Seuraava myrkytystietoisku koiran ksylitolimyrkytyksistä.
Ksylitolimyrkytys
Vaikka ksylitoli onkin hyväksi ihmisten hampaille, koirille ksylitoli on hyvin myrkyllistä. Ksylitolimyrkytys on koiran henkeä uhkaava myrkytys.
Ksylitolimyrkytys on Suomessa yleisin koirien myrkytys.
Ksylitoli aiheuttaa glukoosiin nähden 6-8 kertaisen insuliinin erityksen ja johtaa sitä kautta hypoglykemiaan eli alhaiseen verensokeriin. Tämän lisäksi ksylitoli on maksatoksista ja voi aiheuttaa akuutin maksavaurion.
Ksylitolin myrkyllinen annos on varsin alhainen, >0,1 g/kg annos ksylitolia voi aiheuttaa hypoglykemiaa ja >0.5 g/kg voi aiheuttaa maksavaurion.
Yksi purkkatyyny painaa n. 1 g, joten 10 kiloiselle koiralle jo yksi purkkatyyny voi aiheuttaa myrkytyksen.
Ksylitolipastillit ovat purkkaa vaarallisempia, koska pastillit imeytyvät nopeasti ja niitä koira voi helposti hotkia purkillisen. Herra Hakkarainen – myrkytykset ovatkin hyvin yleisiä päivystävissä pieneläinsairaaloissa..
Ksylitolipurkan ja -pastillien lisäksi tulee muistaa, että monissa karkeissa sekä vitamiineissa voi olla makeutusaineena ksylitolia eli ksylitolimyrkytys voi seurata myös karkkiherkuttelusta tai vitamiinien yliannostuksesta.
Ksylitolimyrkytyksen oireet
Ksylitolimyrkytyksen ensimmäinen oire on yleensä oksentelu.
Alhaisen verensokerin oireita ovat heikkous, väsyneisyys, vapina, tärinä, kohtausoireilu (kouristelu) sekä pitkälle edenneenä tajuttomuus.
Maksavaurioon liittyviä oireita ovat apaattisuus, oksentelu, ripuli, ikterus (kellertävät limakalvot), verenvuototaipumus sekä neurologinen oireilu.
Ksylitolimyrkytyksen hoito
Ksylitolimyrkytyksen tärkein ensiapu on oksetus mahdollisimman pikaisesti.
Jos koiran tajunnantaso on laskenut, ei koiraa kuitenkaan saa oksettaa. Tällöin pitää ensin saadaan koiran verensokeria nousemaan joko eläinlääkärissä suonensisäisellä glukoosinesteytyksellä tai kotona ennen eläinlääkäriin pääsyä hieromalla hunajaa koiran ikeniin.
Oksetuksen jälkeen koiralle tarjotaan ruokaa tai sokerilientä toistuvasti pieninä annoksina.
Mikäli koiran syömä ksylitoliannos on suuri tai koiran maksa-arvot ovat jo kohonneet, voidaa maksaa suojata eläinlääkärissä annettavalla asetyylikysteiini-infuusiolla.
Lääkehiilestä ei ole apua ksylitolimyrkytyksessä.
Aina jos tiedät tai epäilet koirasi syöneen ksylitolia, ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pikaisesti.
Hoitamattomaan ksylitolimyrkytyksen koira voi menehtyä.
Tsempissä on valmiudet ottaa vastaa päivystyspotilaita, vaikka ajanvarauskalenteri näyttäisi täyttä, löytyy akuuteille potilaille aikaa.
Suosittelemme kuitenkin aina soittamaan ennen klinikalle tuloa, puh. 010 348 3000.
kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2023