Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Kissojen muut leikkaukset

Nisäkasvain

Koirista poiketen valtaosa (jopa 90%) kissojen nisäkasvaimista on pahanlaatuisia. Kissan nisäkasvaimen hoito on kirurginen ja kasvaimet tulisi leikata pois niin pian kuin mahdollista. Tavallisesti koko nisärivistö poistetaan (radikaali mammektomia). Leikkauksen ennustetta heikentää kasvainten suuri koko (halkaisija yli 2 cm). Kissen elinikäodotus nisäkasvainleikkauksen jälkeen on keskimäärin 4,5 vuotta jos kasvain on poistettaessa < 2 cm. Jos kasvain on poistettaessa > 3 cm, on keskimääräinen elinikäodote vain 6 kuukautta.

Kohtutulehdus eli pyometra

Koska valtaosa kissoista steriloidaan jo nuorena ovat kissojen kohtutulehdus melko harvinaisia. Mikäli kissaa eli ole steriloitu vaan on käytetty kissojen ehkäisypillereitä kiimanestossa, on kohtutulehdusriski varsin suuri. Kissojen kohtutulehduksen ainoa hoitovaihtoehto on leikkaus. Leikkaus tulisi toteuttaa mahdollisimman pikaisesti, koska kohtu voi puhjeta, jolloin märkäeritettä vuotaa vatsaonteloon ja kehittyy vatsakalvontulehdus eli peritoniitti, joka hoitamattomana n´voi johtaa kuolemaan varsin nopeasti. 

Kissan sektio

Kissojen synnytysvaikeudet ovat harvinaisempia kuin koirien, mutta mikäli kissalla esiintyy synnytysvaikeutta, on hyvin usein ainoa hoitovaihtoehto sektio. Sektio suoritetaan inhalaatioanestesiassa ja pennut poistetaan vatsaontelon kautta vatsaonteloon ja kohtuun tehdyn leikkaushaavan kautta.

Mahalaukun/suoliston vierasesine

Kuten koirat, myös kissat voivat syödä vierasesineitä ja saada suolitukoksen. Osa kissoista on hyvin viehtyneitä naruihin (kuten lahjanaru), jolloin voi muodostua lineaarinen (eli pitkänmallinen) vierasesine, joka voi vetää suoliston myttyyn ja pahimmillaan johtaa suolen puhkeamiseen. Naru voi myös jäädä kiinni kissan kieleen, jolloin josksu narun toinen pää voi olla kissan suussa ja toinen pitkällä suolistossa.

Suolitukoksen ja lineaarisen vierasesineen hoito on hätäleikkaus, jossa vierasesine poistetaan ja tarvittaessa resekoidaan huonokuntoinen suolenosa.