Ennen käyntiä
Tilojen suunnittelu
Koiravaaka niin, että ympärillä on tilaa ja rauhaa. Vakaa ei laiteta nurkkaan. Vaakaa ei laiteta aulaan, jossa muut potilaat ovat samanaikaisesti.
Kissoilla oma tutkimushuone sekä odotustila, jossa ei käy koiria.

Rauhallinen taustamusiikki ja rauhalliset vaaleat värisävyt. Ei isoja eläinfiguureja. Äänieristys tutkimushuoneissa.
Matot lattialla liukkautta hillitsemässä.
Ei äänekästä ovikelloa, hitaasti sulkeutuvat ovet (ei pamahtaen).
Feromonihaihduttimien (esim. adaptil, feliway) tai rauhoittavien haihduttimien (esim. pet remedy) käyttö. Rauhoittavat suihkeet, joita voi käyttää pinnoilla (esim. adaptil, feliway, pet remedy).
Huoneiden tuuletus potilaiden välillä (eläimet haistavat muiden eläinten pelon).
Maistuvia herkkuja, erilaisia herkkuja, nuolulautasia, aktivointikuppeja.
Leluja potilaiden käyttöön (huomio tarttuvat taudit).

Mikäli vaaka on odotusaulassa, jossa on myös muita koiria, alkaa eläinlääkärikäynti heti stressaavasti.
Käynnin aikana
Aika & käynnin suunnittelu
Mahdollisuuksien mukaan ohjaa koira aina heti huoneeseen odottamaan tai anna odottaa ulkona/autossa ja kutsu suoraan huoneeseen. Odotustilassa odottaminen lisää yleensä stressiä.
Kissat aina suoraan omaan tilaan.
Älä seiso huoneen oviaukossa, anna eläimelle tilaa mennä huoneeseen.
Anna aikaa, anna eläimen tutustua tilaan ja tulla itse moikkaamaan. Mahdollisuuksien mukaan eläin aina vapaana tutkimushuoneessa.

Älä kiirehdi, kiire lisää stressin tuntua, joka tarttuu eläimeen. Liiku rauhallisesti, hengitä rauhallisesti, puhu rauhallisesti. Älä kuitenkaan liiku liian varovaisesti, ihmisen liiallinen varovaisuus jännittää eläintä, ole rento ja rauhallinen.
Anamneesin ottamisen yhteydessä anna eläimen rauhassa itsekseen tutustua tutkimushuoneeseen ja seuraile eläintä sivusilmällä, älä tuijota.
Suunnittele aikataulu. Jos tiedät, että tarvitaan verinäytteitä/kanylointia, ajele karvat ja puuduta ajoissa.

Odottaminen odotusaulassa muiden koirien kanssa lisää useimpien koirien stressiä.
Tervehtiminen
Älä kumarru koiran päälle koiraa tervehtiäksesi. Älä tuijota koiraa silmiin tervehtiessäsi.
Anna eläimen tulla omaehtoisesti tervehtimään sinua, älä houkuttele eläintä luoksesi.
Kosketus / käsittely
Kerro eläimelle, että aiot koskea esim. sanomalla ”kosken” aina ennen koskemista. Tämä luo eläimelle ennustettavuutta, joka lisää turvallisuuden tunnetta, koska koskeminen ei tule yllättäen.
Mikäli eläintä ahdistaa stetoskoopin kosketus, rapsuttele ensin ja tuo vasta sitten stetoskooppi. Rapsuttele ensin stetoskooppi kädessä. Ensimmäisellä kerralla vain kosketa stetoskoopilla ja ota se heti pois, muutaman toiston jälkeen voit kuunnella,
Tutkimushuone
Älä vedä koiraa hihnasta tutkimushuoneeseen.
Anna eläimen tutkia ja nuuskutella tutkimushuoneessa omaan tahtiin.
Joskus koiraa helpottaa, jos tutkimushuoneen ovea ei suljeta kokonaan. Kissoilla turvallisuussyistä ovi tiukasti kiinni.

