Yleistä koiran kipukäytöksestä
Koiran kivun arviointi on vaikeaa, koska koirat eivät pysty kertomaan kiputuntemuksestaan sanoin. Kivun arviointia vaikeuttaa myös se, että kipu on subjektiivinen tunne, jokainen tuntee kivun eritavalla. Toisen eläinlajin kivun arviointia vaikeuttaa vielä vaikeus tulkita toisen eläinlajin tunteita sekä se, että useat eläimet peittävät kipua (erityisesti saaliseläimet). Eri eläinlajit (saaliseläimet, petoeläimet) reagoivat kipuun eritavalla. Kipukäyttäytyminen voi olla hyvin erilaista jopa saman eläinlajin eri yksilöillä. Eläimen ikä, temperamentti sekä mahdolliset muut sairaudet vaikuttavat kivun ilmaisuun.
Koirat eivät osaa kertoa sanoin, että ne ovat kipeitä. Sen sijaan ne ilmaisevat kipuaan usein hienovaraisin keinoin, jotka voivat olla helppo ohittaa. Koiran kipukäyttäytymisen tunnistaminen on tärkeää, sillä kipu voi heikentää koiran elämänlaatua merkittävästi ja jos sitä ei hoideta, se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin sekä käytöshaasteisiin.
Koiran kivun arviointiin toimii muutama perusperiaate:
- Oleta, että se mikä on kivuliasta ihmiselle, on kivuliasta myös koiralle.
- Yleensä: mitä pahempi kudosvaurio, sen voimakkaampi kipu. Neuropaattinen kipu on poikkeus: se voi olla erittäin voimakasta vaikka kudosvaurion määrä vaikuttaisi suhteellisen pieneltä.
- Huonokuntoinen potilas saattaa tuntea kipua myös normaalien hoitotoimenpiteiden yhteydessä.
- Opettele tunnistamaa koiran normaali käytös, jotta voit tunnistaa epänormaalin käytöksen.
- Muista että kaikki invasiiviset toimenpiteet, traumat ja sisätaudit aiheuttavat kipua, ja voivat joskus estää normaalin kipukäyttäytymisen.
- Äkillisesti muuttunut käytös -> epäile kipua!
- Kipu vaikuttaa aina koiran käyttäyttymiseen, mutta kivun tunnistaminen vaatii ihmiseltä perehtymistä.
- Yleensä koiran kipua aliarvioidaan. Omistajat usein havaitsevat käytösmuutoksen, mutta eivät osaa yhdistää sitä kipuun.
- Vaste kipulääkitykselle on paras tapa määrittää kivunhoidon tarve. Joskus käytösmuutos havaitaan vasta kipulääkekokeilun aikana tai sen jälkeen.
Koiran kipukäytös
Kipuun viittaavia käytösmuutoksia ovat mm.:
- muutokset sosiaalisuudessa
- lisääntynyt aggressiivisuus/ärtyisyys
- muutokset leikkimishalukkuudessa
- muutokset liikkumis/lenkkeilyhalukkuudessa
- haluttomuus kiivetä portaita tai hypätä autoon/sänkyyn/sohvalle
- jäykkyys liikkeelle lähtiessä, vaikeus nousta makuulta ylös
- vähentynyt venyttely
- vetäytyminen, vaisuus, piileskely
- käytösongelmien lisääntyminen (esim. pelokkuus, aggressiivisuus, remmirähjäys)
- sijaistoiminnot (esim. tassujen nuoleminen)
- muutokset ruokahalussa
- koulutus ei edisty
Kipu altistaa käytösongelmille
Kipu altistaa käytösongelmille, koska kipu aiheuttaa stressiä ja vähentää hyvinvointia. Kipu on epämiellyttävä kokemus ja vähentää mielihyvän tunteita. Kipu aiheuttaa pelkoa.
Mikäli koiralla ilmenee äkillisesti alkanut käytöshaaste tai koiran käytös muuten muuttuu yllättäen, epäile aina kipua.
Kipu on liitetty ainakin seuraaviin koiran käytöshaasteisiin:
- aggressiivisuus
- pelokkuus
- nukkumisvaikeudet
- rauhoittumisvaikeudet
- ylivilkkaus
- itsensä vahingoittaminen
Erityisesti aggressiivisen käyttäytymisen kohdalla tulee pitää mielessä, että yleensä aggressiivisuuden taustalla on kipu tai pelko.
Kivuliaskaan koira ei kokoaikaa käyttäydy haastavasti, vaan käytös ja ongelmallisen käytöksen voimakkuus voi vaihdella tilanteesta riippuen tai esim. vuorokauden ajan tai levon mukaan. Korkean motivaation tilassa kipukäytös ei ole niin voimakasta. Väsyneenä kipukäytös on voimakkaampaa.
Kipumittari
Eläinten kivun arvioinnin avuksi on kehitetty kipumittareita, joilla voidaan arvioida kivun voimakkuutta. The Glasgow Veterinary School Composite Measure Pain Scale (GCMPS) on parhaiten validoitu.
Kotioloissa käytettäviät kipumittareita:
• HCPI – Helsinki Chronic Pain Index
• Colorado State University (CSU) Pain scale
• The Canine Brief Pain Inventory (BPI)
• https://www.vetlessons.com/canine-pain
Kipumittarit ovat hyvä apukeino koiran kivun ja kivun voimakkuuden tunnistamiseen, mutta omistajan arvio on aina subjektiivista.
Muista: Koiran kipu ei ole normaalia. Jos epäilet, että koirasi kärsii kivusta, älä viivästytä eläinlääkäriin hakeutumista. Varhainen diagnoosi ja hoito parantavat koiran elämänlaatua.
kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT, eläintenkouluttaja EAT-opiskelija Tiina Seikkula, 2024