Miksi ei vaan tehdä väkisin, pakottamalla? Miksi pitäisi välttää pakkokeinoja?
Aina välillä tulee vastaan kysymys, että miksi ei nyt vaan voitaisi tehdä väkisin, pakolla. Miksi pitää käyttää aikaa positiivisen tunnetilan ja luottamuksen saavuttamiseen eläinlääkärikäynnillä, kun ”aina ennenkin on muualla” tehty väkisin, onnistuu ihan hyvin, kun 5 ihmistä pitää kiinni ja kuudes ihan nopeasti tekee mitä tarvitsee..
Koirankoulutuksessa pakkokeinojen välttäminen alkaa olemaan uusi normaali, mutta hoitotoimissa ja käsittelyssä omaehtoisuus on vielä valitettavan harvinaista.
Koiran koulutus ja käsittely sekä pakkokeinot: Haittavaikutukset koiran hyvinvointiin
Koiran koulutuksessa ja käsittelyssä käytetään edelleen monenlaisia erilaisia menetelmiä ja valitettavasti osa menetelmistä perustuu pakkokeinoihin. Pakkokeinot, kuten fyysinen rankaisu, erilaiset välineet tai voimakas ahdistaminen ja pelottelu, voivat aiheuttaa koiralle vakavia haittavaikutuksia sekä fyysisesti että psyykkisesti.
Fyysiset haittavaikutukset
- Vammat: Fyysinen rankaisu voi aiheuttaa suoria vammoja, kuten ruhjeita, murtumia tai sisäisiä vammoja.
- Krooninen kipu: Toistuva rankaisu tai epämukavat koulutusvälineet voivat johtaa krooniseen kipuun ja epämukavuuteen.
- Pelkoon liittyvät fyysiset oireet: Krooninen stressi ja pelko voivat ilmetä fyysisinä oireina, kuten ruoansulatusongelmina, nukkumisvaikeuksina tai sydämen sykkeen kiihtymisenä.
Psyykkiset haittavaikutukset
- Pelko ja ahdistus: Pakkokeinot luovat koiralle pelkoa ja ahdistusta, mikä voi johtaa yleiseen levottomuuteen ja epävarmuuteen.
- Epäluottamus: Koiran luottamus omistajaan voi vaurioitua, kun koulutus tai käsittely perustuu pelkoon ja pakottamiseen.
- Opittu avuttomuus: Jatkuva altistuminen hallitsemattomille ja epämiellyttäville ärsykkeille voi johtaa opittuun avuttomuuteen, jolloin koira lakkaa yrittämästä välttää epämiellyttäviä tilanteita ja passivoituu.
- Aggressiivisuus: Pelkoon perustuva koulutus ja käsittely voi johtaa pelkoaggressiivisuuteen (”Hyökkäys on paras puolustus”), kun koira kokee itsensä uhatuksi. Aggressiivinen käyttäytyminen voi myös lisääntyä ja levitä uusiin tilanteisiin.
- Trauma: Voimakkaat pakkokeinot voivat aiheuttaa koiralle traumoja, jotka vaikuttavat sen käyttäytymiseen pitkään.
Muita haittavaikutuksia
- Heikentynyt hyvinvointi: Pakkokeinot vähentävät koiran hyvinvointia ja aiheuttavat negatiivista tunnetilaa ja pessimistisyyttä.
- Oppimisvaikeudet: Pelko ja stressi heikentävät koiran kykyä oppia uusia asioita.
- Suhdeongelmat: Pakkokeinot voivat vahingoittaa koiran ja omistajan välistä suhdetta, mikä vaikeuttaa jatkossa yhteistyötä ja luottamusta.
- Käytösongelmat: Pakkokeinot voivat pahentaa olemassa olevia käytösongelmia tai aiheuttaa uusia.
Vaihtoehtoiset koulutus- ja käsittelymenetelmät
Onneksi on olemassa monia tehokkaita ja eläinystävällisiä koulutus- ja käsittelymenetelmiä, jotka perustuvat positiiviseen vahvistamiseen. Positiivinen vahvistaminen tarkoittaa, että koiran toivottua käytöstä palkitaan, jolloin se todennäköisemmin toistaa sitä tulevaisuudessa.
Positiivisen vahvistamisen hyödyt
- Parantaa koiran ja omistajan välistä suhdetta.
- Lisää koiran motivaatiota ja oppimiskykyä.
- Vähentää koiran pelkoa ja ahdistusta.
- Edistää koiran hyvinvointia.
- Lisää koiran optimistisuutta.
Yhteenveto
Koiran koulutuksessa ja käsittelyssä tulisi aina asettaa etusijalle eläimen hyvinvointi.
Pakkokeinojen käyttö on haitallista ja epäeettistä. Positiivinen vahvistaminen on tehokas ja eläinystävällinen vaihtoehto, joka edistää koiran oppimista ja hyvinvointia. Posiitivisella koulutuksella voidaan opettaa myös monet ikävät käsittelytilanteet koiralle miellytäviksi.

kirj. eläinlääkäri, eläintenkouluttaja AT, eläintenkouluttaja EAT-opiskelija Tiina Seikkula, 2025
Lue lisää:
Koiran hyvinvoinnista
Lemmikkien perustunteista
Eläinten lyhyt- ja pitkäkestoisista tunnetiloista
Koiran lyhyt- ja pitkäkestoisesta stressistä