Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

hometoksiinimyrkytys koiralla

Hometoksiinimyrkytys koiralla

Seuraava myrkytystietoisku ja artikkeli hometoksiineista ja hometoksiinimyrkytyksestä.

Myrkytysoireiden aiheuttaja on homeinen ruoka tai kompostijäte, jossa on hometoksiineja.

Hometoksiinit voivat aiheuttaa myrkytysoireita niin koirille kuin kissoillekin, mutta kissat ovat yleensä tarkkoja ruokansa suhteen, eivätkä syö homeista ruokaa. Koirille taas pilaantunut ruoka ja kompostijäte maistuvat, joten hometoksiinimyrkytykset ovat koirilla huomattavasti yleisempiä kuin kissoilla.

Jo varsin pienikin määrä homeista ruokaa tai kompostijätettä voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Hometoksiinimyrkytys voi olla jopa henkeäuhkaava.

Hometoksiinimyrkytyksen oireet

Myrkytysoireet alkavat yleensä varsin nopeasti, minuuttien tai tuntien kuluttua hometoksiineja sisältävän ruoan syömisestä. Myrkytysoireet kestävät varsin pitkään, tyypillisesti jopa 24-48 tuntia.

Hometoksiinimyrkytyksessä oireet ovat pääsääntöisesti neurologisia oireita. Tyypillisiä oireita ovat kiihtyneisyys, lihastärinä, ataksia eli liikkumisvaikeus, kohtaukset sekä lihastärinästä johtuva ruumiinlämmön voimakas kohoaminen. Ruumiinlämpö voi helposti nousta pitkälle yli 40C asteen, jolloin jo korkea ruumiinlämpö aiheuttaa riskin vakaville vaurioille sekä sisäelimissä että keskushermostossa.
Myös ruoansulatuskanavan oireilua, kuten runsasta kuolaamista ja oksentelua tai harvemmin ripulointia, voi esiintyä.
Muiden oireiden lisäksi voi ilmetä myös läähätystä sekä kohonnutta sydämen syketiheyttä (eli takykardiaa).

Hometoksiinimyrkytyksen oireet voivat olla hyvin vakavia ja pahimmillaan myrkytys voi johtaa lemmikin kuolemaan.

Hometoksiinimyrkytyksen hoito

Hometoksiinimyrkytyksen tärkein ensiapu ja hoito on oksetus.

Mikäli ilmenee jo neurologisia oireita, ei potilasta voi oksettaa, jolloin suoritetaan eläinläkärissä nukutuksessa mahahuuhtelu.

Lääkehiili ja laksatiivi oksetuksen/mahahuuhtelun jälkeen estää suolistoon edenneen myrkyn imeytymistä ja sen vuoksi tärkeä osa myrkytysken hoitoa.

Hometoksiinimyrkytykseen ei ole vastamyrkkyä. Mikäli potilaalla ilmenee jo neurologisia tai muita oireita, hoidetaan niitä oireenmukaisesti (lihastärinän hoito, kohtausten esto, ruumiinlämmön nousun hoito, pahoinvoinninesto ym.). Vakava-asteinen hometoksiinimyrkytys vaatii usein usemman päivän sairaalahoitoa.

Mikäli tiedät tai epäilet koirasi herkutelleen kompostijätteellä tai homeisella ruoalla, ota pikaisesti yhteyttä eläinlääkäriin.

Kaikissa myrkytystapauksissa hoidon tehokkuutta ja lopputulosta auttaa mahdollisimman aikainen hoitoon pääsy.

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2023