Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

koiran käyttäytymistarpeet, liikunta ja sosiaalisuus ovat koirille tärkeitä käyttäytymistarpeita

Koiran käyttäytymistarpeet, osa 3: Muut kuin metsästysketjuun liittyvät

Koiran käyttäytymistarpeita käsittelevän artikkelisarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa aiheena muut kuin metsästysketjuun liittyvät käyttäytymistarpeet.

Sosiaalinen käyttäytyminen

Sosiaalisen vuorovaikutuksen tarve on oma tärkeä käyttäytymistarve. Koira on sosiaalinen eläinlaji ja voidakseen hyvin se tarvitsee vuorovaikutusta niin ihmisten kuin lajitovereidenkin kanssa. Tutkimuksissa on todettu. että ihmisellä ja koiralla erittyy mielihyvähormoni oksitosiinia, kun he katsovat toisiaan.

Koirilla sosiaalinen vuorovaikutus toteutuu parhaiten toisten koirien seurassa, koska koirien leikeissä ja ruumiinkielessä on suuri määrä sellaista toimintaa ja vivahteita, joita ihminen ei kykene jäljittelemään.
On toki koirayksilöitä, jotka eivät tule toimeen toisten koirien kanssa, mutta pääsääntöisesti koira nauttii ja kaipaa toisen koiran seuraa.

Koiralle luontaisesti oudointa on yksinolo, koiraeläimet ovat laumaeläimiä ja kaipaavat seuraa.
Koiran sosiaalinen tarve ei välttämättä täyty, jos koira viettää paljon aikaa yksin, esim. ensin yön yli yksin omassa tilassaan ja sitten työpäivän ajan yksin kotona. Kannattaa siis miettiä, voisiko koira saada nukkua ihmisten seurassa makuuhuoneessa yöt, jos koira aina päivisin joutuu olemaan yksin kotona työpäivän ajan.

Mikäli koira on perheen ainoa koira, olisi hyvä etsiä koiralle lähistöltä koirakaveri, jonka kanssa koira tapaa säännöllisesti ja pääsee leikkimään. Erityisesti pennuille leikkihetket muiden koiranpentujen kanssa ovat hyvin tärkeitä. Toisista koirista pitkään eristäminen koiran nuoruusiässä aiheuttaa sosiaalisen käyttäytymisen ongelmia.

Liikkuminen

Liikkuminen ja leikki ovat koirille olennaisia käyttäytymistarpeita. Kaikkien koirien tulee päästä päivittäin liikkumaan. Liian pitkät yksinoloajat sekä liikkumisen ja sosiaalisuuden puute ovat yhteydessä koirien hyvinvointiongelmiin. Ihmisten tavoin myös koirille on liikunnasta lukuisia positiivisia fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia.

Liikunnan määrän lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota liikunnan laatuun sekä ulkoiluympäristöön. Koiran hyvinvoinnin kannalta on parempaa liikkua metsässä vapaana omaan tahtiin kuin juosta tasaista tahtia pyörätien laitaa polkupyörään kytkettynä. Metsässä koira käyttää myös kehoaan monipuolisemmin, ja pehmeä alusta on hyvä myös nivelille. Suurimmalle osalle koirista tasaisella kävelytiellä lenkkeily ei ole riittävää liikuntaa.

Jos koiralla on muuten elämässä stressiä kannattaa panostaa siihen, että ulkoilu toteutuisi rauhallisessa ympäristössä. Tylsistyneelle koiralle taas vaihteleva ympäristö ja erilaiset hajut lisäävät hyvinvointia. Lyhyet pissalenkit eivät riitä aktiiviselle koiralle, vaan voivat vain johtaa siihen, että ulkoilun jälkeen sisälle palaa entistä kiihkeämpi ja levottomampi kaveri. Olennaista on paitsi ulkoilun kesto ja säännöllisyys, myös lenkin sisältö. Liikunnan tarpeeseen ja laatuun vaikuttaa koiran rotu, ikä, koko sekä muut senhetkiset tapahtumat koiran elämässä.

Lepo

Lepo on hyvin tärkeää koiran hyvinvoinnille. Harvemmin mietitään kuinka paljon lepoa ja unta koira tarvitsee päivässä. Useimmiten koiranomistajat ovat enemmän huolissaan siitä, saavatko koirat tarpeeksi virikkeitä ja aktivointia sekä liikuntaa. Virikkeet, aktivointi ja liikunta ovat tärkeitä koiran hyvinvoinnille, mutta niin on myös riittävä lepo.

Koiran unen tarve päivässä on noin 12-16 tuntia. Yleensä koira pystyy hyvin saavuttamaan tarvittavan unen määrän; koirat nukkuvat samaan aikaan ihmisten kanssa ja lisäksi suurin osa koirista nukkuu, kun ihmiset ovat poissa kotoa. Koirat myös lepäilevät usein vaikka ihmiset olisivat kotona. Koirat, jotka kärsivät eroahdistuksesta tai pelkotiloista tai ovat muuten kovin stressaantuneita, eivät valitettavasti useinkaan saa riittävästi lepoa. Levon puute pahentaa käytösongelmia, joten kierre on helposti valmis. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan usein eläinlääkärin ja/tai käytösneuvojan apua.

Myös koiran lepopaikkaan tulisi kiinnittää huomioita. Koirilla on erilaiset mieltymykset lepopaikan suhteen; osa koirista tykkää nukkua korotetulla nukkumapaikalla (kuten sohvalla tai sängyssä), osa taas viihtyy parhaiten lattiatasolla nukkumassa, osa haluaa nukkua lämpimästi peittoihin kääriytyneenä ja osa taas mahdollisimman viileällä lattialla. Parasta on, jos koiralle on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja nukkumapaikaksi, näin koira saa itse valita mieluisimman nukkumapaikan. Ainakin yhden koiran nukkumapaikoista tulisi olla sellainen, missä koira mahtuu nukkumaan kaikki jalat suorina. Jalat suorina nukkuminen mahdollistaa koiralle syvän REM-unen, joka on rentoutumisen ja levon kannalta tärkeää. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun mietitään koiralle hyviä nukkumapaikkoja.

Lepo on koiralle tärkeää. On hyvä, jos koira saa itse valita sopivan nukkumapaikan. REM-unelle on tärkeää, että koira pystyy nukkumaan jalat suorana. Tässä saksanpaimenkoiran pentu Mörkö on valinnut nukkumapaikakseen sohvapöydän välitason.

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2024