Avoinna ma-pe 8-20, la 10-17 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Leptospiroosi

Leptospiroosi on Leptospira-bakteerisuvun aiheuttama useilla eri nisäkäseläinlajeilla esiintyvä tauti. Leptospira-bakteerisukuun kuuluu satoja eri alalajeja, joista tietyt alalajit aiheuttavat tautia vain tietyillä nisäkäslajeilla. Leptospira-bakteeri voi tarttua myös ihmiseen, eli leptospiroosi on zoonoottinen tauti. Leptospirakannoista useammat voivat aiheuttaa myös ihmiselle vakavan, influenssaa muistuttavan kuumetaudin.

Koirilla leptospiroosi on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä vakavista tartuntataudeista. Tauti voi aiheuttaa monenlaisia oireita, jopa kuoleman. Esiintyminen on yleisempää maapallon lämpimillä ja kosteilla alueilla. Tautia esiintyy runsaasti myös Suomen lähialueilla mm. Baltian maissa, Luoteis-Venäjällä ja Etelä-Ruotsissa.

Tähän asti Suomessa kotoperäiset tartunnat ovat olleet harvinaisia, mutta tämän vuoden syksyllä on Etelä-Suomessa ollut muutamia leptospiroositapauksia koirilla, joilla ei ole ollut matkutustaustaa.

Leptospiroosin leviäminen ja tartunta

Leptospirabakteeri on hyvin tarttuva ja tunkeutuu elimistöön limakalvojen tai vaurioituneen ihon kautta, useimmiten suun tai nenän limakalvojen kautta. Leptospira-bakteeri leviää yleisimmin infektoituneen virtsan saastuttaman veden tai maaperän välityksellä. Bakteeria voi levittää sairastuneen eläimen lisäksi myös oireeton kantaja tai sairaudesta toipuva eläin. Osalla leptospira-bakteerikannoista on nk. reservoaari-isäntäeläimiä; bakteeri elää näissä eläimissä aiheuttamatta tautia. Rotta ja muut jyrsijät ovat tärkeitä koiralle ja ihmiselle tautia aiheuttavien leptospirakantojen isäntäeläimiä. Esim. rotta on Leptospira icterohaemorrhagiae -bakteerin reservoaari-isäntä; kuitenkin tämä samainen bakteeri päätyessään esimerkiksi koiraan aiheuttaa koiran sairastumisen.

Ihmiseen leptospira-bakteeri tarttuu useimmiten saastuneen veden tai maaperän välityksellä. Bakteeri voi siirtyä ihmiseen myös sairastuneen eläimen eritteiden mukana.

Leptospira-bakteerin tartuntakiertokulku luonnossa. Yleisimmin jyrsijät, kuten rotat, toimivat bakteerin levittäjinä. Leptospira-bakteeri leviää erityisesti sairastuneiden eläinten virtsan välityksellä.

Leptospiroosin oireet koiralla

Leptospiroosin oireet alkavat yleensä noin 10 päivän sisällä tartunnasta, vaihtelua voi tosin olla kahdesta päivästä melkein kuukauteen. Oireet ovat hyvin vaihtelevia ja riippuvat muun muassa siitä, mikä elin on vaurioitunut eniten. Yleisiä oireita ovat:

  • Kuume
  • Väsymys
  • Lihaskipu
  • Ruokahaluttomuus
  • Oksentelu
  • Ripuli, mahdollisesti veriripuli
  • Ikterus eli limakalvojen ja ihon kellertyminen
  • Lisääntynyt juominen ja virtsaaminen
  • Neurologiset oireet (esim. sokeus, halvaus)

Oireet voivat olla hyvin vähäisiä, tartunta voi olla jopa täysin oireeton. Vakavissa tapauksissa tauti voi kuitenkin johtaa munuaisten- tai maksanvajaatoimintaan ja koiran kuolemaan.

Leptospiroosi koiralla.

Leptospiroosin diagnoosi

Kliinisen leptospiroosin diagnoosi perustuu sekä tautiin sopiviin oireisiin että vasta-ainemääritykseen verinäytteestä. Koiralla vasta-ainemääritys on mahdollista tehdä myös pikatestillä, jonka tulosta pidetään suuntaa-antavana, tulos pitäisi varmistaa ulkopuolisessa laboratoriossa. Vasta-aineita voi kuitenkin koiralla olla jopa kuukausia tai vuosia tartunnasta, mutta pitkäaikaisessa kantajuudesssa vasta-ainetasot ovat yleensä matalat.

Diagnoosi voi perustua myös sekä sopiviin oireisiin että bakteerin toteamiseen PCR-menetelmällä eläimen virtsasta. Taudin akuutissa alkuvaiheessa diagnoosi voidaan tehdä toteamalla bakteeri PCR-tutkimuksella verestä.

Leptospiroosin hoito ja ennaltaehkäisy

Leptospiroosia hoidetaan antibiooteilla sekä oireenmukaisella tukihoidolla. Taudin ennuste riippuu siitä, kuinka nopeasti hoito aloitetaan ja miten vakavia taudin aiheuttamat vauriot ovat. Tautia voidaan yleensä kuitenkin hoitaa ja ajoissa aloitettu hoito on usein parantava. Osa potilaista saattaa vaatia tehohoitoa eläinsairaalassa ja osa potilaista menehtyy hoidosta huolimatta.

rokotus suojaa leptospiroosilta

Tehokkain tapa ehkäistä leptospiroosi on rokotus. Rokote suojaa useimmilta koiralle vakavaa tautia aiheuttavilta leptospira-kannoilta.

Rokotetta suositellaan koirille, jotka matkustavat maihin, joissa tartunta on yleinen. Rokotus antaa suojaa kliinistä tautia vastaan, mutta ei estä mahdollista bakteerin kantajuuden kehittymistä. Tartunnan saanut koira voi rokotuksesta huolimatta erittää leptospirabakteeria, mutta eritys on vähäisempää kuin rokottamattomalla koiralla.

Suomessa markkinoilla oleva leptospiroosirokote on annetaan vuosittain. Rokotussarjan aloituksessa rokote annetaan 2 kertaa kuukauden välein suojan aikaansaamiseksi.

Tarkista eläinlääkäriltäsi koirallesi sopiva rokotusohjelma.

Leptospiroosi on vakava tauti, mutta sitä voidaan hyvin ehkäistä rokottamalla. Kysy eläinlääkäriltäsi lisää tietoa leptospiroosista ja rokotuksista.

kirjoittajat eläinlääkäri Melina Bruno-Paasisalo & eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT, eläintenkouluttaja EAT-opiskelija Tiina Seikkula, 2024

Lue lisää leptospiroosista Ruokaviraston sivuilta.