Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

koiran oksetus

Koiran oksetus

Koiran oksetus on tarpeen, jos koira on päässyt syömään jotain sopimatonta kuten vierasesineen tai jotain myrkyllistä tai muuten vaarallista.
Tässä artikkelissa käymme läpi, miten koira oksetetaan, milloin koira kannattaa oksettaa ja milloin oksetus ei ole turvallista.

Miten koira oksetetaan

Eläinlääkärissä koiran oksetus tapahtuu oksetuslääkkeellä, joka annetaan joko silmätippoina tai pistoksena. Lääkkeen jälkeen koira oksentaa muutamassa minuutissa.
Oksentamisen jälkeen koiran pahoinvointi hoidetaan oksetuslääkkeen vastalääkkeellä.

Kotikonsteina koiria voidaan oksettaa suolalla tai vetyperoksidilla, mutta molempiin tapoihin sisältyy riskejä.

Suolalla oksettaminen perustuu suolan aiheuttamaan ärsytykseen nielussa. Kaikki koirat eivät suolasta oksenna. Vaikka koira oksentaisikin, se ei yleensä oksenna mahaansa tyhjäksi, joten haitallinen aine voi jäädä mahaan oksentamisesta huolimatta.
Suolalla oksettamista voidaan kokeilla vain kerran, muuten on suuri suolamyrkytyksen riski!
Suolamyrkytys voi olla jopa henkeä uhkaava.

Suositelluin koiran oksetustapa kotona on vetyperoksidilla oksetus. Kolmeprosenttista vetyperoksidia annetaan ruiskulla koiralle suuhun 1-2 ml painokiloa kohti. vetyperoksidin maksimiannos on 30 ml eläimen koosta riippumatta. Vetyperoksidin vaikutus on tehokkain, jos mahalaukussa on ruokaa, joten koiralle kannattaa antaa ennen oksetuttamista hieman ruokaa. Vetyperoksidi aiheuttaa ärsytystä mahalaukun limakalvolla, mikä aiheuttaa oksennusrefleksin. Oksetuttamalla saadaan poistettua vain n. 80 % mahalaukun sisällöstä, joten onnistuneenkin oksetuksen jälkeen tarvitaan seurantaa ja tukihoitoa.

Milloin koira kannattaa oksettaa

Koiran oksetus kannattaa aina, jos koira on niellyt jotain sopimatonta. Koiralle mahdollisesti vaarallisia asioita ovat mm. kangas (esim. vaatteet tai koiranpeti), lelut, muoviset tai puiset tikut (esim. jätskitikku, tikkarin tikku, grillivarras) sekä vaaralliset ruoka-aineet ja lääkkeet.

Koiran oksetus on tehokkainta, mitä nopeammin nielemisen jälkeen se tehdään. Ruoka-aineet etenevät mahalaukusta yleensä muutamassa tunnissa, poikkeuksena erittäin rasvaiset aineet, joiden eteneminen ruoansulatuskanavassa on tavallista hitaampaa. Sulamaton materia, kuten kangas, voi olla mahalaukussa useita päiviä, jopa viikkoja tai kuukausia. Tällöin oksetus voi olle tehokasta myös pidemmän ajan kuluttua.

Milloin koiraa ei saa oksettaa

Koiraa ei saa oksettaa, jos koiran tajunnantaso on alentunut. Tällöin riskinä on oksennuksen vetäminen keuhkoihin oksentamisen yhteydessä.
Koiraa ei saa myöskään oksettaa, jos se on niellyt jotain terävää tai syövyttävää. Tällöin riskinä on ruokatorven vaurioituminen.

Suosittelemme ottamaan aina yhteyttä eläinlääkäriin ennen koiran omatoimista oksetusta!

Turvallista talven jatkoa! Mikäli vahinko sattuu, päivystää Eläinklinikka Tsemppi ma-la klo 10-20. 💛⭐

Elmo-pennun oksennus, jossa mukana mm. sukka

kirj. klinikkaeläinhoitaja, eläintenkouluttaja AT Saila Ryytty &
eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2024