Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

myrkkysienet ja sienimyrkytykset

Myrkkysienet ja Sienimyrkytykset

Kesä on kääntynyt syksyksi ja kesän vaarojen juttusarjasta on aika siirtyä syksyn vaaroihin.
Syksyn vaaroina myrkkysienet ja sienimyrkytykset.🍁🍂

Myrkkysienet

🍄

Sienien aineenvaihdunnan tuloksena syntyy monenlaisia kemiallisia yhdisteitä, jotkut niistä ovat ihmiselle ja/tai eläimille myrkyllisiä. Yleisesti ottaen kannattaa ajatella, että sieni, joka on ihmiselle myrkyllinen, on myrkyllinen myös koiralle.

Osa myrkkysienistä on vain hieman myrkyllisiä ja ne aiheuttavat lähinnä lieviä ruoansulatuskanavan oireita kuten kuolaamista, oksentelua ja ripulia. Osa myrkkysienistä taas on tappavan myrkyllisiä ja jo pieni maistiainen voi olla hengenvaarallista lemmikille.

Suomen viisi vaarallisinta myrkkysientä ovat valkokärpässieni (Amanita virosa), kavalakärpässieni (Amanita phalloides), suippumyrkkyseitikki (Cortinarius rubellus), korvasieni (Gyromitra esculenta) (raakana) ja myrkkynääpikkä (Galerina marginata).

Amatoksiinia sisältävät sienet
(valkokärpässieni, kavalakärpässieni, myrkkynääpikkä)

Amatoksiinia sisältävät sienet ovat hyvin myrkyllisiä ja vaarallisia. Jo pieni maistiainen voi olla hengenvaarallista.

Myrkytysoireet ilmenevät vaiheittain; ensin n. 6-24 h kuluttua altistumisesta ruoansulatuskavaoireilua. Tämän jälkeen seuraa tunteja tai jopa päiviä kestävä ”valeparantuminen”. Lopulta kehittyy kuolemaan johtava maksan vajaatoiminta, usein 48 tunnin sisällä altistumisesta.

Epäiltäessä altistumista tulee pikaisesti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Hoitona oksetus sekä lääkehiili toistetusti. Maksa-arvoja tulee seurata verinäyttein.

Orellaania sisältävät sienet
(suippumyrkkyseitikki)

Suippumyrkkyseitikki on erityisen vaarallinen, koska myrkytysoireita ei välttämättä heti altistumisen jälkeen ole. Suippumyrkkyseitikin myrkky (orellaniini) aiheuttaa munuaisvauriota ja oireita ilmenee vasta useamman päivän kuluttua, munuaisvaurion edettyä vakava-asteiseksi.

Mikäli epäilee koiran syöneen myrkyllistä seitikkiä, tulee pikaisesti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Ensihoitona oksetus ja lääkehiili. Munuaisarvoja tulee seurata munuaisvaurion varalta.

Gyromitriinia sisältävät sienet
(korvasieni)

Gyromitriini hajoaa elimistössä ja muodostaa metyylihydratsiinia, joka on varsinainen myrkytyksen aiheuttaja. Metyylihydratsiini vaikuttaa keskushermostoon ja vaurioittaa maksaa ja ruoansulatuskanavaa, harvemmin munuaisia. Gyromitriinimyrkytyksen oireita ovat ruoansulatuskanavan oireet (pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli) sekä neurologiset oireet (tasapainovaikeudet, heikotus, nystagmus eli silmävärve, kouristukset). Oireet alkavat tyypillisesti muutaman tunnin kuluttua syömisestä. Ilman hoitoa myrkytykseen saattaa kuolla muutaman päivän sisällä maksavaurion tai kouristuksien vuoksi.

Epäiltäessä altistusta tulee pikaisesti ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Hoitona oksetus (mikäli ei vielä neurologosia oireita), lääkehiili sekä muu tarvittava oireenmukainen hoito (ripulin hoito, kouristusten hoito).

Muskariinia sisältävät sienet
(risakkaat ja malikkaat)

Muskariinia sisältävät sienet aiheuttavat niin sanottuja kolinergisiä oireita; voimakasta kuolaamista, oksentelua ja ripulointia, lisäksi pupillit voivat olla pienet ja sydämen syketaso matala. Oireita ilmenee nopeasti, n. puolen tunnin kuluttua syömisestä. Muskariinimyrkytykset ovat kohtuullisen yleisiä. Myrkytystä epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Hoitona on oksetus, lääkehiili sekä atropiini ja muu tukihoito. Ennuste tukihoidolla hyvä.

Muskariinia ja Iboteenihappoa sisältävät sienet
(punakärpässieni ja ruskokärpässieni)

Oireet kuten muskariinia sisältävissä myrkkysienissä sekä lisäksi neurologisia oireita (ataksia eli liikkumisvaikeus, väsyneisyys, lihasspasmit).

Epäiltäessä myrkytystä, yhteys eläinlääkäriin. Hoitona oksetus, lääkehiili, atropiini sekä muu oireenmukainen tukihoito.

Ennuste tukihoidolla hyvä, oireet helpottavat yleensä 1-2 vuorokaudessa.

Yleisiä ohjeita

Sieniretkiä varten kannattaa ottaa koiralle metsään mukaan omaa kivaa tekemistä (oma lelu ja/tai omia herkkuja).

Myös jätä-käsky on usein hyvin hyödyllinen taito, myös sienimetsällä.

Mikäli koira kuitenkin pääsee maistelemaan sientä, olisi tärkeää tunnistaa, mikä sieni on kyseessä. Netistä löytyy useita ilmaisia sienestys sivustoja, joilla on sienien tuntomerkkejä sekä tunnistusapuja saatavilla. Erityisesti myrkyllisimmät sienet olisi hyvä tunnistaa, koska hoitoonpääsyn nopeus vaikuttaa ennusteeseen. Mikäli sienen myrkyllisyydestä ei ole varmuutta, kannattaa mieluummin hakeutua eläinlääkäriin ns. turhaan kuin odottaa liian kauan, jolloin tilanne voi olla jo toivoton myrkytyksen aiheutettua sisäelinvaurioita.

Eläinklinikka Tsemppi päivystää Ma-La klo 10-20.

Turvallisia metsäretkiä syysmetsään! 🧡

💛
⭐
Sienikuva Tikkujuttu

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2023