Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Rokotukset

Eläinklinikka Tsemppi tarjoaa rokotuksia koirille, kissoille ja kaneille. Eläinlääkärimme suunnittelevat lemmikkisi rokotusohjelman yksilöllisesti ottaen huomioon lemmikkisi iän, yleiskunnon ja elintavat.

Lemmikkejä rokotetaan erilaisia tarttuvia taudinaiheuttajia vastaan. Yksi rokote kerran elämässä ei riitä, rokotteet eivät anna elinikäistä suojaa. Taudinaiheuttajat ovat erilaisia, osaan tauteja suoja muodostuu pidemmäksi aikaa, osaan lyhyemmäksi aikaa. Rokotusohjelmat riippuvat lajista, lemmikin iästä sekä käytetystä rokotteesta. Alla on kerrottu lisää rokottamisesta sekä rokotuksin vastustettavista taudeista.

Mitä rokotuskäynnillä tapahtuu?

Rokottamalla pyritään ennaltaehkäisemään tai lieventämään tartuntatauteja. Rokotteen tarkoitus on aktivoida lemmikin elimistön oma puolustusjärjestelmä, jotta se tuottaisi vasta-aineita kyseistä taudinaiheuttajaa kohtaan. Kohdatessaan taudinaiheuttajan myöhemmin elimistö tunnistaa sen nopeasti vieraaksi ja pystyy torjumaan sen.

Rokotuskäynti ei kuitenkaan ole pelkästään rokotuskäynti. Rokotuskäynnin yhteydessä tehdään lemmikille aina huolellinen ja kattava terveystarkastus. Suunnitelma käynnin yhteydessä esille tulleiden vaivojen hoidosta voidaan tehdä rokotuskäynnin yhteydessä. Pienten vaivojen hoito voidaan aloittaa rokotuskäynnin yhteydessä.

Rokotteiden käyttöön voi liittyä haittavaikutuksia, jotka ovat kuitenkin yleensä erittäin harvinaisia. Tyypillisiä haittavaikutusoireita on ohimenevä kuumeilu, pahoinvointi, anafylaktinen reaktio, kutina sekä silmäluomien tai kuonon turvotusta. Osa haittavaikutuksista menee ohi itsestään, osa vaatii eläinlääkärin hoitoa.

Mahdollisten haittaoireiden varalta on hyvä olla eläinlääkärivastaanotolla tai sen läheisyydessä noin 15 minuuttia rokotuksen jälkeen. Joskus oireet voivat tulla vasta kotona. Jos oireita ilmenee, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Elmo-pentu rokotuskäynnillä

Rokotukset koiralle

Rokotukset koiralle

parvo
penikkatautivirus
tarttuva maksatulehdus
parainfluenssa
Bordetella bronchiseptica
rabies

muita
koiran herpesvirus
leptospirarokote

Rokotukset kissalle

Rokotukset kissalle

kissarutto
kissan herpesvirus
kissan kalikivirus
rabies

Rokotukset kanille

Kanin rokotukset

kanin verenvuotokuume
myksomatoosi