Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

röntgenkuvaus, kipukartoitus, nivelrikko

Röntgenkuvaus, Kipukartoitus

Kipukartoitus tarkoittaa tarkoittaa kivun tutkimista, selvitetään missä kipua aiheuttava ongelma on.
Röntgenkuvaus on yksi tärkeä tutkimuskeino kipukartoituksessa.

Kipu on jokaiselle ihmiselle tuttu juttu, mutta silti kipu on kuitenkin täysin subjektiivinen. Jokainen meistä kokee kivun hieman eri tavalla. Koira ja kissa ja muut lemmikit tuntevat kipua aivan kuten ihminenkin. Koska ihmisetkin kokevat kivun eritavalla voi olla joskus hyvin vaikeaa todeta lemmikin kipua. Akuutti kipu on yleensä kohtuullisen helppo havaita, mutta kroonisen kivun toteaminen on usein paljon vaikeampaa.

Kroonisesti kipeä lemmikki ei useinkaan valita, vaan kipu näyttäytyy hienovaraisemmin, esimerkiksi käytösmuutoksina, lemmikki voi olla ärtyneempi ja vetäytyä yksin tai se voi olla läheisyydenhaluisempi ja hakeutua omistajan lähelle. Kipu voi esiintyä myös ontumana, liikkumishaluttomuutena, ruokahaluttomuuttena, lemmikki voi myös nuolla tai pureskella tassujaan kivun vuoksi. Kipu voi aiheuttaa myös nk. ongelmallista käyttäytymistä kuten äärimmäistä levottomuutta ja kiihkeyttä, aggressiivisuutta, sijaistoimintoja sekä pakonomaista käyttäytymistä.

Nivelrikko

⭐ Nivelrikon aiheuttama kipu on hyvä esimerkki kroonisesta kivusta. Nivelrikko eli artroosi on yleinen lemmikkieläinten sairaus. Se on pitkäaikainen, rappeuttava sairaus, joka iskee luukudokseen ja nivelten pehmytosakudokseen. Nivelrikko on yleensä hyvin kivulias vaiva. Nivelrikkoa esiintyy eniten vanhoilla lemmikeillä, mutta myös jo nuorille voi muodostua nivelrikkoa esim. kasvuhäiriön seurauksena. Nivelrikko voi vaivata mitä tahansa niveltä, mutta erityisesti sitä esiintyy lonkka-, polvi-, kyynär- ja olkanivelissä. Nivelrikon tavallisia oireita ovat ontuma, liikkumishaluttomuus, jäykkyys sekä hyppäämishaluttomuus, esimerkiksi autoon tai sohvalle pääseminen vaikeutuu. Oireet ovat tyypillisesti pahimmat kovan liikunnan jälkeisen levon jälkeen. Taudin edetessä nivel saattaa paksuuntua kun nivelen reuna-alueille kehittyy luupiikkejä ja sidekudosta. Samalla nivelen liikkuvuus vähenee. Nivelrikkoa ei valitettavasti ole mahdollista parantaa, hoidolla voidaan vain helpottaa nivelrikon oireita. Röntgenkuvauksella voidaan todeta nivelrikkomuutokset ja tämän vuoksi luuston röntgenkuvaus kuuluukin hyvin usein lemmikin kipukartoitukseen.

Kyynärnivelen nivelrikko, pitkälle edennyt

Kroonista kipua voivat aiheuttaa myös esimerkiksi selkäongelmat kuten spondyloosi ja välimuotoinen lanneristinikama, jotka myös voidaan todeta röntgenkuvauksella.

Spondyloosi

⭐ Spondyloosi on selkärangan etenevä rappeumasairaus, jossa selkänikamien rajoille muodostuu luupiikkejä ja/tai luusilloittumia. Spondyloosia kehittyy usein normaalistikin ikääntymisen myötä, mutta sitä voi muodostua jo nuorillekin koirille. Spondyloosi on koirilla perinnöllinen selkäsairaus ja tietyillä roduilla sitä esiintyy muita rotuja enemmän. Silloittumat ovat yleisimpiä rintarangan loppuosassa ja lannerangan sekä ristiselän alueella. Aiemmin spondyloosia pidettiin koiralle merkityksettömänä oireettomana ikääntymismuutoksena. On kuitenkin havaittu, että selkärankaan muodostuneet luupiikit ja silloittumat voivat aiheuttaa koiralle monenlaisia oireita kuten jäykkyyttä, ontumista, selkäkipuja sekä hyppäämishaluttomuutta. Muodostumassa olevat luupiikit voivat murtua tai hangata toisiaan ja aiheuttaa voimakasta kipua, toisinaan paikalliset kipuoireet helpottavat kun luutuminen etenee täydeksi silloittumaksi. Nikamien alapuolelle muodostuva silloittuma jäykistää selkää ja rasittaa viereisiä nikamavälejä.

Spondyloosi

Välimuotoinen lanne-ristinikama (LTV)

⭐ Välimuotoinen lanne-ristinikama (lumbosacral transitional vertebra, LTV) on yleinen synnynnäinen ja perinnöllinen selkänikamaepämuodostuma. LTV:llä tarkoitetaan nikamaa, jossa on sekä lanne- että ristinikaman piirteitä. Välimuotoinen nikama voi olla

viimeinen lannenikama (L7), jolloin puhutaan sakralisaatiosta tai ensimmäinen ristiluun nikama (S1), jolloin puhutaan lumbalisaatiosta. Muutos voi olla symmetrinen eli samanlainen molemminpuolin tai epäsymmetrinen, jolloin selällään otetussa röntgenkuvassa nähdään puoliero. LTV:tä esiintyy useilla koiraroduilla, mm. saksanpaimenkoirilla sen yhteydestä selkävaivoihin on tutkimustietoa. LTV altistaa lanne-ristiluuliitosalueen varhaiselle rappeutumiselle, minkä seurauksia voivat olla takaselän kivut ja pahimmassa tapauksessa takajalkojen halvausoireet.

LTV3 eli epäsymmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama

Lue lisää kipukartoitukesta.

Mikäli kaipaat lemmikillesi kipukartoitusta tai luuston röntgenkuvausta esim. nivelrikko- tai spondyloosiepäilyn vuoksi, varaa aika Tsempin nettiajanvarauksesta tai soittamalla ajanvarausnumeroomme ( 010 348 3000 ).

💛
⭐

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT Tiina Seikkula, 2023