Hajuaisti
Tämä on ehkä aistivirikkeistä tunnetuin ja käytetyin. Koiran hajuaistin hyödyntäminen voi olla todella monipuolista ja hauskaa. Voit aloittaa hajuvirikkeiden harjoittelun esimerkiksi piilottamalla herkkuja tai esineitä joita koira saa etsiä.
Vaihtelevat tehtävät ja uudet hajut tekevät toiminnasta virikkeellistä ja mielenkiintoista. Lenkeillä kannattaa antaa koiran haistella paljon ja mennä välillä “koiran nenän perässä” pitkin polkuja ja meille näkymättömiä hajureittejä.
Hajuvirikkeitä on todella helppo järjestää! Voitte aloittaa esimerkiksi maustehyllystä löytyvien mausteiden haistelulla yhdessä. Kun tulet kotiin kaupasta, pura koiran kanssa yhdessä ostokset ja anna koiran haistella kaikki tavarat. Voit laittaa koiran leluja hajustumaan muovipussiin yhdessä kissanmintun, kissojen hajulelujen, laimennetun eteerisen öljyn tai vaikka koiran koulutushajusteiden kanssa. Voit käyttää hajustamiseen myös toisen koiran karvaa tai vaatteita, joissa on toisen koiran haju.
Koulutushajusteissa on useita eri riistan hajuja, joita voi imeyttää leluihin ja vetää niillä vaikkapa hajujälkeä tai piilottaa sisällä tai ulkona. Niitä löytyy eläinkaupoista ja nettikaupoista. Riistaviettisen koiran kanssa tämä on helppo tapa antaa koiralle rotutyypillistä hajuvirikettä.
Jos hajutyöskentely kiinnostaa harrastuksena, vaihtoehtoja on paljon, kuten nosework, mejä, rodunomaiset käyttökokeet, pelastuskoiratoiminta, etsijäkoiratoiminta, erikoisjälki, palveluskoirien haku ja jälki.
Jos tavoitteena on lisätä koiran virikkeellistämistä ja hyvinvointia, harrastamista ei tarvitse ottaa tosissaan eikä kaikkia sääntöjä ole pakko opetella. Koiran hyvinvoinnin edistämiseksi riittää, että tehtävät vaihtelevat jonkin verran, koira saa toteuttaa lajityypillistä tarvettaan ja kokea onnistumisen riemua läheistensä kanssa.
Näköaisti
Näköaistia voi hyödyntää virikkeenä helposti monin eri tavoin. Jos koira tykkää pihan tapahtumien seuraamisesta ikkunasta tai parvekkeelta tai vaikka luonto-ohjelmien katselusta televisiosta, nämä voivat toimia koiralle näkövirikkeinä.
Lenkeillä kannattaa pysähtyä säännöllisesti tarkkailemaan ympäristöä ja katsomaan erilaisia asioita yhdessä koiran kanssa. Koiran kanssa kannattaa hakeutua välillä paikkoihin joissa on paljon katseltavaa esimerkiksi leikkiviä tai pelaavia lapsia, toisia koiria, parkkipaikan tai puiston ihmisvilinää.
Voitte katsella kunnioittavan matkan päästä julkisilla kulkureiteillä myös esimerkiksi kotieläimiä kuten nautoja, lampaita tai hevosia, mutta muista olla häiritsemättä eläimiä. Pidä etäisyys sen verran kaukana, että kotieläimet pysyvät rauhallisena. Keväällä ja kesällä rannoilla voi kierrellä katselemassa lintuja kuten sorsia ja hanhia niitä häiritsemättä.
Voit tehdä koirallesi myös muistia harjoittavia harjoituksia, joissa hyödynnetään näköaistia. Esimerkiksi pudotat maastoon tai korkeaan heinikkoon koirasi katsellessa lelun, palaat takaisin ja päästät koirasi etsimään lelua. Koiran harjaantuessa voit lisätä esineiden määrää ja etäisyyttä.
Ääniaisti
Koirien herkkää kuuloa kannattaa hyödyntää virikkeistämisessä! Äänimaailma on osa koiran kokemusympäristöä koko ajan ja se voi vaikuttaa paljon mm. tunteisiin ja viretilaan.
