Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Virikeruokailu

Helpoin tapa parantaa lemmikin hyvinvointia on virikeruokailu. Mutta mitä se virikeruokailu oikein tarkoittaa ja miten se käytännössä toteutetaan?

Virikeruokailu tarkoittaa ruokailun virikkeistämistä, jotta eläin saa toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan. Käyttäytymistarpeiden tyydyttyminen parantaa lemmikin hyvinvointia ja vähentää stressiä ja ongelmallista käyttäytymistä.

Virikkeistämisen juuret ovat eläintarhaeläinten hyvinvoinnin parantamisessa. Tutkimusten mukaan tarhaeläimet voivat vankeudessa sitä paremmin, mitä enemmän ne saavat toteuttaa luontaisia käyttäytymismallejaan. Sama pätee myös koti- ja lemmikkieläimiin.

Eläin, joka ei voi toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan, turhautuu ja stressaantuu. Virikkeistäminen voi jopa auttaa poistamaan jo syntyneitä käytösongelmia, sillä ongelmallisen käytöksen taustalla on monesti voimakas, tyydyttämätön käyttäytymistarve. Samalla lemmikin ja omistajan suhde paranee, kun omistaja paneutuu lemmikin käyttäytymistarpeisiin ja niiden tyydyttämiseen.

Virikeruokailu usein myös lisää lemmikin ruokahalua. Vaikka ruoka ei ruokakupista maistuisikaan, aktivointikuppi, älypeli tai ruoan etsiminen nenää käyttäen lisää ruokahalua ja ruoka alkaakin yllättäen maistumaan.

Aktivoinnin ja virikkeistämisen erot

Aktivoinnin idea on tarjota lemmikeille aivojumppaa, jotta ne saisivat jotain tekemistä eivätkä vain oleilisi kotona. Aktivointi ja virikkeistäminen ovat kaksi eri asiaa.

Aktivoinnissa tekemisen laadulla ei ole merkitystä: mikä tahansa aktiviteetti, jota eläin tekee ja jota tehdessään se joutuu käyttämään aivojaan ja lihaksiaan, sopii aktivoinniksi.

Virikkeistämisessä taas pyritään antamaan eläimelle mahdollisuus toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan.

Aktivoinnissa opetetaan usein uusia asioita, mutta virikkeistämisessä paneudutaan luontaisiin käyttäytymisiin.

Ihmisen rooli virikkeistämisessä on vain tilanteen järjestäjänä ja valvojana. Ihminen ei välttämättä siinä osallistu varsinaiseen tapahtumaan lainkaan tai vain pienin osin.

Virikeruokailun toteuttaminen

Eläintenkäyttäytymistieteen tohtori Helena Telkänranta: ”Yksi yksinkertaisin tapa parantaa lemmikkieläimen hyvinvointia on luopua ruokakupin käytöstä tai käyttää sitä mahdollisimman vähän.”

Luonnossa eläimet käyttävät varsin suuren osan valveillaoloajastaan syömiseen ja ruoan etsimiseen.
Kun suunnittelee virikeruokailua, kannattaa miettiä, miten saisi pidennettyä lemmikin syömiseen sekä ruoan etsimiseen käyttämän ajan.
Kannattaa miettiä myös, miten lemmikkieläimen luontaiset esi-isät etsivät ravintoa ja syövät sitä. Petoeläimille (kuten koira ja kissa) voi ja kannattaa virikeruokailussa käyttää hyväksi metsästysketjun käytöksiä, kun taas saaliseläimille (kuten kani ja marsu) kannattaa panostaa ruoan etsimiseen.

Ensimmäinen askel virikeruokailussa on luopua perinteisestä ruokakupista ja tarjota ruoka lemmikille muulla tavoin.

Ruoan etsiminen

Sekä peto- että saaliseläimet käyttävät paljon aikaansa ruoan etsimiseen, joten helpoin tapa toteuttaa virikeruokailua on levittää ruoka ruokakuppia isommalle alueelle, esim. lattialle tai pihanurmelle.
Häkkieläimellä kannattaa ruokaa levittää häkin eri puolille, samoin kuin hevosilla heinää kannattaisi tarhassa levittää useampaan kohtaan.
Ruoan levittämisen tavoitteena on se, että eläimen joutuvat liikkumaan ja käyttämään aikaa etsiessään syötävää. Ruoan etsimisessä eläin joutuu myös käyttämään aistejaan (kutren hajuaisti ja näköaisti) aivan eritavalla kuin vain syödessään ruokaa ruokakupista.

Ruokaa voi myös piilottaa. Ruoan piilottaminen kannattaa aloittaa helpoista piiloista ja vaikeuttaa piiloja pikkuhiljaa, kun eläin oppii etsimään. Jos heti alkuun käyttää liian vaikeita piiloja, lisää se eläimen turhautumista ja stressiä. Ruoan piilottaminen lisää eläimen käyttäytymistarpeiden tyydyttymistä.

