Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Kuukauden Leikkauspotilas: Koiran kasvainkirurgia

Koiran ja kissan kasvainkirurgia tarkoittaa leikkauksia, jossa poistetaan kasvain lemmikin elimistöstä. Leikkaus voi olla parantava hoito hyvänlaatuisten kasvainten kohdalla ja parantaa elämänlaatua pahanlaatuisten kasvainten tapauksessa.

Ennen leikkausta eläinlääkäri tekee perusteellisen tutkimuksen lemmikin terveydentilan selvittämiseksi. Tutkimuksiin voi kuulua mm. verinäytteet, röntgenkuvaus ja/tai ultraäänitutkimus. Joskus laajemmat tutkimukset ovat tarpeen kokonaiskuvan ja ennusteen muodostamisessa. Eläinlääkäri keskustelee omistajan kanssa leikkauksen riskeistä ja hyödyistä sekä antaa ohjeita leikkaukseen valmistautumiseen.

Koirien ja kissojen pattien laatua ei pysty päällisin puolin varmuudella toteamaan. Patologin tutkimukset (ohutneulanäyte, biopsia tai koko massan tutkimus) ovat tarpeen kasvaimen luokittelussa.
Patologin tutkimus jo ennen varsinaisen kasvaimen poistoa on suositeltavaa, jotta tiedetään minkälaisesta kasvaimesta on kysymys, pahanlaatuiset kasvaimet mm. vaativat poistoon isommat marginaalit kuin hyvänlaatuiset kasvaimet.

Koirien ja kissojen pattien tutkiminen kannattaa, koska läheskään aina kyseessä ei olekaan vain vaaraton rasvapatti.

Kasvaimen poisto on aina helpompaa, kun kasvain on vielä verrattain pieni. Mitä suurempi kasvain, sitä vaativampi leikkaus yleensä on. 

Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa, joko inhalaatioanestesiassa tai suonensisäisessa anestesiassa. Leikkaustekniikka riippuu kasvaimen tyypistä, sijainnista ja koosta. Yleensä tavoitteena on poistaa kasvain kokonaisuudessaan puhtain marginaalein, joka tarkoittaa että usein joudutaan poistamaan myös tervettä kudosta kasvaimen ympäriltä. 

Leikkauksen jälkeen koira heräilee eläinklinikalla. Leikkauksen jälkihoitoon kuuluu aina kipulääkitys. Omistaja saa ohjeet koiran kotihoitoon ja leikkauksen jälkeiseen seurantaan.

Toipumisaika vaihtelee leikkauksen laajuuden ja koiran yksilöllisen terveydentilan mukaan. Yleensä koira tarvitsee lepoa ja rajoitetun liikunnan muutaman päivän tai viikkojen ajan. Omistajan on tärkeää seurata koiran vointia sekä haavan paranemista ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos ilmenee komplikaatioita.

Koiran kasvainkirurgiaan liittyy aina riskejä, kuten verenvuoto, infektio ja komplikaatiot nukutuksessa. Eläinlääkäri keskustelee omistajan kanssa leikkauksen riskeistä ja hyödyistä ennen toimenpidettä.

Eläinklinikka Tsempissä onnistuvat niin pattien kuin kasvaintenkin poistot.
Eläinlääkäreistämme sekä Tiina että Tessi ovat syventäneet oppejaan pehmytkudoskirurgian saralla.
Leikkauspotilaiden ajanvaraus aina soittamalla ajanvarausnumeroomme ( 010 348 3000 ).

💛⭐

Kuukauden leikkauspotilas

Lokakuun kuukauden leikkauspotilaana on eläinlääkärimme Tiinan oma koira, 5-vuotias saksanpaimenkoirauros Rekku.

Rekulle ilmestyi etuvatsaan n. 5 cm kokoinen kiinteä ja laakea massa. Massasta otettiin ohutneulanäyte patologin tutkimuksiin. Patologin tutkimuksissa todettiin perivascular wall tumor (cPWT), joka on yksi pehmytkudos sarkoomista (soft tissue sarcoma = STS).

Rekun kasvain leikattiin Tsempissä ja poistettu kasvain lähetettiin kokonaisuudessaan patologin tutkimuksiin. Patologin tutkimuksissa todettiin kasvain poistetuksi kokonaisuudessaan puhtain marginaalein, kasvaimen todettiin olevan pahanlaatuinen pehmytkudos sarkooma. Kyseessä ei kuitenkaan onneksi ollut pahimman luokan kasvain, mutta kasvaimen uusiutuminen on mahdollista.

Rekku jatkaa menoa entiseen tapaan ja kasvaimen uusiutumisen varalta seurataan tarkoin ettei uusia patteja muodostu. 💛

Kuukauden leikkauspotilas, koiran kasvainkirurgia, potilaana saksanpaimenkoira Rekku

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2024

Lue lisää koirien leikkauksista.