Mikä on Giardia?
Giardia on alkueläin, joka elää loisena nisäkkäiden ruuansulatuskanavassa ja voi aiheuttaa isännälleen suolistotulehduksen. Giardia voi infektoida koiria, kissoja ja monia muita nisäkkäitä.
Giardiat tarttuvat ohutsuolen limakalvoon ja lisääntyvät siellä. Jaksoittain ulosteeseen tuotetaan giardian kestäviä kystamuotoja eli ”munia”, jotka ovat hyvin tarttuvia. Lemmikki saa tartunnan usein syömällä näitä kystia; jo muutama kysta riittää saamaan aikaan tartunnan. Kystia lemmikki voi saada saastuneesta vedestä, maaperästä, ruoasta tai muiden eläinten ulosteesta.
Isäntäeläimen (kuten koira) suolistossa kysta hajoaa ja vapauttaa siinä olevat alkueläimet ohutsuolessa.
Giardia on maailmanlaajuisesti levinnyt, koirilla hyvin yleinen sisäloistartunta. Giardia on yleisin koiranpentujen sisäloinen. Giardia on tyypillisin pennuille, mutta minkä ikäinen koira vaan voi saada tartunnan.
Giardiakantoja on useita, mutta koirilla ja koiraeläimillä on tyypillisesti oma kantansa, joka ei ole ihmisiin tarttuva. Osa giardiakannoista voi tarttua myös ihmiselle. Yleisimmin kissoilla ja koirilla Suomessa tavatut kannat eivät tartuta ihmisiä vaan ovat lajispesifisiä.
Giardia-tartunnan oireet
Giardia-tartunnan tyypillisiä oireita ovat ripuli, huonontunut ruokahalu, laihtuminen, pahoinvointi ja oksentelu.
Varsinkin aikuisilla yksilöillä oireettomat tartunnat ovat yleisiä. Suuri osa aikuisten lemmikkien giardia-tartunnoista on täysin oireettomia. Pennuilla tartunta aiheuttaa yleensä oireita.
Nykytietämyksen mukaan oireet johtuvat suolessa tapahtuvasta bakteerien ylikasvusta, mikä johtaa ripulioireisiin. Lisäksi elimistöstä menetetään samalla tarpeellisia proteiineja ja kudosnestettä.
Giardian aiheuttama ripuli voi olla pitkäkestoista tai akuuttia, ja ulosteen mukana voi tulla myös limaa. Ripulointiin voi liittyä ruokahaluttomuutta, oksentelua, heikkoutta ja laihtumista, mutta harvoin kuumetta. Ajan kanssa ripuli rajoittuu itsestään ja tartuntaa vastaan hankittu immuniteetti pitää jatkossa oireet aisoissa.
Tartunnan toteaminen
Oireettomilta lemmikeiltä ei nykytietämyksen mukaan ole syytä testata giardiaa ulostenäytteestä.
Oireilevilta lemmikeiltä ulostenäyte kerätään kolmena peräkkäisenä päivänä. Aktiivisessa vaiheessa ulostenäytteestä voidaan mikroskopoimalla havaita kystia, mutta usein erillisesti tehtävä giardia-testi perustuu vasta-ainemääritykseen. Ulosteesta voidaan tehdä pikatesti, joka antaa tuloksen nopeasti.
Vasta-aineita voi esiintyä elimistössä vielä viikkojenkin jälkeen, joten kohonneet vasta-ainetasot eivät välttämättä tarkoita aktiivista tartuntaa: taudinaiheuttaja on voitu saada jo kuriin elimistön oman puolustuksen avulla.
Tartunnan hoito
Tartuntaa hoidetaan loislääkityksellä (fenbendatsoli) tai antibioottikuurilla. Kuurin pituus vaihtelee, ja yleensä loislääkkeen kohdalla päädytään normaalia pidempään kuuriin. On tärkeää hoitaa kaikki sairastuneen lemmikin perheenjäsenet samanaikaisesti, vaikka niillä ei olisikaan oireita. Giardian hoito voi olla haasteellista erityisesti, koska lemmikki voi saada uusintatartunnan elinympäristöstään
Lääkehoitoon on syytä yhdistää myös lemmikin pesu klorheksidiiniä sisältävällä shampoolla. Pesun jälkeen lemmikin peräpää olisi syytä ilmakuivata (eli foonata) etenkin peräpään alueelta. Näin edesautetaan giardialle epäedullisten elinolosuhteiden ylläpitämistä ja turkissa mahdollisesti olevien kystien kuolemista. Lisäksi lääkekuurin aikana sisätiloissa tulee tehdä ulosteiden huolellinen poisto ja likaantuneiden pintojen puhdistus natriumhypokloriitilla tai kvaternäärisillä ammoniumyhdisteillä. Giardia säilyy huoneenlämmössä otollisissa, kosteissa olosuhteissa tartuntakykyisenä noin viikon ajan, ja osa kystista voi selvitä jopa pakastuksesta. Erityisesti juomaveden puhtaudesta tulee huolehtia.
Kun koiran kanssa ulkoillaan, tulee ulosteet kerätä ympäristöstä ja hävittää kotitalousjätteen mukana. Jos koira ripuloi, ja sillä on todettu giardia, tulee uimista ja kontakteja muihin koiriin välttää, kunnes oireet ovat täysin ohitse.
Vaikka koiran tai kissan giardia harvoin tarttuu ihmiseen, on lemmikkiä hoitaessa kuitenkin syytä noudattaa huolellista käsihygieniaa.
Hoidossa tulee kuitenkin muistaa, että tärkein tavoite ei ole negatiivinen testitulos, vaan oireettomuus. Hoidon jälkeen lemmikin ei tulisi enää ripuloida.
Tartunnan ennuste
Giardia-tartunta on yleensä hyvin hoidettavissa. Useimmat lemmikit paranevat täysin lääkekuurin jälkeen.
Jos epäilet lemmikilläsi giardia-tartuntaa, vie se eläinlääkäriin diagnoosin ja hoidon saamiseksi. Varhainen diagnoosi ja hoito ovat tärkeitä koiran terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.
kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2024