Koiran pernan poisto, eli splenektomia, on leikkaus, jossa perna poistetaan kokonaan. Tähän toimenpiteeseen turvaudutaan useimmiten, kun perna on sairastunut tai vaurioitunut.
Yleisimpiä syitä pernan poistolle ovat:
- Kasvaimet: Pernaan voi kehittyä erilaisia kasvaimia, jotka voivat olla hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia. Pernakasvaimen voivat revetä ja lisäävät huomattavasti riskiä voimakkaalle pernan verenvuodolle.
- Trauma: Onnettomuudessa koiran perna voi vaurioitua ja alkaa vuotaa. Voimakas pernan verenvuoto voi johtaa potilaan kuolemaan verenhukan vuoksi.
- Pernan kiertyminen: Perna voi kiertyä akselinsa ympäri, mikä estää verenkiertoa ja voi johtaa pernan kuolioon.
Pernan poisto tehdään yleensä yleisanestesiassa. Leikkauksen aikana eläinlääkäri poistaa pernan vatsaontelosta. Leikkauksessa voidaan käyttää apuna kudosfuusiolaitetta, joka nopeuttaa leikkausta ja helpottaa pernan verisuonten katkaisussa. Leikkauksen ennuste ja kesto riippuu leikkauksen monimutkaisuudesta ja koiran koosta. Mikäli perna on jo revennyt ja koiralla on sisäinen verenvuoto, lisää se leikkauksen kiireellisyyttä ja riskiä. Voimakas pernan verenvuoto voi vaatia leikkauksen jälkeen sairaalahoitoa sekä verensiirtoa. Mikäli perna poistetaan ennen pernan repeämistä ja verenvuotoa, ei yleensä tarvita sairaalahoitoa, eikä verensiirtoa.
Leikkauksen jälkeen koira tarvitsee lepoa ja huolellista hoitoa. Toipumisaika vaihtelee yksilöllisesti koiran iän, yleisen terveyden ja leikkauksen laajuuden mukaan. Useimmiten koira toipuu leikkauksesta muutamassa päivässä – viikossa. Kyseessä on kuitenkin varsin iso vatsaonteloleikkaus eli 1-2 viikon ajan tulisi ottaa rauhallisesti ja välttää riehumista sekä repiviä liikkeitä kuten hyppimistä.
Pernan poiston jälkeen useimmat koirat sopeutuvat hyvin elämään ilman pernaa. Perna on tärkeä elin, mutta muut elimet voivat ottaa sen tehtävät osittain hoitaakseen. On kuitenkin tärkeää seurata koiran terveyttä leikkauksen jälkeen ja käydä säännöllisissä tarkastuksissa eläinlääkärissä.
Kuten kaikkiin leikkauksiin, myös pernan poistoon liittyy tiettyjä riskejä, kuten:
- Verenvuoto
- Infektiot
- Muiden elinten vaurioituminen
- Anestesiaan liittyvät riskit
Eläinklinikka Tsempissä onnistuvat myös hätäleikkaukset, kuten vuotavan pernan poistoleikkaukset, jokaiselle päivälle on varattuna akuuttiaikoja hätätapauksia varten.
Myös suunnitellut pernanpoistoleikkaukset onnistuvat. Meillä on käytössä kudosfuusiolaite, joka nopeuttaa leikkausta ja vähentää verenvuodon riskiä leikkauksessa sekä leikkauksen jälkeen.
Ajanvaraus leikkauksiin aina soittamalla klinikalla (010 348 3000).
⭐
Kuukauden Leikkauspotilas
Elokuun kuukauden leikkauspotilaana on hurmaava Saaga. Ultraäänitutkimuksessa Saagalla havaittiin pernassa muutoksia, jotka viittaavat pernakasvaimeen. Koska pernakasvaimissa on aika riski kasvaimen repeämiselle ja hengeäuhkaavalle sisäiselle verenvuodolle, päädyttiin Saagan perna poistamaan ja lähettämään patologin tutkimuksiin. Leikkauksessa Saagan perna poistettiin ja samalla otettin maksasta koepalat koholla olevien maksa-arvojen vuoksi. Leikkaus sujui ilman komplikaatiota ja Saaga toipui nopeasti leikkauksesta. Toivotammekin Saagalle oikein mukavaa loppukesää ja syksyn odotusta! ❤️
kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2024