Kaveri
Jos eläinkaveria ei jännitä eläinlääkärissä, voi kaveri tulla mukaan seuraksi ja tueksi. Jos kaveriakin jännittää, ei kannata ottaa mukaan, jännitys voi tarttua eläimestä toiseen.
Kaveri voidaan tutkia ensin ja syötellä herkkuja ja huomioida. Kaverin saamat herkut ja huomiot kiinnostavat yleensä kovasti ja lisäävät motivaatiota herkkuihin.

Tukitaidot
Käytä hyväksesi mahdollisia tukitaitoja (esim. leukatarget, kuonokosketus).
Anna omistajan näyttää, mitä tukitaitoja koira osaa.
Ruoka
Riittävästi herkkuja!
Jos joku ruoka ei maistu, kokeile jotain muuta. Palkitse eläin sillä, mitä se haluaa (ruoka, huomio, kosketus, leikki, tila, etäisyys).
Herkkutahnat ja märkäruoka ovat monien mieleen.
Herkkujen jahtaaminen ja nappaaminen lisää herkkujen arvoa.
Anna ruokaa, kun eläin tulee moikkaamaan. Älä houkuttele ruoalla.
Jos koira ei halua tulla lähelle, voit alkuun heitellä makupaloja koiralle/lattialle. Jos heität makupalat aina poispäin itsestäsi, helpottaa se koiran lähestymistä, koka näin koira saa palkkion kahdella tavalla: positiivinen vahviste (herkku) ja negatiivinen vahviste (ahdistavan asian välttäminen, etäisyys).
Nuolulautasella / aktivointikupilla pystyy pidentämään syömiseen kuluvaa aikaa.
Nuolulautasia on imukupeilla, jolloin nuolulautasen voi kiinnittää esim. oveen tai kaappiin, jolloin koira seisoo pää ylhäällä syödessään (helpottaa esim. verinäytteenottoa ja kynsienleikkausta)
Käytä hyväksesi aika, kun eläin syö. Eläimen syödessä onnistuu esim. auskultaatio, lääkityspistos, verinäytteenotto, kanylointi yms.
Mikäli eläin ei syö tutkimuksen/toimenpiteen aikana, tarjoa kuitenkin ruokaa ja pidä se esillä ja anna ruoka heti tutkimuksen/toimenpiteen jälkeen.
Huojennusefekti, herkut maistuvat usein toimenpiteen jälkeen

Leikki
Erilaiset leikit: lelun heittely, saalisleikki, taisteluleikki. Leikki eläimen mukaan, mistä eläin pitää erityisesti. Erilaisia leluja, erilaisia leikkejä. Eläimen omat lelut tai klinikan lelut.
Ruoallakin voi leikkiä, heittele herkkuja, anna eläimen juosta herkkujen perässä.
Temppujen tekeminen, esim. makupalojen koppailu ilmasta, pöydälle hypääminen ja pöydältä alas hyppääminen, aiemmin opetetut tempun (esim. käsikosketus, tassun antaminen).

Välineet
Anna eläimen nähdä ja haistaa välineet ennen käyttöä, esim. stetoskooppi, otoskooppi yms.
Toisille eläimille on suuri merkitys, millä neulalla pistää. Toisille pieni neula, jotta pistos tuntuu mahdollisimman vähän. Toisille iso neula, jotta lääkkeen saa mahdollisimman nopeasti.
Pehmeäkärkinen kuumemittari tuntuu mukavammalta kuin jäykkä kuumemittari. Muista liukaste.
Mikäli tarvitaan suoja puremisen varalta, on monille koirille kauluri miellyttävämpi kuin kuonokoppa. Kaulureita on myös tarrakiinnityksellä, jolloin kauluria ei tarvitse pujottaa pään yli. Kissoilla voi käyttää pyyhettä kaulalla tai pään päällä. Mikäli tarvitaan kuonokoppaa/kauluria, tulisi omistajan harjoitella asiaa kotona (tai eläintenkouluttajan avustuksella), jotta kuonokopan/kaulurin käytöstä tulee positiivinen juttu. Mikäli kuonokoppaa/kauluria käytetään aina vain eläinlääkärissä ahdistavissa tilanteissa, alkaa kaulurin/kuonokopan laittaminen kerta kerralta vaikeutumaan ja eläimen ahdistus lisääntyy jo eläimen nähdessä sen.