Kokeile soittaa koirallesi erilaisia ääniä älylaitteeltasi tai kaiuttimesta. Mitä reaktioita maatilan eläinten äänet aiheuttavat koirassasi? Entä toisten koirien iloinen haukkuminen tai erilaisten lintujen soidinlaulut?
Useita koiria kiinnostavat eläinten äänet. Ne voivat olla stimuloivia ja joillekkin koirille myös kiihdyttäviä. Tarkkaile koiraasi kun kuuntelette erilaisia ääniä yhdessä.
Kokeile miten pienellä volyymillä koirasi kuulee vaikka lintujen korkeita ääniä tai heinäsirkan siritystä.
Queen’s University Belfastin tutkijat havaitsivat (2022), että klassinen musiikki voi auttaa koiria rauhoittumaan, kun ne ovat erossa omistajistaan. Tutkimuksessa soitettiin koirille Mozartin sonaatteja ja verrattiin niiden vaikutusta äänikirjoihin ja hiljaisuuteen. Tulokset osoittivat, että klassinen musiikki auttoi koiria rentoutumaan nopeammin kuin äänikirjat tai hiljaisuus.
Voit kokeilla soittaa klassista musiikkia samalla, kun annat koirallesi pitkäkestoista purtavaa tai syötävää. Katso, auttaako musiikki koiraasi rentoutumaan paremmin rauhallisen ruokavirikkeen kanssa.
YouTubesta löytyy monia videoita, joissa on erilaisia eläinten ja luonnon ääniä. Mitä koirasi tuumaa esimerkiksi tuulen huminasta, sateen ropinasta, kosken kuohunnasta, kissan kehräyksestä tai aaltojen rauhallisesta liplatuksesta? Näiden äänien kuuntelu voi olla mielenkiintoinen ja rauhoittava kokemus koirallesi.
Tuntoaisti
Koiran tuntoaistia voi hyödyntää monin luovin tavoin, kuten rapsuttelun, silittelyn ja hieronnan avulla.
Voit opettaa koirasi pyytämään kosketusta: rapsuta koiraa hetki, lopeta sitten ja katso, miten koira reagoi. Jos koira esimerkiksi katsoo sinua, hakeutuu takaisin käden lähelle tai tökkää kuonollaan, jatka rapsuttamista ja kokeile uudestaan.
Koiralle kannattaa myös tarjota monipuolisia kokemuksia erilaisilla esineillä koskettamisesta sekä erilaisilla alustoilla kävelemisestä, istumisesta ja maahanmenosta. Tämä auttaa koiraa tottumaan monenlaisiin tuntemuksiin ja ympäristöihin. Voit esimerkiksi käyttää erilaisia materiaaleja, kuten pehmeää nurmikkoa, karkeaa hiekkaa, mattoa, pehmeää patjaa, säkkituolia tai liukasta lattiaa, jotta koira saa kokea erilaisia tuntemuksia tassujensa kautta.
Voit soveltaa koiran tuntoaistin hyödyntämistä arjessasi monin tavoin. Tässä muutamia ideoita:
- Koskettaminen: Varaa joka päivä hetki, jolloin keskityt vain koiran rapsutteluun ja silittelyyn. Löydätkö koirasi mielestä parhaan rapsutuspaikan? Kokeile rapsuttaa ja silittää hieman eri tavoin ja eri nopeuksilla. Huomaatko eron koiran reaktioissa? Onko koiran kehossa kohtia, joiden koskettamisesta se ei pidä?
- Hieronta: Kokeile hieroa hellasti koiraasi säännöllisesti. Hieronta auttaa rentouttamaan koiran lihaksia ja parantaa verenkiertoa. Voit opetella perusteita koirahieronnasta tai käyttää koiraasi koirahierojalla.
- Leikkiminen: Käytä useita erilaisia leluja leikkiessäsi koiran kanssa.
- Uudet kokemukset: Vie koiraasi uusiin ympäristöihin, kuten puistoihin, rannoille tai metsään. Erilaiset maastot ja pinnat tarjoavat koiralle uusia tuntemuksia ja muitakin virikkeitä.