Aktivointikupit ja nuolulautaset

Aktivointikuppien ja nuolulautasten idea on se, että ruokaa ei saa niin helposti, jolloin syömiseen kuluu enemmän aikaa. Sekä aktivointikuppeja että nuolulautasia on monentasoisia eli syömiseen kuluvaan aikaan pystyy vaikuttamaan kupin vaikeustasolla.

Nuolulautasia on myös imukupeilla eli nuolulautasen voi vaikka kiinnittä seinään, jolloin ruokailuun tulee heti uusia aspekteja.

Aktivointikuppeja myydään myös ahmimisenestokuppeina, johon toimintaan ne myös hyvin sopivat.

Nuuhkumatot

Nuuhkumatoille voi piilottaa ruokaa ja eläin joutuu käyttämään nenäänsä etsiessään piilotetun ruoan.

Nuuhkumattoja ei kannata antaa eläimelle, joka voi syödä koko maton (esim. kanit tyypillisesti pureskelevät tiensä ruoan luokse, joten ne voivat vahingossa nielaista nuuhkumaton kuteita, joka aiheuttaa vierasesineriskin.

Kongit ja muut vastaavat 

Kongit ja muut vastaavat täytettävät virikelelut sekä lisäävät syömiseen kuluvaa aikaa että vaativat lemmikiltä kärsivällisyyttä ja taitoja, jotta kaikki ruoka saadaan syötyä.

Ruoan saavuttamisen vaikeutta voi lisätä pakastamalla täytetyn kongin.

Täytettävät pallot ja muut vastaavat

Täytettävien pallojen ja muiden vastaavien virikelelujen käyttö perustuu siihen, että lemmikki oppii pyörittämään palloa tai muuta, jolloin ruoka tippuu paloina ulos.

Täytettäviä palloja voivat käyttää niin koirat ja kissat kuin kanit ja jyrsijätkin. Myös täytettäviä palloja on monentasoisia eli ruoan saamisen vaikeuteen pystyy vaikuttamaan pallon tai lelun muodolla sekä aukon koolla, josta ruoka tippuu.

Älypelit

Älypelejä on monenlaisia ja monentasoisia. Yleensä älypeleihin piilotetaan ruokaa, jonka eläin saa, kun keksii tavan päästä ruokaa käsiksi, yleensä tämä vaatii älypelin osien liikuttelua.

Älypelit sopivat lähes kaikille eläimille, mutta alkuun tulee käyttää helppoja pelejä ja vaikeuttaa tasoa, kun eläin oppii pelin idean.

Älypeleissä kannattaa huomioida eläimen luontainen käyttäytyminen; koirille sopivat hyvin älypelit, joita pelataan kuonolla pelin osia liikkuttelemalla, kun taas kissoille sopivat erityisesti älypelit, joita pelataan etutassulla osia liikuttelemalla.

Älypelit eivät ole vain koiria ja kissoja varten. Tässä Tikkari-kani pelää älypeliä.

Tee se itse -virikeruokailu

Aina ei suinkaan tarvitse ostaa valmista älypeliä tai aktivointikuppia vaan virikeruokailua voi toteuttaa myös itse.

Ruoan voi piilottaa tyhjään maitopurkkiin tai vessanpaperin hylsyyn, jonka eläin sitten repii. Ruoan voi myös piilottaa pyyhkeen tai muun vastaavan sisälle, jolloin lemmikin pitää osata avata pyyhemytty päästäkseen ruokaan käsiksi. (Huom, pyyhkeiden ja muiden kanssa täytyy olla varovainen, jos eläimellä on tapana syödä sopimattomia asioita, kangas ei sula lemmikin suolistossa ja voi aiheuttaa suolitukoksen riskin.)

Ruokaa voi laittaa myös tyhjään muoviseen limupulloon, josta lemmikki saa ruoan pulloa liikuttelemalla. Tällöin pitää vain olla varovainen ettei lemmikki syö koko pulloa ja saa vierasesinettä, joka voi vaurioittaa mahalaukun tai suoliston seinämää tai aiheuttaa suolitukoksen.

Ruokaa voi myös piilottaa ja levittää pihalle tai lattialle. Koiralle ja kissalle voi myös heitellä ruokanappuloita tai muita ruokapaloja, jolloin eläin saa toteuttaa myös saalistamista ruoan saavuttamiseksi.

⭐ Meillä on Tsempissä myynnissä monenlaisia virikeruokailuun sopivia tuotteita.
Henkilökuntamme opastaa mielellään virikeruokailuun liittyvissä kysymyksissä. ⭐

Oreo-kani pelaa älypeliä.