Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

viralliset röntgenkuvat, lonkkakuva

Röntgenkuvaus, Koirien viralliset luustokuvaukset

Koirien viralliset luustokuvaukset ovat Suomessa yksi yleisimmistä koirille tehtävistä röntgentutkimuksista. Virallisilla luustokuvilla tarkoitetaan Suomen Kennelliiton hyväksymiä luuston röntgenkuvia, jotka on lausunut Kennelliiton eläinlääkäri. Tulokset kirjataan Kennelliiton jalostustietojärjestelmään. Osalla roduista virallisista luustotuloksista lasketaan myös jalostusindeksejä (BLUP-indeksi), jotka näkyvät ja päivittyvät jalostustietojärjestelmään eli KoiraNet:iin.

Usealla rodulla viralliset luustokuvaukset kuuluvat PEVISAAN eli Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelmaan. Näissä tutkimuksissa kuvataan rodusta riippuen lonkka-, kyynär- tai olkanivelet tai selkäranka. Monella rodulla PEVISAAN kuuluu useampi kuvattava kohde.

Viralliset luustokuvat

  • lonkkakuva (lonkkanivelen kasvuhäiriö HD, arvosteluasteikko A – E)
  • kyynärnivelet (kyynärnivelen kasvuhäiriö ED, arvosteluasteikko 0 – 3)
  • kyynärnivelen inkongruenssi (matalaraajaisilla roduilla, arvosteluasteikko INC0 – INC3)
  • olat (olkanivelen osteokondroosi OC, arvostelu terve – sairas)
  • selkä (spondyloosi SP, arvostelu SP0 – SP4, välimuotoinen lanne-ristinikama LTV, arvostelu LTV0 – LTV4, nikamaepämuodostumat VA, arvostelu VA0 – VA4, selkänikamien välilevyjen rappeutuminen ja välilevykalkkeutumat, arvostelu IDD0 – IDD3)

Koira rauhoitetaan aina virallisia röntgenkuvia varten. Koiran tunnistusmerkintä tarkistetaan ennen kuvausta ja kuvat otetaan Kennelliiton ohjeiden mukaisesti. Ennen kuvausta omistajan tulee tehdä lähete tutkimuksia varten Kennelliiton Omakoira-järjestelmässä.

Kuvat lähetetään digitaalisesti Suomen Kennelliittoon arvosteltaviksi.

Kasvattaja käyttää näitä tuloksia hyväksi arvioidessaan sitä, minkälainen on hänen kasvattiensa tai jalostukseen käyttämiensä koirien luustoterveys. Kotikoiran omistajalle tutkimustulos ei välttämättä ole tärkeä, mutta terveiden koirien jalostukselle tuloksilla on merkitystä. Kotikoirankin omistajan on hyvä tietää, millaiset lähtökohdat koiralle on nivelrikon syntymiselle. Etenkin harrastuskoirien omistajat voivat käyttää tietoa hyväkseen, arvioidessaan millaista rasitusta koiran luusto voi kestää. Alkava nivelrikko tai esimerkiksi nk. löysät lonkat eivät välttämättä ole este harrastuksille, mutta tällöin omistajan on pidettävä huolta koiran lihaskunnosta sekä nivelten hyvinvoinnista. Tarvittaessa voi aloittaa koiralle myös vähemmän luustoa rasittavan harrastuksen.

Tsempissä onnistuvat viralliset luustokuvaukset (lonkat, kyynärät, olat, selkä), marras-joulukuussa kuvaukset kampanjahintaan.
Myös virallinen polvitutkimus onnistuu Tsempissä.

💛
⭐
Saksanpaimenkoira Ringo Eläinklinikka Tsempissä virallisessa lonkkakuvauksessa.
Nykyään viralliset luustokuvat otetaan ilman kiinnipitäjää teippaamalla ja painojen avulla. Näin pystytään välttämään hoitohenkilökunnan säteilyaltistusta.