Avoinna ma-pe 8-20, la 10-17 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Koiran kynsivaurio


Koiran kynsivaurio on yksi tyypillisimmistä päivystystapauksista eläinklinikalla. Erityisesti koirilla kynsiin liittyviä vaurioita nähdään säännöllisesti klinikan vastaanotolla, sillä onhan yhdellä koiralla
yleensä vähintään 18 kynttä. Lisäksi kynsien sijainti ja muoto altistavat ne iskuille ja repeytymisille. Kissoilla kynsivauriot ovat huomattavasti harvinaisempia kuin koirilla.
Koira liian pitkät kynnet lisäävät riskiä kynnen taittumiselle sekä sille, että kynsi jää kiinni esim. rappuralliin tai vastaavaan ja repeytyy. On olemassa myös taustasairauksia jotka vaikuttavat ja heikentävät kynnen sarveisosan materiaalia ja altistavat kynsivaurioille.
Useimmiten kuitenkaan kynsivauriolle ei löydy syytä, vaan kyse on puhtaasta tapaturmasta. Toisilla koirilla tapaturmia tapahtuu useammin kuin toisilla, ihan koiran luonteen ja elämäntavan mukaisesti.

Vaikka vaurioitunut kynsi on paikallinen ongelma, on itse vaurio sekä sen aiheuttama tulehdustila koiralle kivuliasta. Kynsivaurion tapahduttua koiran havaitaan usein toistuvasti nuolevan kipeää tassua tai kynttä sekä ontuvan. Silminnähden kynsi voi olla katkennut, taittunut, sojottavan poikkeavassa kulmassa tai vuotavan verta tai kudosnestettä. Paikallisen kudostulehduksen lisäksi vaurioitunut kynsi voi infektoitua, eli kynnen ja varpaan kudoksiin pääsee pesiytymään bakteeritulehdus. Bakteeritulehdukseen viittaa muun muassa pahanhajuinen märkäerite sekä alueen turvotus ja kuumotus. Pahimmillaan paikallinen bakteeritulehdus voi levitä varvasluihin ja aiheuttaa luutulehduksen eli osteaomyeliitin. Osteomyeliitti voi johtaa varpaan amputaatioon.

Yleensä kynnen repeytyminen, halkeaminen tai muulla tavalla vaurioituminen on helppo todeta. Kynsivaurion sattuessa tulee suunnata eläinlääkäriin mahdollisimman pian.
Ensiapuna koiraa tulee estää nuolemasta kynttä ja tassua voidaan väliaikaisesti suojata likaantumiselta esimerkiksi sukalla tai koirille tarkoitetulla tossulla.

Koiran kynsivaurion hoito

Useammissa tapauksissa kynnen sarveisosan todetaan klinikalla olevan niin vaurioitunut, että se joudutaan
poistamaan kokonaisuudessaan. Vaurioituneen sarveisosan poisto suoritetaan lääkkeellisessä rauhoituksessa ja paikallispuudutteiden sekä muita kipua ja tulehdusta lievittävien lääkkeiden avulla.
Poistokohta huuhdellaan hyvin ja tarvittaessa asetellaan kevyt tassuside varpaan ja tassun suojaksi korkeintaan 2 vuorokauden ajaksi.
Antibioottikuurin tarve arvioidaan tapauskohtaisesti, ja suurin osa kynsivaurioista paraneekin hyvin haavan suojaamisella ja säännöllisellä puhdistamisella. Kivunlievityksestä tulee huolehtia myös vaurioituneen kynnen poiston jälkeen.

Joskus kynnen sarveisosan vaurio ei ole ainoa löydös, vaan samassa varpaassa tai tassussa voidaan todeta lisätutkimuksissa muita ongelmia, kuten kynsi- tai varvasluiden murtumia. Tällöin hoitosuunnitelmaa
laajennetaan potilaan löydösten sekä asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Eläinklinikka Tsempin kotisivuilla löytyy hinnoittelu sarveiskynnen poistolle rauhoituksessa ja
paikallispuudutuksessa perustoimenpiteiden alta.
Normaalitilanteissa toimenpide kestää korkeintaan noin tunnin ja tarvittavat lääkitykset kotona suoritettaviin jatkohoitoihin on saatavilla klinikan lääke- ja haavanhoitohyllystä.

Koiran kynsivaurion yleisenä hoitona on vaurioituneen kynnen sarveisosan poistaminen.

kirj. eläinlääkärin sijainen Kira Åström, 2025