- Erilaiset tekstuurit: Luo “seikkailurata” erilaisista materiaaleista, kuten pehmeistä matoista, kuplamuovista, hiekkapaperista, patjasta, rapisevasta pressusta ja pyyhkeistä. Anna koiran kävellä radan läpi ja tutkia erilaisia tuntemuksia tassuillaan.
- Kosketusleikit: Pyydä koiraasi koskemaan erilaisia materiaaleja tai pintoja tassulla, kuonolla tai ottamalla turvallisia esineitä suuhun.
- Voit kokeilla harjata koiraasi erialisilla harjoilla esim. kumisualla, “harjahanskalla” tai hyvin pehmeällä “vauvaharjalla”.
- Yllätyspaketti: Tee koirallesi yllätyspaketteja esimerkiksi pahvilaatikoihin tai kestokasseihin, joissa on erilaisia esineitä ja herkkuja sikinsokin. Anna koiran tutkia niiden sisältöä ja etsiä herkkuja ja leluja muiden esineiden seasta. Pidä sisältö turvallisena ja vahdi koirasi leikkejä.
Makuaisti
Makuaistin hyödyntäminen on erinomainen tapa tarjota koirille uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia. Sekasyöjät, kuten koirat, ovat sopeutuneet käyttämään monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota, joten erilaisten makujen ja koostumusten tarjoaminen voi rikastuttaa niiden päivittäistä elämää.
Vaihtelu ruoka-aineissa on joillekin koirille hyvin tärkeää, ja saman ruuan syöminen päivästä toiseen ei niitä pitkään kiinnosta. Toisille sillä ei vaikuta olevan juurikaan merkitystä. Oletettavasti vaihtelunhalu ruuan koostumuksessa ja maussa on sisäsyntyinen tarve, jonka ansiosta eläin saa luonnossa monipuolisesti erilaisia ravintoaineita.
Koiran “nirsoilu” voi olla myös sitä, että koira kaipaisi vaihtelua, toki huonon ruokahalun takana voi olla useita syitä ja pitkään jatkuessa asiaa on selvitettävä.
Yksi tapa hyödyntää makuaistia on koota koiralle ”maistelulautanen”. Leikkuulaudalle voi kerätä pieninä nokareina erilaisia koirille sopivia ruoka-aineita, kuten hedelmien paloja, marjoja, yrttejä, leikkeleitä, juustoja, pastaa ja vihanneksia. Useimmat kissoille tarkoitetut ruuat ja herkut sopivat myös koirille.
Koiran ruokaa voi maustaa vaihtelun vuoksi esim. pienillä määrillä piimää, jogurttia, viiliä, tonnikalaa, raejuustoa.
Varmista aina, että tarjoamasi ruoka-aineet ovat turvallisia koirille. Älä tarjoa koiralle haitallisia ruokia kuten avokadoa, sipulia, viinirypälettä tai suklaata. Koiralle ei ole syytä tarjota maisteltavaksi myöskään ihmisille valmistettuja makeisia ym. Mikäli jäit pohtimaan mitä koiralle ei saa tarjota, katso kommenteista linkki, josta löydät kattavamman listan.
On myös pohdittu, että uusien makujen tarjoaminen voi vähentää koiran tarvetta maistella ulkona kaikkea outoa ja uutta. Erityisesti allergisten koirien kohdalla kannattaa nähdä vaivaa löytääkseen sopivia ja monipuolisia maisteltavia. Eläinkaupoista löytyy myös erikoisempia makuja, kuten hyönteisiä, meribassia, strutsia, villisikaa, kaninkorvaa, vuohta, fasaania ja kengurua, joten vaihtoehdot eivät lopu heti kesken.
Eläinkaupoista löytyy myös täysin kasvipohjaisia pureskeluun tarkoitettuja “tikkuja” sekä pureskelusarvia joita moni koira ei ole koskaan maistanut ja joita voi myös miettiä allergisen koiran virikkeellistämiseen.
kirj. eläintenkouluttaja AT, eläintenkouluttaja EAT-opiskelija, koiranomi, eläintenhoitaja Elisa Ekholm, 2024
Elisan esittely.
Elisan kotisivut löytyvät täältä.
Artikkelikirjastostamme voit lukea myös enemmän Elisan artikkeleita.