Avoinna ma-pe 8-20, la 10-17 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Kuukauden Leikkauspotilas; Koiran munasarjakasvain

Koiran munasarjakasvain on melko harvinainen vaiva, mutta se voi mahdollisesti olla hyvinkin vakava. Koirilla ja kissoilla esiintyy samoja munasarjakasvaimia ja -kystia kuin ihmisillä. Munasarjakasvaimet ja muut munasarjojen sairaudet ovat melko harvinaisia koirilla, mutta ne voivat aiheuttaa moninaisia terveydellisiä ongelmia.
Kissoilla munasarjakasvaimet ja muut munasarjasairaudet ovat vielä harvinaisempia kuin koirilla, mutta tämä selittyy kissojen yleisellä sterilisaatiolla jo nuorella iällä.

Vaikka koiran munasarjakasvaimet ovat suhteellisen harvinaisia verrattuna muihin kasvaintyyppeihin, ne voivat olla vakava uhka koiran terveydelle. Varhainen tunnistaminen ja asianmukainen hoito ovat avainasemassa koiran hyvinvoinnin kannalta. Munasarjakasvaimet muodostavat n. prosentin kaikista koirilla diagnosoiduista kasvaimista. Niitä esiintyy yleisimmin vanhemmilla, steriloimattomilla narttukoirilla.

Munasarjakasvainten tyypit

Koirilla esiintyy useita erilaisia munasarjakasvaimia, jotka luokitellaan niiden alkuperäsolukon mukaan. Kolme yleisintä tyyppiä ovat:

  • Epiteliaaliset kasvaimet: Nämä kasvaimet saavat alkunsa munasarjan pintakerroksen soluista. Ne voivat olla hyvänlaatuisia (adenooma) tai pahanlaatuisia (karsinooma). Pahanlaatuiset epiteliaaliset kasvaimet voivat levitä vatsaonteloon ja muihin elimiin.
  • Stromaaliset sukupienan kasvaimet: Tähän ryhmään kuuluvat granuloosasolukasvaimet, teekasolukasvaimet ja Sertolin solujen kasvaimet. Nämä kasvaimet voivat tuottaa hormoneja, kuten estrogeeniä, mikä voi johtaa erilaisiin oireisiin. Granuloosasolukasvaimet ovat yleisin munasarjakasvaintyyppi koirilla.
  • Itusolukasvaimet: Nämä kasvaimet kehittyvät munasolujen esiasteista. Dysgerminooma on yleisin germinaalisolukasvain koirilla, ja se on yleensä pahanlaatuinen.

Oireet

Munasarjakasvaimet voivat olla oireettomia varhaisessa vaiheessa. Oireet riippuvat kasvaimen tyypistä, koosta ja mahdollisesta leviämisestä. Yleisiä oireita voivat olla:

  • Vatsan turvotus tai suurentuminen
  • Vatsakipu tai epämukavuus
  • Ruokahaluttomuus
  • Väsymys tai letargia
  • Lisääntynyt virtsaaminen tai juominen
  • Emättimestä tuleva vuoto (ei aina)
  • Hormonaaliset oireet (erityisesti stromaalisen sukupienan kasvaimissa), kuten:
    • Nisiin kohdistuva turvotus tai maidon erittyminen
    • Karvanlähtö
    • Käyttäymismuutokset

On tärkeää huomata, että tällaiset oireet voivat liittyä myös muihin sairauksiin. Siksi eläinlääkärin tutkimus on välttämätöntä oikean diagnoosin saamiseksi.

Diagnosointi

Munasarjakasvainten diagnosoiminen voi olla haastavaa, sillä aina kasvaimet eivät aiheuta kliinisiä oireita. Usein munasarjakasvaimet havaitaan sattumalta ultraäänitutkimuksen tai leikkauksen yhteydessä.

Munasarjakasvainten diagnosointi alkaa yleensä perusteellisella kliinisellä tutkimuksella ja koiran oireiden arvioinnilla. Lisäksi voidaan tarvita seuraavia tutkimuksia:

  • Verinäytteet ja virtsanäyte: Näillä voidaan arvioida yleistä terveydentilaa ja sulkea pois muita sairauksia.
  • Ultraäänitutkimus: Vatsaontelon ultraäänitutkimus on ensisijainen kuvantamismenetelmä munasarjojen ja muiden vatsaontelon elinten tutkimiseksi. Sen avulla voidaan havaita kasvaimia, arvioida niiden kokoa ja muotoa sekä tutkia mahdollista leviämistä.
  • Röntgenkuvaus: Rintakehän röntgenkuvauksella voidaan selvittää, onko kasvain levinnyt keuhkoihin.
  • Koepala (biopsia): Lopullinen diagnoosi varmistetaan ottamalla koepala kasvaimesta. Tämä voidaan tehdä kirurgisen poiston yhteydessä tai harvemmin neulabiopsialla ultraääniohjauksessa. Koepala tutkitaan patologisesti kasvaimen tyypin ja pahanlaatuisuuden asteen määrittämiseksi.

