Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Kyynpurema Koirilla

Seuraava kesän vaarojen artikkeli. Kesän vaaroihin kuuluu myös kyynpurema. Kyy (vipera berus) on Suomen ainoa myrkkykäärme ja Euroopan yleisin myrkkykäärme.

Kyynpureman oireet

Kyynpureman oireena on äkillinen, voimakas ja hyvin kivulias turvotus puremakohdassa. Joskus on havaittavissa puremajäljet eli 2 vierekkäistä pistohaavaa, mutta läheskään aina puremajälkiä ei havaita.

Koirilla purema on varsin usein päässä ja kissoilla etutassuissa, johtuen lajityypillisestä käyttäytymisestä.

Kyynpurema aiheuttaa turvotuksen lisäksi myös yleisoireita: kivuliaisuus, voimattomuus, vaisuus, oksentelu, ripuli, kuivuminen, kalpeat limakalvot.

Jos kyy puree lemmikkiä kuonoon, kieleen tai kaulaan kurkun seudulle, voi turvotus aiheuttaa vakavia hengitysvaikeuksia.

Kyynmyrkyssä on useita eri toksiineja, mm. munuaistoksiineja ja sydäntoksiineja, jotka voivat aiheuttaa mm. sisäisiä verenvuotoja, verenhyytymisongelmia sekä munuaisvauriota. Kaikille eläimille ei kehity voimakkaita oireita ja useimmat selviävät puremasta hyvällä hoidolla. Kuitenkin koira tai kissa voi menehtyä kyynmyrkyn aiheuttamiin vakaviin oireisiin tehohoidosta huolimatta.

On olemassa myös ns. kuivapurema, jolloin pureman välityksellä ei siirry kyynmyrkkyä, tällöin ei kehity turvotusta, eikä muitakaan oireita.

Kyynpureman hoito

Kyynpurema tärkein ensiapu on pitää lemmikki levossa ja yrittää saada puremakohta mahdollisimman liikkumattomaksi, myrkky leviää nopeammin lemmikin liikkuessa.

Ota aina yhteys eläinlääkäriin välittömästi!

Älä anna kyytabletteja, niistä ei tutkitusti ole hyötyä ja ne voivat pahentaa tilannetta.

Älä anna tulehduskipulääkettä, ne rasittavat munuaisia ja kyynmyrkky on itsessään munuaistoksista.

Kyynpurema vaatii aina eläinlääkärin hoitoa, vaatii vähintäänkin nesteytystä ja opioidikipulääkitystä, joskus myös antiseerumin eli kyynmyrkyn vastamyrkyn. Antiseerumin tarve arvioidaan aina yksilöllisesti, se voi harvinaisissa tilanteissa aiheuttaa anafylaksiaa.

Meiltä Tsempistä löytyy myös antiseerumia eli kyynpuremien tehokas hoito onnistuu myös Tsempissä. 💛⭐

Saksanpaimenkoira Rasta kyynpureman jälkeen. Kyy puri Rastaa mökillä kuonoon ja Rastan kuono turposi hyvin voimakkaasti. Rasta oli hoidossa eläinsairaalassa ja sai kyynmyrkyn vastamyrkyn ja toipui täysin.