Tutkimuspöytä
Mieti tarvitaanko tutkimuspöydällä oloa, vai onnistuisiko muulla tavoin.
Isot koirat lattialla, pienet koirat omistajan sylissä.
Mieti, pitääkö koira nostaa pöydälle vai voisiko se nousta itse pöydälle.
Alkuun anna koiran nousta pöydälle ja mennä alas itsenäisesti. Koiraa huojentaa tieto, että pöydältä pääsee pois. Heti pöydällä väkisin pitäminen lisää ahdistusta sekä tilannetta että pöytää kohtaan. Seuraavalla kerralla koiraa on vaikeampi saada pöydälle.
Pidä huoli, että pöydän pinta ei ole liukas, eikä kylmä, eikä kiiltävä. Pöydällä kannattaa olla peitto/pyyhe/matto, kunhan se ei liiku ja liu’u koiran alla.

Tutkitaan koira lattialla tai pöydällä, huolehti, että pinta ei ole liukas. Liukas pinta lisää koiran ahdistusta ja pelkoa.
Omistaja
Mikäli omistaja on rento ja hyvällä tuulella, rauhoittuu koira.
Mikäli omistaja on jännittynyt ja ahdistunut, jännittyy ja ahdistuu koira.
Omistajaa rauhoittaa, kun hän tietää mitä tehdään, anna omistajan olla mukana ja kerro mitä ollaan tekemässä.
Rauhallinen, rento juttelu rauhoittaa niin omistajaa kuin koiraakin, ei väliä mistä jutellaan, kunhan sävy on positiivinen ja rento. Hiljaisuus lisää kaikkien jännittyneisyyttä, jolloin kaikkeen reagoidaan voimakkaammin.
Mikäli pistetään lääkettä, joka voi kirvellä, kerro jo etukäteen, jotta omistaja tietää, että eläin voi reagoida. Jos omistaja yllättäen säikähtää eläimen reaktiota, lisääntyy eläimen ahdistus tilanteeseen ja seuraavalla kerralla pistäminen on taas huomattavasti vaikeampaa.
Käynnin loppu
Vaikka kaikki ei käynnillä sujuisikaan toivotunlaisesti, panosta käynnin loppuun; tarjoa herkkuja, heittele nameja, leiki lelulla, kehu ja kiittele, silitä ja rapsuttele, tee kaikkesi, jotta eläimellä on rento ja mukava olo käynnin lopuksi.
Älä kuitenkaan lisää ahdistusta liian päällekäyvällä toiminnalla.
Myös kassalla laskun maksun yhteydessä kannattaa syötellä nameja.
Mukava käynnin loppu jättää käynnin viimeiseksi tunteeksi hyvän tunteen -> helpottaa seuraavaa käyntiä.

Kassalla saadut herkut jättävät hyvän mielen käynnistä,
Käynnin jälkeen
Merkitse potilaan kortille erityishuomiot:
– mikä herkku maistui
– halusiko rapsutuksia/silityksiä
– mihin saa pistää
– mikä neula oli hyvä
– mistä otettiin verinäyte
– halusiko olla sylissä vai lattialla vai pöydällä
– oliko jotain etukäteen opeteltuja tukitaitoja
Mikäli vaikeuksia ja eläin kovin stressaantunut, ohjeista esilääkitys kotiin seuraavia eläinlääkärikäyntejä varten.

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT, eläintenkouluttaja EAT-opiskelija Tiina Seikkula, 2025