Hoitovaihtoehdot

Munasarjakasvainten hoidossa ovariektomian (eli munasarjojen poiston) tai ovarihysterektomian (eli munasarjojen ja kohdun poiston) on todettu olevan useimmissa tapauksissa parantava hoito. Erityisesti varhain diagnosoitujen, paikallisten hyvänlaatuisten kasvainten kohdalla leikkaus on parantava hoito.

Pahanlaatuisten kasvainten kohdalla, erityisesti jos kasvain on levinnyt, voidaan leikkauksen lisäksi harkita kemoterapiaa. Kemoterapian tavoitteena on hidastaa kasvainsolujen kasvua ja leviämistä. Sädehoitoa käytetään koiran munasarjakasvainten hoidossa harvoin.

Ennuste

On vain vähän tutkimustietoa saatavilla liittyen koirien ja kissojen munasarjakasvainten pitkäaikaisennusteeseen ja siihen vaikuttaviin tekijöihin leikkaushoidon jälkeen.

Ennuste koiran munasarjakasvainten kohdalla vaihtelee suuresti kasvaimen tyypin, pahanlaatuisuuden asteen, levinneisyyden ja hoidon onnistumisen mukaan.
Hyvänlaatuisten kasvainten ennuste leikkauksen jälkeen on yleensä erinomainen.
Pahanlaatuisten kasvainten ennuste on varovaisempi, erityisesti jos kasvain on jo levinnyt.

Ennaltaehkäisy

Tehokkain tapa ehkäistä munasarjakasvaimia on sterilisaatio. Sterilisaatio poistaa munasarjat kokonaan, jolloin kasvainten kehittymisen riski eliminoituu lähes täysin.

Yhteenveto

Koiran munasarjakasvain on harvinainen, mutta potentiaalisesti vakava sairaus. Varhainen tunnistaminen oireiden perusteella ja nopea eläinlääkärin tutkimus ovat tärkeitä. Ultraäänitutkimus on keskeinen diagnosointimenetelmä, ja kirurginen poisto on ensisijainen hoitomuoto. Sterilisaatio on tehokkain tapa ehkäistä näitä kasvaimia. Jos epäilet koirallasi munasarjakasvainta, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriisi.

Eläinklinikka Tsempissä onnistuvat sekä tavalliset sterilisaatiot että erilaiset kasvainleikkaukset.
Ajanvaraus leikkauksiin soittamalla klinikalla (010 348 3000).
Sterilisaatioleikkaukset myös nettiajanvarauksesta.

Kuukauden leikkauspotilas

Huhtikuun kuukauden leikkauspotilaana on hurmaava jo hieman vanhempi Nekku-neiti. Nekun vointi oli mennyt akuutisti huonoksi ja tutkimuksissa todettiin mm. kipu etuvatsassa ja koholla olevat tulehdusarvot. Koska Nekun vointi ei kohentunut aloitetulla hoidolla, suoritettiin tarkempi vatsaontelon ultraäänitutkimus, jossa todettiin muuttunut munasarja sekä hieman vapaata nestettä vatsaontelossa munasarjan läheisyydessä. Nekun kanssa edettiin vatsaontelon avausleikkaukseen (eksploratiivinen laparotomia).

Leikkauksessa Nekun vatsaontelosta poistettiin muuttunut munasarja sekä samalla myös kohtu ja toinen munasarja eli Nekku steriloitiin.

Nekun leikkaus suoritettiin inhalaatioanestesiassa eli Nekku sai hengitysputken kautta nukutuskaasuja. Kivunlievityksestä huolehdittiin opiaattikipulääkeinfuusiolla sekä tulehduskipulääkityksellä ja Nekku sai myös paikallispuudutetta ihoon/ihon alle ihoviillon kohdalle sekä munasarjojen alueelle. Suonensisäisesti Nekku sai nesteytystä ja antibioottia sekä pahoinvoinninestolääkitystä. Leikkaus ja anestesia sujuivat hyvin. Leikkauksesta herättyään Nekku pääsi kotiin toipumaan ja jo heti seuraavana päivänä Nekun vointi oli parempi. Kontrollikäynnillä todettiin Nekun yleisvoinnin olevan selvästi parempi kuin aiemmin ja myös veriarvojen lähteneen palautumaan. Toivotamme hurmaavalle Nekulle pikaista paranemista! ❤️

Huhtikuun kuukauden leikkauspotilaana hurmaava Nekku.

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT & EAT Tiina Seikkula, 2025

Lähteenä käytetty mm. https://helda.helsinki.fi/items/39d9f53b-e07d-4467-b2a7-39ad19a912cf

Lue lisää:
Koiran sterilisaatiosta
Koiran kasvainkirurgiasta