Koiran sterilisaatioleikkauksessa narttukoiran munasarjat poistetaan. Mikäli kohtu on muuttumaton voidaan kohtu jättää. Mikäli kohtu on muuttunut (esim. tulehtunut tai kasvainmuutoksia) poistetaan kohtu kokonaisuudessaan. Sterilisaation seurauksena nartun kiimakierto loppuu, eikä nartulle enää tule juoksuja, eivätkä nartun sukupuolihormonien tasot vaihtele kiimakierron mukaisesti. Narttu ei voi enää tulla tiineeksi ja saada pentuja.
Koiran sterilisaatio on varsin iso leikkaus, koska sterilisaatiossa koiran vatsaontelo avataan. Mikäli kohtu poistetaan, on leikkaushaava myös melko iso. Sterilisaatio suoritetaan inhalaatioanestesiassa ja paikallispuudutteiden avulla. Leikkauksessa voidaan käyttää kudosfuusiolaitetta apuna, jolloin leikkaus nopeutuu ja mm. verenvuodon riski pienenee. Leikkauksessa koulutettu hoitaja seuraa koiran anestesian syvyyttä sekä koiran elintoimintoja koko leikkauksen ajan. Koira saa toimenpiteen yhteydessä suonensisäisesti nesteytystä sekä kivunlievitystä ja pahoinvoinninestolääkitystä. Koira saa kotiin kipulääkettä sekä tarvittaessa kaulurin. Nuolemisen esto sekä rajoitettu liikunta 1-2 viikon ajan ovat kipulääkityksen ohella vaadittava kotihoito leikkauksen jälkeen.
Koiran sterilisaation hyödyt
Narttukoiran sterilisaation tärkein terveyshyöty on kohtutulehdusriskin häviäminen. Leikkaamattomista narttukoirista jopa 20-25% sairastuu kohtutulehdukseen. Hoitamattomana kohtutulehdus on kuolemaan johtava vaiva.
Nuorena leikattujen koirien nisäkasvainriski myös pienenee. Nisäkasvainriski pienenee sitä enemmän, mitä nuorempana koira leikataan eli mitä vähemmän sukuhormonit ovat ehtineet vaikuttamaan.
Sukupuolihormonimuutosten jääminen pois helpottaa joidenkin sairauksien (kuten diabetes, epilepsia, tietyt hormonaaliset ihovaivat ja kutinat) oireita.
Hormonivaihteluiden loppuminen voi useissa tapauksissa myös helpottaa koiran mahdollisia käytöshaasteita.
Koiran sterilisaation riskit
Sterilisaation haittavaikutuksena on ylipainon riski. Sterilisaation jälkeen koiran energiankulutus vähenee ja ruokahalu lisääntyy, joka johtaa helposti lihoamiseen. Ylipaino lisää monien sairauksien ja terveysvaivojen riskiä ja pahentaa taustallaolevaa sairautta.
Osalle leikatuista nartuista kehittyy virtsankarkailua leikkauksen aiheuttamien hormonitoiminnan muutosten myötä. Virtsankarkailuun on lääkitys ja useimmat nartut pystyvät lääkityksellä elämään täysin normaalia elämään, virtsakarkailulääkityksellä oleva koira saa poikkeusluvalla osallistua myös kennelliiton alaisiin tapahtumiin.
Sterilisaatio voi vaikuttaa myös koiran karvan laatuun.
Sterilisaation ajankohta
Sterilisaation ajankohta valitaan nartun kiimakierron mukaan. Jos nartulla on juoksut tai valeraskaus, ei sterilisaatioleikkausta suositella. Paras ajankohta leikkaukselle on yleensä n. 3 kuukautta juoksujen jälkeen.
Päätös sterilisaatiosta
Päätös koiran sterilisaatiosta on tärkeä tehdä harkiten ja yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Sterilisaatio on kuitenkin useimmiten suositeltava vaihtoehto koiran pitkäaikaisen hyvinvoinnin kannalta.
Ajanvaraus leikkauksiin Eläinklinikka Tsemppiin soittamalla klinikalla (010 348 3000). Koiran sterilisaatioleikkaukset myös nettiajanvarauksesta.
⭐
Kuukauden Leikkauspotilas
Syyskuun kuukauden leikkauspotilaana on Pii, joka tuotiin rutiinisterilisaatioon Eläinklinikka Tsemppiin. Pii on vajaa kuusivuotias perusterve shapendoes-rotuinen koira.
Leikkauksessa havaittiin Piin toisen kohdunsarven olevan voimakkaasti laajentunut ja täyttynyt nesteellä. Tätä tilaa kutsutaan hydrometraksi ja se on oireeton, mutta voi lisätä riskiä pyometran eli kohtutulehduksen muodostumiselle. Kohtutulehdus on vakava sairaus, joka hoitamattomana johtaa potilaan kuolemaan. Hydrometra ja mukometra (kohdunsarven täyttyminen limalla) ovat yksi syy suositella sterilisaatiota, molemmat ovat oireettomia tiloja, jonka vuoksi niitä on vaikea huomata ja ne voivat salakavalasti kehittyä varsin pahoiksi, ja ne lisäävät riskiä kohtutulehduksen kehittymiselle. Sterilisaatio on pienempi ja turvallisempi leikkaus kuin kohtutulehdusleikkaus.
Leikkauksessa havaitusta yllättävästä hydrometrasta huolimatta Piin leikkaus sijui ilman komplikaatioita ja Pii pääsikin pian leikkauksen jälkeen kotiin toipumaan. Toivotammekin Piille oikein mukavaa syksyn jatkoa! ❤️
kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT, eläintenkouluttja EAT-opiskelija Tiina Seikkula, 2024