Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Kuukauden Leikkauspotilas: Koiran silmänpoisto

Koiran silmänpoisto eli enukleaatio on leikkaus, jossa silmä poistetaan kirurgisesti.
Silmänpoisto on tarpeen, jos silmä on vaurioitunut, silmässä on kasvain tai kyseessä on parantumaton, kipua aiheuttava silmäsairaus. Mikäli silmä on sairaudesta johtuen sokea ja aiheuttaa jatkuvaa kipua, on yleensä järkevintä poistaa silmä kirurgisesti.

Silmänpoistolla ei ole yleensä merkittävää heikentävää vaikutusta koiran elämänlaatuun. Useimmat koirat sopeutuvat hyvin elämään yhdellä silmällä ja voivat elää täysipainoisen elämän. On kuitenkin tärkeää muistaa, että silmänpoiston jälkeen koiran näköalue kaventuu, joka voi lisätä koiran pelkoja. Silmänpoiston jälkeen koira on yleensä aiempaa varovaisempi erityisesti vieraassa ympäristössä. Koira voi myös olla aiempaa alttiimpi törmäyksille. Yleensä koira kuitenkin pystyy elämään hyvän elämän yhdellä silmällä. Jopa molemminpuolisesta silmänpoistosta koirat voivat toipua täysin, koska koiralle näköaisti ei ole tärkein aisti.

Enukleaatiossa silmämuna poistetaan kokonaisuudessan silmäkuopasta. Silmän poiston jälkeen silmäluomet ommellaan yhteen silmäkuopan suojaksi.
Leikkaus suoritetaan anestesiassa paikallispuudutuksen avulla. Ennen leikkausta on syytä suorittaa perusteellinen terveystutkimus ja myös tarkistaa koiran peruselinarvot verinäytteestä. Leikkaukseen liittyy aina verenvuotoa ja taustasairaudet tai elimistön tulehdustilat voivat lisätä vakavan verenvuodon riskiä. Mikäli koira on muutoin terve, on leikkauksesta toipuminen yleensä verrattain nopeaa. Leikkaushaavan parantumisen jälkeen ei välttämättä äkkiseltään edes huomaa, että koiran toinen silmä on poistettu.

Silmänpoistoleikkauksen riskeihin kuuluu verenvuoto sekä haavatulehdus. Harvinaisempana riskinä on leikkauksessa silmäkuoppaan jäänyt erittävä kudos, jonka seurauksena silmäkuoppaan muodostuu kysta, joka vaatii uusintaleikkausta.

Eläinklinikka Tsempissä onnistuvat myös silmänpoistoleikkaukset.
Leikkauspotilaiden ajanvaraus aina soittamalla ajanvarausnumeroomme ( 010 348 3000 ).

Kuukauden Leikkauspotilas

Huhtikuun kuukauden leikkauspotilaana on Vilma, jolta poistettiin oikea silmä. Vilma sairastaa glaukoomaa jota kutsutaan myös silmänpainetaudiksi. Glaukooma on seurausta kohonneesta silmänpaineesta, joka johtaa näön heikkenemiseen ja sokeutumiseen. Kohonnut silmänpaine aiheuttaa myös voimakasta kipua. Koiran glaukooma on joko primaarista eli perinnöllistä tai sekundaarista eli seurausta jostain muusta allaolevasta sairaudesta. Koiran glaukooman ennuste on huono, glaukooma on yksi tavallisimmista koiran sokeuden aiheuttajista. Tehokasta pitkäaikaishoitoa koiran glaukoomaan ei ole. Valitettavasti monet koirat eivät vastaa lääkehoitoon lainkaan. Koiralla lääkehoitoon vastaamattoman, kivuliaan ja sokeutuneen glaukoomasilmän paras hoitovaihtoehto on silmän kirurginen poisto.

Kivuliaan silmäsairauden vuoksi Vilman kohdalla päädyttiin silmänpoistoon. Vilma on toipunut hyvin silmänpoistosta ja opettelee nyt elämään yhden silmän varassa. Toivotamme Vilmalla mukavaa kevään jatkoa ja kesän odotusta.

Kuukauden leikkauspotilaana Vilma

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2024

Lue lisää koirien muista leikkauksista.