Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

vesileikkien vaaroja

Vesileikkien vaaroja koirilla

Kesä on täällä ja niin on myös ihanan lämmin sää sekä uimakelit. 🌞
Tämä artikkeli käsittelee vesileikkien vaaroja koirilla.

Muistutamme kuitenkin koirien vesileikkeihin liittyvistä vaaroista, sekä siitä että monesta ongelmasta välttyy kun koiran pesee ja kuivaa hyvin vesileikkien jälkeen

Pinnallinen ihotulehdus eli Hotspot

Hotspot eli pinnallinen ihotulehdus on punoittava, kivulias, usein märkivä ihoalue, joka johtuu paikallisesta kudosvauriosta (raapimisen tai pureskelun aiheuttama, haavasta johtuva) ja joka pahenee liiallisesta kosteudesta iholla. Ihotulehdus on yleensä hyvin nopeasti leviävä ja vaatii tarkastuksen eläinlääkärissä. Usein hotspot on niin kivulias, että vaaditaan rauhoitus paikallishoidon aloittamista varten.
Hotspotin paikallishoitoon kuuluu karvojen ajelu sekä paikallispuhdistus kirvelemättömällä haavapuhdisteella. Usein iholle levitetään puhdistuksen jälkeen paikallishoitovalmistetta. Vain harvoin hotspot vaatii suun kautta otettavia lääkityksiä.

Hotspot on yleisintä isoilla koirilla, joilla on tiheä päälliturkki sekä aluskarvaa, esim. berninpaimenkoira, noutajat, saksanpaimenkoira. Yleisimmin hotspotteja esiintyy kesäisin lämpimien ja kosteiden kelien aikaan.

Vesihäntä

Vesihäntä on yleinen vaiva paljon uivilla sekä vedessä läträävillä koirilla. Vesihäntä on erittäin kivulias tulehdustila, jonka aiheuttaa lihaksen voimakas rasitus sekä veden kylmyys.
Vesihännän tunnistaa siitä, että koiran häntä vaikuttaa halvaantuneelta ja roikkuu velttona alaspäin. Häntä on kivulias koskettaessa ja tämän lisäksi koiralla voi olla vaikeuksia istua kivun vuoksi.
Oireet muistuttavat paljon anaalivaivoja ja vesihäntää epäiltäessä onkin syytä tarkistaa tilanne eläinlääkärissä, myös todellinen häntämurtuma on syytä poissulkea.
Vesihäntä paranee yleensä muutamassa päivässä levolla, lämmöllä ja tulehduskipulääkityksellä.

Vesihäntä esiintyy sekä uimakaudella että talvisin lumihankileikkien johdosta.

Sinilevä

Loppukesää kohti kun mennään voi vesistöihin muodostua sinilevää. Sinilevää syntyy erityisesti lämpimällä ja tyynellä säällä. Sinilevä on Suomen ainoa myrkyllinen levä. Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, mutta sinilevän myrkyllisyyttä ei pysty toteamaan silmämääräisesti. Tämän vuoksi kannattaakin suhtautua kaikkeen sinilevää myrkyllisenä. Eri sinilevät tuottavat erilaisia myrkkyjä.

Sinilevän myrkyt eivät ole vain ihmiselle haitalliset, vaan voivat aiheuttaa koiralle mm. maksavauriota, munuaisvauriota sekä keskushermosto-oireita.

Sinilevämyrkytyksen oireet riippuvat myrkyn määrästä sekä altistumisesta, onko sinilevävettä juotu vai onko vedessä vain uitu. Oireet alkavat yleensä nopeasti, noin puolessa tunnissa. Oireisiin kuuluu runsas kuolaaminen, oksentelu, ripuli, tärinä sekä tasapainohäiriöt. Oireiden ilmetessä olisi tärkeää päästä mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin, sillä myrkytys voi olla kohtalokas. Vuosittain muutama koira kuolee sinilevämyrkytykseen.
Valitettavasti suoraa vastamyrkkyä sinilevämyrkytyksen ei ole, vaan hoito koostuu oireenmukaisesta hoidosta. Sinilevämyrkytyksen ennuste on sitä parempi, mitä lievemmät oireet ovat ja mitä nopeammin koira pääsee eläinlääkärin hoitoon. Ennusteeseen vaikuttaa myös, onko sinilevävedessä uitu vai onko vettä juotu.

Ennen eläinlääkäriin pääsyä voi ensihoitona koiran pestä huolellisesti, mikäli koira on uinut sinilevävedessä. Mikäli koira on juonut sinilevävettä, on erityisen tärkeää päästä eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Pysykää turvassa ja nauttikaa kesästä sekä vesileikeistä! 💛⭐

kirj. eläinlääkäri Jannica Saxen & eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2023