Kaneilla on todettu Suomessa kaksi eri tarttuvaa tautia, myksomatoosi sekä kanien verenvuotokuume. Molempiin on olemassa rokote. Rokotuskäynnin yhteydessä kanille tehdään terveystarkastus. Kanit rokotetaan kerran vuodessa 10 viikkoisesta alkaen.
Kanien verenvuotokuume
Kanien verenvuotokuume (RHD) on kalikiviruksen aiheuttama nopeasti etenevä tauti villi- ja lemmikkikaneilla.
RHD-virus leviää eritteiden välityksellä kanista toiseen. Suoran tarttumisen lisäksi virus voi levitä myös kontaminoituneen ruuan ja ympäristön kautta. Vertaimevät hyönteiset, esimerkiksi hyttyset, voivat myös levittää sitä, samoin villikaneja syövät petoeläimet. RHD on hyvin säilyvä virus: se kestää pakastamista, säilyy ympäristössä kuukausia ja kestää yli tunnin 50 asteen lämpötilaa. Tautia on kaksi muotoa RHD1 ja RHD2.
Kanien verenvuotokuumeen oireet
- akuutti kuolema, jopa täysin oireettomat kanit voivat kuolla
- akuutti kuolioinen maksatulehdus
- laajalle levinnyt hyytymishäiriö (koagulopatia) > verenvuotoa useassa elimessä
Kanien verenvuotokuumeeseen ei ole hoitoa.
Suomessa esiintyy RHD2- muotoa, esiintymiä on pääkaupunkiseudulla, Oulun alueella, Varsinais-Suomessa sekä Satakunnassa. Lemmikkikaneille on tautiin rokote, joka suojaa taudilta.
Myksomatoosi
Myksomatoosin aiheuttaa poxviruksiin kuuluvan myksoomavirus. Tautiin voivat sairastua kaniinit sekä lemmikkikanit. Myksoomavirus tarttuu suorasta kontaksissa sairaaseen eläimeen tai pintojen, hyönteisten ja kärpästen välityksellä. Tauti ei tartu ihmisiin eikä muihin eläimiin.
Myksomatoosin oireet
- patteja ihon ja limakalvon rajoilla
- silmäluomien turvotus
- pään turvotus
- kuolema
Myksomatoosiin ei ole hoitoa, kuolleisuus on erittäin korkea. Jos tauti todetaan ajoissa, voidaan yrittää tukihoidolla saada kani toipumaan taudista.
Myksomatoosi todettiiin Suomessa ensimmäisen kerran heinäkuussa 2020. Tautia on todettu pääkaupunkiseudulla myös villikaneissa. Lemmikkikaneille on tautiin rokote, joka suojaa taudilta.