppi tarjoaa kissakasvattajille
- kollin ja naaraskissan terveystarkastukset
- urosten kivestodistukset (tehtävä yli 6 kk iässä)
- uroksen ja naaraan napatyrättömyyystodistus
- verinäytteenotot veriryhmän määritystä varten
- verinäytteenotot leukemian (FeLV) ja kissojen immuunikatoviruksen (FIV) varalta
- veri- tai poskisolunäytteenotot geenitestejä varten
- lonkkien röntgenkuvaukset (esim. maine coon)
- tiineysultra ja tiineysröntgen
- synnytysapu, mahdollinen keisarinleikkaus
- kissanpentujen sirutus
- kissanpentujen terveystarkastus ja mahdolliset rokotukset
Osa kasvattajille tarjottavista palveluista on saatavana myös kotikäynteinä. Kysy meiltä sähköpostitse tai puhelimitse kotikäyntipalveluja.
Kissojen veriryhmämääritykset
Kissanpennun veriryhmä voi vaikuttaa haitallisesti pennun elämän alkumetreillä. Jos A- tai AB-veriryhmään kuuluva kissanpentu imee B-veriryhmään kuuluvan emon maitoa, aiheuttavat maidon sisältämät vasta- aineet pennulle anemian. Tämä voi olla pennulle hengenvaarallista.
Kissoilla erotetaan siis kolme eri veriryhmää: A ja B sekä erittäin harvinainen AB. Ennen astutusta olisi hyvä selvittää sekä naaraskissan että suunnitellun kollin veriryhmä. Jos emon ja kollin veriryhmät poikkeavat, voidaan kissanpennut keinoruokkia ensimmäisen vuorokauden ajan vasta-aineiden siirtymisen välttämiseksi. Vaihtoehtoisesti voidaan valita emolle toinen kolli.
kissan tiineysultra
Ennen tiineysultraa tehdään kissalle terveystarkastus ja etsitään ulkoisia tiineyden merkkejä. Ultraäänitutkimus tiineyden toteamiseksi tehdään noin 28 vuorokautta astutuksesta. Ultralla voidaan havaita sikiöt sekä voidaan joskus havaita poikkeamia sikiössä, istukassa tai kohdun verenkierrossa.
Kissan tiineysröntgen
Kun sikiöiden luusto on riittävän kalkkeutunut, useimmiten noin 54. tiineysvuorokauden kohdalla, voidaan tehdä röntgentutkimus. Tärkein röntgentutkimuksesta saatava tieto on pentujen lukumäärä. Tietämällä lukumäärän kasvattaja voi varautua synnytykseen oikealla tavalla. Jos pentuja on vain yksi, voi olla, että synnytys ei käynnisty normaalisti. Jos pentuja on paljon, on kasvattajan varauduttava emon tukemiseen synnytyksen aikana.
Sektio eli keisarinleikkaus
Jos kaikki ei suju synnytyksessä hyvin, voidaan joutua tekemään kissalle sektio eli keisarinleikkaus. Tarvittaessa ennen keisarinleikkausta tutkitaan ultraäänellä pentujen kunto. Keisarinleikkaus on yleensä nopea toimenpide. Kun pennut saadaan ulos kohdusta, niiden kunto ja mahdolliset poikkeavuudet tutkitaan. Emä herätetään mahdollisimman pian nukutuksesta, jotta pennut saadaan imemään maitoa.
Kissanpentujen pentutarkastukset
Pentutarkastus on kasvattajan ennen pentujen luovutusta tekemä koko pentuetta koskeva terveystarkastus. Pentutarkastus antaa kasvattajalle tietoa pentueen purennan tilasta, mahdollisista terveysongelmista sekä esimerkiksi kivesten laskeutumisesta. Pennun ostajalle tarkastustulokset antavat tietoa pennun terveydentilasta kotiin muuttamisen hetkellä. Joskus pentutarkastuksen tulokset voivat vaikuttaa myös ostopäätökseen tai pennun valintaan.
Kissanpentujen terveystarkastus tehdään yleensä 12-13 viikon iässä. Kissanpentujen pentutarkastus tehdään mahdollisimman lähellä luovutusta, jotta luovutushetkellä tulos olisi mahdollisimman ajankohtainen. Lisäksi vakuutusyhtiöillä voi olla vaatimuksena pennulle vakuutusta otettaessa, että tarkastus ei ole vanhentunut.
Pennuille tehtävässä terveystarkastuksessa
- tarkistetaan pennun yleiskunto
- tutkitaan verenkierto- ja hengitystie-elimistö
- tarkistetaan pinnalliset imusolmukkeet
- tarkistetaan silmät ja korvat
- tarkistetaan purenta ja hampaiden puhkeaminen
- tarkistetaan ihon ja karvapeitteen kunto
- käydään läpi lihaksisto ja liikkuminen
- tarkistetaan ulkoiset sukupuolielimet ja urospennuilta kivesten laskeutuminen
- tarkistetaan napa
- tarkistetaan häntä
Tarkastuksen jälkeen kirjoitetaan joko pentue tai pentukohtainen terveystarkastustodistus.
Pentujen terveystarkastus voidaan tehdä joko kotikäyntinä tai eläinlääkäriasemalla. Varaa aika terveystarkastukseen ajanvarauksestamme.