Avoinna ma-pe 8-20, la 10-20 | Puh. 010 348 3000 | tsemppi@elainklinikkatsemppi.fi | Ruskatie 1, 02970 Espoo

Fyysiset virikkeet

Koiraeläimet liikkuvat paljon kävellen esimerkiksi ruokaa etsiessään. Koiralle on lajityypillista liikkua energiaa säästävästi ja esimerkiksi ravata rennosti pitkiäkin matkoja. Laukkapyrähdyksiä ja erittäin vauhdikasta liikkumista tapahtuu harvemmin, tyypillisesti saalistus- ja leikkitilanteissa sekä tilanteissa, joissa koira pakenee.

Koiran liikunnantarve vaihtele suuresti riippuen iästä, kunnosta, rodusta, terveydestä ym. Lemmikkikoirat liikkuvat usein liian vähän ja yksipuolisesti.

Koirat hyötyvät siitä, että liikunta on monipuolista ja ainakin ajoittain haastaa hieman jaksamista.

Pelkkä hihnassa kävely ihmisen tahtiin ei mitenkään riitä täyttämään terveen nuoren/aikuisen koiran liikunnan tarvetta, joskin rauhalliset pitkät kävelyt auttavat koiraa palautumaan.

Tutkimuksissa on selvitetty, että runsaasti liikkuvilla koirilla esiintyy huomattavasti vähemmän ongelmia. Tämä koskee sekä käytöshaasteita että sairauksia.

Koirille voi tarjota monipuolisuutta liikkumiseen pitkien liinojen avulla ja hyödyntämällä kaikki mahdolliset metsäalueet ja esteet mitä vain eteen tulee. Talvella lumi tarjoaa oivan vastuksen ja kesällä kannattaa hyödyntää luonnonvedet kahlailuun ja uimiseen.

Liikunnan tulisi olla mahdollisimman omaehtoista, jotta koira päättää itse vauhdista ja tavasta liikkua. Esimerkiksi pallon perässä juokseminen ei ole hyvä vaihtoehto, sillä se voi aiheuttaa stressiä koiralle ja lisätä loukkantumisriskiä. Fyysisissä leikeissä kannattaa antaa koiraan aloite, esimerkiksi antamalla pallo sille ja katsomalla, miten se reagoi ja liikkuu – ja osallistua itse leikkiin!

Vaihtelevan ja raskaan liikunnan vastapainoksi pitää koiralla olla riittävästi laadukasta lepoa sekä kehonhuoltoa.

Koiran kehonhallinta kehittyy erityisen hyvin pentuna, mutta sitä kannattaa kehittää ja ylläpitää koko koiran eliniän. Hyvä kehonhallinta ja hyvä lihaskunto ennaltaehkäisevät tehokkaasti muun muassa nivelvaivoja. Liike on usein hyvä lääke myös koirille.

On tärkeää antaa pennun ulkoilla erilaisissa maastoissa, jotta sen koordinaatio ja alustavarmuus kehittyvät. Kannustaa pentua kiipeilemään kiville ja kannoille, ja vahvistaa tätä kehuilla ja vaikka nameilla. Leikkiminen toisten koirien ja ihmisten kanssa haastaa ja kehittää koiran kehonhallintaa.

Aikuisen koiran kanssa on tärkeää liikkua monipuolisesti ja riittävästi. Koiran on hyvä saada liikkua eri nopeuksilla, erilaisilla alustoilla ja mahdollisimman omaehtoisesti.

Koiran liikuntavirikkeitä ovat myös erilaiset jumpat, vesimatto- ja uintiharjoitukset.

Muista huolehtia tasapainosta myös liikuntavirikkeiden osalta. Mitä enemmän rankkaa ja kehoa haastavaa liikuntaa sitä enemmän koira tarvitsee kevyttä ja rauhallista liikuntaa, kehonhuoltoa, matalan vireystason virikkeitä ja laadukasta lepoa.

Kiihtyminen lisää hetkessä stressihormonien määrää elimistössä. Sen poistuminen systeemistä kestää useita vuorokausia. Nopeat spurttailut ja kovaa juokseminen ovat koiralle tarpeellista, mutta niiden määrään ja laatuun tulee kiinnittää huomiota.

Vapaana elävillä koirilla saaliin jahtaamista ja siihen liittyvää stressiä tapahtuu melko harvoin. Sitä edeltää usein jäljestäminen ja pitkä ravaaminen tai kävely. Jahtaamista seuraa yleensä tuntien syöminen ja syömiseen liittyvä muu käytös sekä pitkään kestävä ruuan pureskelu. Tällöin adrenaliinin tuotanto ehtii tasaantua, stressi laskea ja koira palautuu rasituksesta.

Muistilista terveen koiran liikuntavirikkeisiin

  • Lyhin lenkki on n. puoli tuntia
  • Koira ulkoilee vähintään 3 kertaa päivässä
  • Päivittäin vaihtelua kuten kaivamista, kiville hyppäämistä, puunrunkojen yli hyppäämistä, kiipeämistä, kannoilla tai kivillä tasapainottelua, epätasaisessa maastossa liikkumista eri vauhtia ja askellajeja käyttäen, lumessa kahlaamista, uimista tms.
  • Pitempiä ravipätkiä useita kertoja viikossa
  • Jumppatempuilla ja tasapainotyynyillä ym. kehonhallintaa
  • Koira liikkuu vapaana (tai pitkässä liinassa) useita kertoja viikossa. Mielellään päivittäin.
  • Koiralla on mahdollisuus “revitellä” lämpimillä lihaksilla oman tarpeen mukaan
  • Koira liikkuu omaan tarpeeseen nähden riittävästi eri nopeuksilla, rauhallisesti, erittäin rauhallisesti, nopeasti ja erittäin nopeasti
  • Kehonhuolto esim. fyssari, hieroja, kraniosakraalihoitaja
  • Laadukasta lepoa ja riittävästi unta
Juoksuleikit kaverin kanssa ovat hyvin liikuntavirikkeitä.

kirj. eläintenkouluttaja AT, eläintenkouluttaja EAT-opiskelija, koiranomi, eläintenhoitaja Elisa Ekholm, 2024

Elisan kotisivut löytyvät täältä.

Artikkelikirjastostamme voit lukea myös enemmän koirien virikkeistä:
– Koiran virikkeistäminen ja hyvinvointi
– Ruuanhankintaan ja ruokailuun liittyvät virikkeet (ruokavirikkeet)
Sosiaaliset virikkeet